Újbuda nemet mondott az oktatási ingatlanok egyházi átvételére

Miniszteri megerősítést nyert, hogy két olyan újbudai intézményre sem érvényes az ingatlanaik egyházi átvételét lehetővé tévő törvény, amelyre már benyújtották a tulajdonlási igényt. A többiek ügye akár az Alkotmánybíróságig is eljuthat – derült ki a nyári szünetet megelőző utolsó képviselő-testületi ülésen. A képviselők a védőnői szolgálat állami átvételéből fakadó kényszerű vagyonátadásról is határoztak.

A képviselő-testületi ülés első perceiben adták át az „Újbuda környezetének védelméért” elismerő címeket. László Imre polgármester és Bakai-Nagy Zita alpolgármester elsőként Lakatos Gabriellának, a Domokos Pál Péter Általános Iskola pedagógusának nyújtotta át az oklevelet az iskolai környezeti nevelésben végzett kiemelkedő munkájáért. Elismerésben részesült a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület is, melyet Saly Erika elnök és Victor András tb. elnök vett át.

Szabó Róbert, az Újbuda Közterület-felügyelet igazgatójának kérésére a testület visszavonta az igazgató vezetői megbízását. A képviselők döntése nyomán helyét Bleszák Tibor korábbi igazgatóhelyettes veszi át. Az új vezető bemutatkozójában elmondta, a jövőben közös járőrszolgálattal erősítené az együttműködést a rendőrséggel, és különös hangsúlyt fektetne a hajléktalansággal kapcsolatos problémák kezelésére. Kijelentette, a hajléktalanság nem rendészeti kategória, hanem állapot, ezért szorosabb kooperációt szorgalmazott a hajléktalan-ellátó szervezetekkel. Bleszák Tibor plusz egy járőrpárral bővítené a kerékpáros járőrszolgálatot, valamint balesetmegelőzési oktatást vezetne be a lakosság számára.

Az ülésen részt vett Orosz Anna országgyűlési képviselő, aki napirend előtt a diákokat és tanárokat az eddiginél is rosszabb helyzetbe taszító státusztörvény ellen szólalt fel. – Két-három műszakban dolgozó pedagógusok, túlterhelt gyerekek, kiégés és befagyasztott havi költségvetés: számos iskolában már tisztítószerekre, ünnepek megtartására sincs pénz, nemhogy tisztasági festésre vagy úszásoktatásra. A tankerületnek már arra sincs kerete, hogy osztálykirándulásokat finanszírozzon – sorolta a problémákat, majd a kormánypártnak tette fel a kérdést, miért nem segítenek a pedagógusoknak.

Jogellenes az ingatlanok elvétele
– Harminchárom évvel a rendszerváltás után példátlan gyakorlat, hogy egyeztetés nélkül, úgy kerüljön egyházi tulajdonba az újbudaiak vagyona, hogy az önkormányzat semmilyen kompenzációban nem részesül – jelentette ki bevezetőjében a polgármester, majd leszögezte, az érintett ingatlanok sosem képezték egyházi vagyon részét, ezért ha kell, az önkormányzat bíróság előtt áll ki az igazáért. Kijelentette, tiszteletben tartják az egyházak autonómiáját, de ellentételezés nélküli vagyonátadásra nem kerülhet sor.

Mint ismeretes, a kormány tavaly decemberben kihirdetett jogszabály-módosítása értelmében az egyházak olyan állami vagy önkormányzati épületek tulajdonjogának ingyenes megszerzésére jelenthették be igényüket, amelyek korábban nem voltak egyházi tulajdonban, de hitéleti, szakrális célokra használnák. Becslések szerint a különböző egyházak Újbudán összesen közel 9 milliárd forint értékű ingatlanvagyonra adták be tulajdonlási igényüket: a Szent II. János Pál Iskolaközpont, a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium, a Fehér Kavics Kelenföldi Református Óvoda, illetve az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola épületére.

Az igénylések jogi hátterét megvizsgálva azonban kiderült, két ingatlan átvétele nem valósulhat meg, mert azokra nem vonatkozik az egyházakat érintő jogszabály-módosítás. Ennek oka, hogy a Szent II. János Pál Iskolaközpont és a Fehér Kavics Református Óvoda fenntartói jogát nem az önkormányzat adta át nekik, így az intézményekre beadott egyházi tulajdoni igény nem érvényesíthető. Miután a Fehér Kavics Óvoda nem fogadta el az érvelést, kérésére Újbuda személyesen az új törvényt benyújtó, azt felügyelő Semjén Zsolt miniszterhez fordult jogi állásfoglalásért. Az egyházpolitikáért felelős miniszter válaszában igazat adott az önkormányzatnak. Ennek szellemében a kerület vizsgálja a Szent II. János Pál Iskolaközponttal és annak fenntartójával, a Krisztus Légiója Kongregációval fennálló, egyébként jó partneri kapcsolat további lehetőségeit is.

A Weiner Leó Zeneiskola esetében a fenntartói jogot ugyan birtokolja az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, a képviselő-testület mégis úgy döntött, nem adja át az épület tulajdonjogát, az erre felszólító jogszabály-módosítás ugyanis alaptörvényt sért. Utóbbi kimondja, hogy tulajdont kisajátítani csak kivételes esetekben, teljes és azonnali kártalanítás mellett lehet. Így tehát ha a zeneiskola, illetve a Főegyházmegye bíróságra viszi az ügyet, az biztosan az Alkotmánybíróságon fog kikötni.

Az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola átvételének ügye egyelőre függőben maradt. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának képviseletében Oláh Gáborné elmondta, egy éve kereste meg őket az iskola azzal, hogy egyházi tulajdonba szeretnének kerülni. Az oda járó gyerekek szülei 90 százalékos többséggel szavaztak az egyházi fenntartás mellett, az intézmény hamarosan meg is kapta a miniszteri engedélyt a fenntartói jog átvételére. Az egyházi képviselő ezért az iskolaépület tulajdonba adásának vagy ingyenes használatba vételének megszavazására kérte a testületet. Mivel azonban a fenntartói jog átvezetése még nem zárult le, a testület nem szavazhatott az épületátadásról, ez a későbbiekben történhet meg. Addig azonban a képviselők ingyenes épülethasználatot biztosítottak az egyház számára.

Nincs többé kerületi védőnői szolgálat
A kormány úgy döntött, az állam július 1-jétől átveszi a védőnői ellátást az önkormányzatoktól. A rendelkezés alapján az ellátásra szolgáló ingó és ingatlan vagyont a Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórház használatába kell ingyenesen átadni. Az átadás megszavazása előtt László Imre polgármester elmondta, 46 területi védőnő 8700 ellátottat gondozott a kerületben. Kapcsolatukat nagyfokú bizalom jellemezte, a Szent Kristóf Szakrendelő védőnői szolgálatához fordulók mindig együttműködést és segítőkészséget tapasztaltak. Hozzátette, az önkormányzat kezdetektől tiltakozott az intézkedés ellen, hiszen eddig semmi jó nem származott abból, amikor az állam magához vont olyan hatásköröket az önkormányzatoktól, mint az oktatás vagy a fekvőbeteg-ellátás. Arra figyelmeztetett, mivel a fenntartó Szent Imre Kórház gyermekgyógyászattal nem rendelkezik, a gyermek háziorvosok pedig maradnak az önkormányzatnál, a védőnői szolgálat elvétele értékes szakmai kapcsolatokat szakít szét. A döntés következtében szerinte jelentősen csökkenhet a védőnők száma a kerületben, az egyébként is szakemberhiányos területen pedig komoly ellátási nehézségek várhatók. – Közel két tucat pluszjuttatás segítette eddig a kerületi védőnőket, ezeket a központosítás miatt nem tudják folyósítani – tájékoztatott a következményekről László Imre, de határozottan kiáll amellett, hogy Dél-budai Centrumkórháznak a védőnői munka presztízsének megbecsülése valamint a folyamatosság miatt ugyanazokat a juttatásokat kellene továbbra is biztosítania – erről az átvevő intézmény vezetőjét is tájékoztatni fogja. Az átadási kötelezettség a Vahot utca 1., az Albertfalva utca 3., a Menyecske utca 17., valamint a Csíki-hegyek utca 13–15. alatt működő védőnői szolgálatok ingatlanjaira vonatkozik.

Újranyit egy bezárt posta
A testület a tavaly novemberben bezárt kelenvölgyi postahivatal újranyitásáról is határozott. Az Alabástrom utca 13. (Bazsalikom utca 24.) alatti intézmény megszűnésének hírére kétségbeesett levelek érkeztek a képviselőkhöz, ezért az önkormányzat egyeztetéseket kezdett a szolgáltatás folytatásáról a Magyar Posta Zrt.-vel. Ennek eredményeként az önkormányzat saját tulajdonú cége, a Zsombolyai Kft. köt partneri szerződést a Postával, így egyedülálló módon közvetve az önkormányzat üzemelteti majd az ősztől újra megnyitó postahivatalt. – Az állam ezúttal sem teljesíti a kötelességét, helyette megint az önkormányzat végzi el a feladatot – jelentette ki a döntés kapcsán László Imre, hozzátéve, hogy a Magyar Posta még a kerületi kormányhivatalban működő postát is megszüntette, ahol eddig helyben lehetett elintézni az ügyintézés során keletkezett befizetni és feladni valókat.

A képviselők arról is döntöttek, július 1-jétől kivezetik az Újbuda Parkolásüzemeltető Kft. ügyfélszolgálati irodáiban a személyes ügyintézésért fizetendő 2000 forintos eljárási díjat.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support