Újabb építkezések ellen küzd a kerület

Egy Fehérvári úti nagyberuházást trükkös funkcióváltása miatt helyeztek a tavaly elrendelt változtatási tilalom hatálya alá, egy Építész utcai vállalkozás viszont kikerült alóla, hogy a tulajdonos energetikai fejlesztéseket hajthasson végre – egyebek közt erről született döntés Újbuda képviselő-testületének legutóbbi, rendkívüli ülésén.

Az önkormányzat 2022 decemberében rendelt el építési tilalmat Kelenföld, Albertfalva és Őrmező egyes területeire, hogy gátat szabjon az egyre kiterjedtebb erőszakos beépítéseknek. Amelyik területre a kerület elrendeli a tilalmat, ott három évig tilos minden építészeti jellegű változtatás. Mivel a szabályozás akadályozza, hogy az Építész utca 26. alatti telek tulajdonosa energetikai korszerűsítést hajtson végre iroda- és raktárépületein, az önkormányzat kivette az ingatlant annak hatálya alól. Erhardt Attila alpolgármester hozzátette, az ingatlan korábban azért került építési tilalom alá, mert a telekhatáron sorakoznak az említett problémás beruházásokra kijelölt területek.

A testület egyúttal kiterjesztette a változtatási tilalmat a Fehérvári út 179. alatti Ventura szálló területére. Erre azért volt szükség, mert a beruházó Indotek Group eredetileg kollégiumi beruházást jelzett, majd váratlanul egy 377 lakásos társasházra nyújtott be terveket a sűrűn beépített területre. – Ez a városrész már nem tud elviselni nagyobb beépítést – fogalmazott a módosító benyújtója, Görög András önkormányzati képviselő. A javaslat másik előterjesztője, Erhardt Attila elmondta, az Indotek négy ingatlanfejlesztést indított el a kerületben, az egyiket már sikerült rozsdaövezeti akció­területté nyilváníttatnia. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy az ügyes törvénymódosításoknak köszönhetően a terület automatikusan megkapja az egyfajta „törvényen kívüliséget” adó kiemelt beruházás minősítést, ami korlátlan beépítést tesz lehetővé. A négy beruházásból jelenleg kettőre tudott építési stopot elrendelni Újbuda Önkormányzata.

A testület döntött arról is, hogy emléktábla létesülhet az Andor utca 18. alatti társasház falán a Kun Vilmos–Olsavszky Éva színészházaspár, a Katona József Színház alapító művészei tiszteletére. Végül a képviselők megszavazták, hogy a MAFC Nemzeti Kosárlabda Akadémia az önkormányzat hozzájárulásával építhessen két kosárlabdapályát az Őrmezei Általános Iskola szabadtéri területén.

T. D.

Megszületett a 2. újbudai egyéni választó­kerület önkormányzati képviselőjének, Németh Gyöngyvér Valériának az első gyermeke. Sok boldogságot és egészséget kívánunk az újszülöttnek és az egész családnak!

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support