Elindult az őszi ülésszak –ingatlanátadás, sportösztöndíj, jegyescsomag

Mintegy 40 napirendi pontban döntöttek Újbuda önkormányzati képviselői a nyári szünet utáni első testületi ülésen.

Tárgyaltak egyebek mellett településrendezési szerződések megkötéséről, a tanulmányi ösztöndíjakról szóló rendelet módosításáról, a téli igazgatási szünet elrendeléséről, illetve elfogadták a tanácsnoki beszámolókat

Napirend előtt több ízben is szóba került a madárhegyi Barackmag utcában zajló építkezés, illetve a szabálytalan kivitelezés miatt előállt ottani veszélyhelyzet – mint kiderült, párthovatartozás nélkül mindenki a problémák gyors megoldását szeretné elérni. Keller Zsolt önkormányzati képviselő tájékoztatása szerint az önkormányzat közbenjárása nyomán lényegében minden házban újraindult a gázszolgáltatás. Dr. László Imre polgármester arról számolt be, hogy többször is egyeztetett Budapest főispánjával, így hamarosan kikényszeríthető lesz a veszélyes helyzet megszüntetése.


Heves vita alakult ki az ülésen egyes köznevelési intézmények önkormányzati tulajdonú ingatlanjainak egyházi tulajdonba adása miatt, amire egy tavalyi törvénymódosítás kötelezné az önkormányzatokat. A mostani ülésen a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium és az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola ügyéről határoztak a képviselők. Újbuda polgármestere már korábban kifejtette, tiszteletben tartja az állam és az egyház viszonyát, illetve azok elválasztását, mindig is törekedett a kiegyensúlyozott kapcsolatra. László Imre most hangsúlyozta, példátlan lenne, hogy úgy kerüljön egyházi kézbe az újbudaiak vagyona, hogy az önkormányzatnak vagyonveszteséget kelljen elkönyvelnie, melyet nem kompenzálnak.

A városvezető szerint ez a döntés nem felel meg az Alaptörvényben foglaltaknak, ezért nem hajtható végre. Előterjesztésében úgy fogalmazott: értékeli a kerületi egyházi fenntartású köznevelési intézmények színvonalas és példaértékű munkáját, ezért javasolja, hogy használati szerződések helyett jogi értelemben már majdnem tulajdonosi szintet elérő vagyonkezelési szerződéseket kössön az önkormányzat az érintett főegyházmegyével. Ennek érdekében a polgármester személyesen keresi fel majd egyeztetésre az egyházmegyét.


A képviselők elfogadták a Papp László Sportolói Ösztöndíj 2023. évi nyerteseinek listáját. A havi bruttó 20–50 ezer forintos ösztöndíj évente legfeljebb 20 főnek adható tíz hónapra, az iskolai tanév időtartamára. Idén 46 érvényes pályázat érkezett be; az önkormányzat ebben az évben mintegy bruttó 8 millió forintot különített el erre a célra.


Egy korábban népszerű hagyományt hozna vissza Bakai-Nagy Zita alpolgármester javaslata: a Covid-járvány időszakában megszüntetett jegyescsomagot. Erre olyan jegyespárok lesznek jogosultak, amelyek a Polgármesteri Hivatalnál jelentik be házassági szándékukat, és a pár legalább egyik tagja újbudai lakcímmel rendelkezik. A csomagokra 4,5 millió forintot szán az önkormányzat.


A tervek szerint a képviselő-testület legközelebb november 16-án ül össze

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support