Döntöttek a jövő évi költségvetésről

A jövő évi költségvetés megszavazása mellett számos ügyről döntöttek a képviselők az év utolsó testületi ülésén: fedezetet biztosítottak a Madárhegyi Gyermekliget építéséhez, változtatási tilalmat rendeltek el a Kondorosi út 6., Real-Alfa áruház területére, valamint több városrészben szigorították a parkolási szabályokat a helyben lakók érdekében.

– Ez egy olyan válság, amelybe Magyarország beszorult és megrekedt, a mi feladatunk pedig az, hogy a válságot a kerületen kívül próbáljuk tartani – fogalmazott bevezetőjében dr. László Imre. A polgármester kijelentette, az Európa-rekorder magyar infláció, a családok költségeinek évtizedek óta nem látott növekedése, a megszorítások, valamint az egymást érő válságok ellenére Újbuda megőrizte gazdasági stabilitását.

Több pénz, több költség
A 2024-es bevételi terv 27,4 százalékkal haladja meg a 2023-as előirányzatot, így jövőre összesen közel 58,3 milliárd forintból gazdálkodhat a kerület. Az előző évinél közel 13,6 milliárd forinttal magasabb büdzsé rekordemelkedése elsősorban két tényezőnek köszönhető. A kormány idei határozatának értelmében a Szent Kristóf Szakrendelő jövőre kerületi költségvetési intézményként működhet csak tovább, így a rendelőt korábban üzemeltető 400 fős cég Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott 7 milliárd forintos büdzséje is bekerül Újbuda költségvetésének főösszegébe. Ez azt jelenti, hogy jövőre az óvodák, bölcsődék és a szociális ágazat mellett az egészségügyet is intézményi körben kezeli a kerület. A bevételnövekedés annak is köszönhető, hogy jövőre a tavalyinál jóval több iparűzési és egyéb helyi adót szedhet be az önkormányzat, melynek összegét az inflációs hatás is emeli.

Ezekkel szemben a kiadások is lényegesen, 33 százalékkal nagyobbak lesznek jövőre 2023-hoz képest. Az előrejelzések jövőre 4-6 százalékos inflációval számolnak, ami csökkenti ugyan az áremelkedési kockázatokat, de a 2023-as rekordmértékű pénzromlás miatt az önkormányzat eleve magas árak mellett tervezi beszerzéseit és megbízásait. Ez alól egyetlen kivétel a közüzemi szolgáltatások, ahol – részben az időben elindított beszerzés miatt – a tavalyihoz képest mérséklődés várható. Az önkormányzat költségeinek jelentős emelkedéséhez az is hozzájárul, hogy a kormány évről évre drasztikusan növelte az önkormányzatokra kirótt, az államháztartás hiányait pótolni hivatott szolidaritási adót, melynek mértéke 2019 óta a tízszeresére, 444 millió forintról 4,2 milliárd forintra nő 2024-re.

Az állam helyett is fizetni kell
Az önkormányzat 2023-ban is számos feladatot vállalt át kényszerűen az államtól, vagy éppen maga a kormányzat írta elő, hogy bizonyos feladatokat saját költségvetése terhére oldjon meg a kerület. A polgármester elmondta, Újbuda arra készül, hogy az állam a jövőben is folyatja kivonulását a számára kötelezően elvégzendő tevékenységekből, ezért létrehoznak egy céltartalékot a további állami feladatok finanszírozására, hogy a kerületben élők lehetőleg semmiben ne szenvedjenek hiányt. Emellett jövőre az önkormányzat tervezetten is hozzájárul állami (rendőrségi, postai, iskolai, egészségügyi) feladatok elvégzéséhez, a szolidaritási adóval együtt 5,4 milliárd forinttal.

Fejlesztésre és energetikára is jut
Az önkormányzat 2024-ben is folytatja megkezdett beruházásait 8,2 milliárd forint értékben: befejezik a Gyermekegészségügyi Centrumot, felépül a multifunkciós Madárhegyi Gyermekliget és továbbépítik a Saroktelket. A felújítási program részeként parkokat, utakat, játszótereket újítanak meg, az intézményi épületek (óvodák, rendelők, szociális intézmények) energetikai korszerűsítésére pedig 3,3 milliárd forintot költenek.

Az önkormányzati intézményekben dolgozók (pl.: óvónők, szociális munkások, hivatalnokok) teljesítményének ösztönzésére, illetve a munkaerő megtartására 15 százalékos béremelés terveztek 2024-re, valamint 1,5 milliárd forintot különítenek el béren kívüli juttatásaikra.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support