Családi egészségnap volt a szakrendelőben

Április 20-án ismét családi egészségnapot tartottak a Fehérvári úti Szent Kristóf Szakrendelőben, több mint 102 orvos és szakdolgozó közreműködésével. A szombati alkalomkor 9 órától 13 óráig fogadták mindazokat, akiknek fontos egészségük megőrzése, a betegségek megelőzése. Több mint egy tucat felnőtt egészségiállapot-szűrést lehetett térítésmentesen igénybe venni, emellett elérhető volt diétás és mentálhigiénés tanácsadás is.

A programot megnyitó dr. László Imre polgármester – aki évtizedekig működött orvosként – a megelőzés fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az önkormányzat a nemrég megnyitott Diabétesz Központ után hamarosan átadja a Gyermekegészségügyi Centrumot is – jelenleg a használatbavételi engedélyre várnak –, amely 60–80 ezer gyermek szakorvosi ellátását oldja meg. – Ősszel már itt is szeretnénk hasonló egészségnapot tartani – mondta lapunknak dr. Lehoczky Péter, a Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani alkalommal az egyre gyakoribb gasztroenterológiai betegségekhez kapcsolódó tanácsadást is tartottak.

A hosszú szemészeti várólista miatt az önkormányzat az ultrahanghoz hasonlóan szemészeti vizsgálatokhoz is ad támogatást, emellett hamarosan új főorvos segíti a szakrendelő munkáját. – Ennek nyomán plusz 500–1000 szemészeti vizsgálatot tudnak elvégezni, így szeptemberre maximum 4-5 hetes várakozási időre kell számítani – tette hozzá a főigazgató.

Az egészségnapon a szakrendelőben lévő gyógyszertárban bizonyos készítményeket kedvezménnyel lehetett megvenni, továbbá optometrikus szakember is várta az érdeklődőket vizsgálattal, illetve szaktanácsadással, a gyermekek pedig az ortopédiai szűrésen és fogászati tájékoztatáson felül kreatív foglalkozásokon is részt vehettek.

A rendezvényre ellátogatott dr. Illés S. Tamás ortopéd professzor, aki 12 évig volt a Brüsszeli Szabadegyetem egyik ortopéd traumaintézetének vezetője. Tapasztalatai szerint külföldön jóval gördülékenyebb a betegellátás, Magyarországon elsősorban az állami és a magánegészségügy kapcsolatát kellene megreformálni. Az egészségmegőrzéssel kapcsolatban a professzor úgy fogalmazott, hogy mindenki a saját egészségének legjobb gazdája.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support