test

Közösségi Fórum

A közösségi fórumról

Világszerte elindult a kísérletezés, hogyan hozhatók létre olyan, a képviseleti demokráciát kiegészítő intézmények, amelyek közvetlenül bevonják a polgárokat a döntéshozatalba. Az egyik legsikeresebb ilyen kezdeményezés a közösségi gyűlés vagy közösségi fórum elnevezésű módszer.

A közösségi fórum a részvételi demokrácia egyik olyan eszköze, melynek során a résztvevők egy előre meghatározott kérdésben fogalmaznak meg javaslatokat a döntéshozók felé. A fórumot az adott közösség tagjainak reprezentatív, kb. 40-100 fős csoportja alkotja, akiket véletlenszerűen, sorsolásos módszerrel választanak ki a szervezők. A fórum két hétvégén, összesen három napon keresztül tart. Ennek során a résztvevők először tanulnak a témáról, megismerik a tényeket, meghallgatják a különböző szakértők és érdekcsoportok álláspontját, majd ezt követően facilitátorok segítségével egymás véleményét is megismerve, közösen mérlegelik a különböző megoldási lehetőségeket, a fórum végére pedig megfogalmazzák javaslataikat a döntéshozók felé.

Több száz példa bizonyítja világszerte, hogy a képviseleti demokrácia ezen új rendszere jól működik. Ilyen jellegű gyűlést számos környező országban szerveztek már előttünk, így többek között például Írországban, Lengyelországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban is több alkalommal.

Néhány éve pedig elindult egy önkéntesekből és civil szervezetekből álló hazai kezdeményezés is, amely azt szorgalmazza, hogy Magyarországon is tartsunk olyan közösségi gyűléseket, amelyeknek az eredménye befolyásolhatja a politikai döntéshozatalt.

A közösségi fórum tehát egy Magyarországon még újnak számító részvételi eszköz, amelyet Budapest Önkormányzata, Miskolc és Érd nagy sikerrel alkalmazta és melyet a fővárosi kerületek közül elsőként Újbuda is alkalmazhat. Az első újbudai közösségi fórum a budapesti székhelyű DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány együttműködésével valósul meg idén nyáron. A közösségi fórum részleteit Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata és a DemNet közösen dolgozzák ki.

További részletek: https://kozossegigyules.demnet.hu/mi-is-ez/

Kezedben a megoldás - hogyan lehet jobb a Nádorliget közlekedése?

A Nádorliget utca és környéke a kerület egyik legdinamikusabban fejlődő része – ennek minden előnyével és hátrányával. Egyre több ideköltöző, egyre nagyobb átmenő forgalom jellemzi a területet, ami a környező utcák közlekedési rendszerének újragondolását igényli.

A valódi párbeszédet jelentő közösségi fórum ezt a problémakört járja körül. Júniusban önkormányzatunk 36 helybeli véleményét hallgathatja meg ebben a témában, az általuk tett javaslatok alapján megszülető döntések pedig ezrek, tízezrek életét befolyásolhatják a későbbiekben.

Van véleménye arról, hogy hol lenne szükség új gyalogátkelőhelyekre, honnan hiányoznak parkolók? Vagy éppen ellenkezőleg, hol csökkentsük a parkolóhelyek számát, és hol növeljük a zöldfelületek arányát? Legyen-e egyirányúsítva egy utca? És ha igen, akkor melyik irányba?

Ha van véleménye, akkor itt a lehetőség elmondani, közösen megbeszélni ezeket, mert meggyőződésünk, hogy csak együtt tudunk megfelelő megoldásokat találni az olyan kérdésekre, amelyek mindannyiunkat érintenek. Ha közösen keressük és találjuk meg a megoldásokat, mindig könnyebb lesz végrehajtani a kapcsolódó feladatokat, hiszen magunkénak érezzük azokat. Ezért hívjuk össze a kerület első Közösségi Fórumát, melynek Ön is résztvevője lehet, és melynek témája a Nádorliget környékének közlekedése és forgalomtechnikai átalakítása.

A közösségi fórumot, melyet a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvánnyal közösen szervezünk, két hétvégén, június 17-18-án és július 1-én, reggeltől délutánig tart.

Hogyan zajlik a kiválasztás?

Hogyan zajlik a kiválasztás? - Első lépésként közfeladathoz kapcsolódó csoportos adatigénylés keretében 4877 fő 1117-es irányítószámmal rendelkező, illetve 4878 fő, a kerület más részein élő lakos lakcímét kértük ki a Belügyminisztériumtól. A 9755 főt a Belügyminisztérium véletlenszerűen választotta ki oly módon, hogy leképezzék Újbuda lakosságának összetételét kor, nem és lakóhely szerint.

A címlista alapján május végén számukra küldünk ki meghívót a közösségi fórumra postai úton.

Aki az elkövetkező időkben a postaládájában meghívót talál, és úgy érzi, szeretne velünk együtt gondolkodni ebben a sokakat érintő kérdésben, egy online regisztráció formájában teheti meg jelentkezését, a kapott levélben található leírásnak megfelelően.

További részletek: https://kozossegigyules.demnet.hu/hogyan-tortenik/

Ki vehet részt benne? Nem vagyok szakértő, akkor is mehetek?

Minden újbudai lakos, aki 18. életévét betöltötte, és meghívót kapott, jelentkezhet résztvevőnek, néhány kivételtől eltekintve.

Az alábbi személyek nem jelentkezhetnek: politikai párt vezető testületének tagja, tisztségviselője, alkalmazottja, politikai felsővezető, közigazgatási államtitkár, helyettes államtitkár, országgyűlési képviselő, nemzetiségi szószóló, az Európai Parlament tagja, megyei, fővárosi, települési önkormányzat képviselő-testületének tagja, polgármester, alpolgármester.

A fórumon való részvétel a témában való jártasságot nem igényel. Minden információt, amire szüksége lesz Önnek a többi résztvevővel közös javaslattételben, könnyen érthető formában meg fog kapni a rendezvényen. Mindenkinek a véleménye ugyanúgy és ugyanannyira számít, ugyanúgy fontos Újbuda számára, az Öné is, az Ön mellett ülőé is. A fórum végleges álláspontjának kialakítása alapos mérlegelés és együttgondolkodás után, közösen történik majd.

Miért jó, hogy összegyűlünk?

A résztvevők véletlenszerű kiválasztásával minden lakosunknak azonos esélyt biztosíthatunk kortól, nemtől, lakóhelytől vagy bármely más tulajdonságtól függetlenül, hogy általuk, közreműködésükkel jobb döntések fogalmazódjanak meg a helyieket érintő újbudai témában.

Számos szakértő és érdekcsoport véleményét meghallgatva és megismerve a résztvevők a megfelelő információk birtokában megalapozott véleményt tudnak kialakítani összetett, a Nádorliget környékének - és egyben a kerület - közlekedését érintő fontos kérdésekben.

Ezekre a kérdésekre a fórum tagjai együtt tárják fel a lehetséges megoldások pozitívumait, negatívumait, valamint a szükséges kompromisszumokat. Ezáltal jól átgondolt és könnyen érthető érvekkel alátámasztott minőségi döntések születhetnek az újbudaiak véleményével összhangban.

Hamarosan új információkkal érkezünk, figyelje híreinket és postaládáját!

Készülj, Újbuda!

Adatkezelési tájékoztató

Az adatkezelési tájékoztatót ide kattintva tekintheti meg.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support