Emelkednek a szociális támogatások

Bevezetik az egészségügyi és a húsvéti támogatást, megemelik a karácsonyi és az élelmiszer-támogatás összegét, otthonápolási pótlékot kapnak a hozzátartozójukat gondozók. Újbuda képviselő-testülete novemberi ülésén a megélhetési nehézségek ellensúlyozására fókuszált, a menzareform kiszélesítésében is a társadalmi szolidaritásé volt a főszerep.

A kormány döntése értelmében az önkormányzatok jövő évtől kizárólag költségvetési szervként működtethetik saját fenntartású járóbeteg-ellátó intézményeiket, csak így részesülhetnek a nekik járó állami finanszírozásból. A képviselő-testület ezért rendeletet alkotott a Szent Kristóf Szakrendelő Közhasznú Nonprofit Kft. költségvetési szervvé alakításáról. 2023 végén a kft. megszűnik, január 1-jétől pedig a cég összes feladatát átvéve költségvetési szervként működik tovább a szakrendelő. A Fehérvári úti rendelőintézet ezáltal szorosabb állami kontroll alá kerül, az önkormányzat mozgástere pedig jelentősen szűkül.

Újabb ingatlanok kerülnek építési stop alá
A testület újabb területeket vont változtatási tilalom hatálya alá. Erhardt Attila alpolgármester előterjesztése szerint a Fehérvári út 89–95. alatti Multiplaza irodaház, valamint a Tétényi út 15–17. alatti irodaépület átalakításáról szóló tervek munkásszálló létesítésére engednek következtetni, ez azonban túl nagy terhet róna a kerület humán infrastruktúrájára, különösen az egészségügyi ellátás kapacitásaira. – Ez ideiglenes tilalom annak érdekében, hogy elkerüljük a visszafordíthatatlan változtatásokat – fogalmazott az alpolgármester. Mint ismeretes, az önkormányzat 2022 decemberében rendelt el építési stoppal járó változtatási tilalmat Kelenföld, Albertfalva és Őrmező egyes részeire. Az érintett városrészekben ugyanis – részben a rozsdaövezeti, illetve a nemzetgazdaságilag kiemelt besorolások miatt – intenzív beépítések kezdődtek, amelyek a kerület vezetése szerint túlzsúfolttá teszik a kerületet, és nem számolnak a beköltözők infrastruktúra igényeivel. Az önkormányzat ezért a Kerületi Építési Szabályzatok módosításán dolgozik, hogy a településrendezés során csökkenjen a beépítés mértéke, ezzel összhangban nőjön a zöldfelületek aránya.

Bővül a menzareform
Újbuda az idén nyáron lejárt tízéves közétkeztetési szerződés után vágott neki a menzareformnak, és a gyermekétkeztetés szabályait a testület most önálló rendeletben szabályozta. Dr. László Imre kijelentette, orvos-polgármesterként kiemelt célnak tekinti, hogy mindenki életkorának, ízlésének, diétájának megfelelő étkezésben részesülhessen, ezért mérföldkőnek tartja az A és B menü közötti választás lehetőségét az érintettek közel kétharmadánál. Bevezetik továbbá a teljes körű értékelő rendszert, amelyben a fogyasztók véleményt mondhatnak az ételek minőségéről, az önkormányzat pedig ez alapján értékelheti a közétkeztető cég munkáját. A menzareform részeként az önkormányzat igazságosabb finanszírozási rendszert alakít ki, amely több embernek, több kedvezményt nyújt. 
Megújul a gyermekétkeztetés támogatási rendszere is. A kedvezmény mértéke a térítési díj 20, 35, illetve 50 százaléka lehet, a család jövedelmétől függően. A támogatásra a nem újbudai vagy nem állami fenntartású kerületi köznevelési intézményt látogató gyermekek is jogosultak lehetnek, összege 10 000, 7000 vagy 5000 forint lehet. 

Az önkormányzat egyedülálló ösztönző rendszert vezet be a naponta 8500 gyermeket érintő étkeztetésben: minden időben (előző munkanap, reggel 9 óráig) lemondott ebédért napi 500 forint kompenzáció jár a szülőknek. – Ez igazságosabbá és környezettudatosabbá teszi az évi 5,2 milliárd forintba kerülő közétkeztetést – összegzett a polgármester.

Kiszélesedő szociális támogatások
A magas infláció okozta megélhetési nehézségek kompenzálására az önkormányzat már az év első felében bővítette a szociális támogatások körét; a testület most, követve a gazdasági-szociális helyzet változásait, ezt továbbszélesítette. – Egyre nagyobb költséggel járnak az egészségmegőrzést vagy a gyógyulást szolgáló terápiás kezelések, a rehabilitációs eszközök, a gyors laborvizsgálatok vagy a táplálékkiegészítők – indokolta meg a vonatkozó rendeletek módosítását célzó előterjesztését Bakai-Nagy Zita alpolgármester. Az önkormányzat ezért egészségügyi támogatás bevezetéséről döntött, amelynek összege alkalmanként legfeljebb 30 000 forint lehet, és egy évben maximum kétszer vehető igénybe 2024 januárjától. 
Az ünnepek megkönnyítése érdekében egyszeri 10 000 forintos húsvéti támogatást is megszavazott a testület, amelyet élelmiszer-utalvány formájában kapnak meg a rászorulók. Az újbudai karácsonyi támogatás összege 15 000 forintra, a rendszeres élelmiszer-támogatásé 30 000 forintra emelkedik. Az önkormányzat az energiaválság kirobbanása óta rendszeresen bővíti a szociális támogatások körét és összegét.

Bevezetik az otthonápolási pótlékot
A kerületben 118 olyan ember él, aki nem tud munkát vállalni, mert a hét minden napján napi 24 órában beteg rokonáról gondoskodik. Az állam nekik havi 45 ezer forint segélyt ad. – Mivel a kormány nem hajlandó elismerni az otthonápolásban dolgozók munkaviszonyát, és fedezni költségeiket, Újbuda havi 15 000 forintos otthonápolási pótlékot nyújt az érintetteknek – jelentette be László Imre. Ez 2024 januárjától igényelhető.

Karácsonyra nagy adag cafeteria
Az önkormányzat intézményeiben és költségvetési szerveinél dolgozók decemberben béren kívüli juttatásként 200 ezer forint cafeteriatámogatást kapnak. Az érintett 1600 munkavállalót összesen 404 millió forint értékben jutalmazzák.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support