NYILATKOZAT

A februári testületi ülésen Újbuda Önkormányzatának Képviselő-testülete az alábbi nyilatkozatot fogadta el:

„Újbuda Önkormányzatának Képviselő-testülete kijelenti, hogy Magyarországnak minden arra alkalmas intézkedést meg kell tennie, hogy megvédje a gyermekeket a nemi erőszak, a fizikai és lelki bántalmazás bármilyen formájától. Elfogadhatatlannak tartjuk, és a leghatározottabban elítéljük, hogy Magyarország köztársasági elnöke kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét, aki bűntársa volt a pedofil erőszak miatt elítélt igazgatónak. Ha az igazgatóhelyettes nem a pedofil bűnelkövető megsegítésére, hanem az áldozat(ok) védelmére koncentrált volna, akkor valószínűleg nem dobta volna el a saját életét az egyik áldozat. Meggyőződésünk, hogy kiskorúakat kényszeríteni arra, hogy hallgassanak az őket ért erőszakról, olyan bűn, amely nem érdemel kegyelmet.

Nincs kétségünk azonban, hogy a köztársasági elnök csak végrehajtó volt ebben a botrányos ügyben, ezért követeljük, hogy a K. Endre kegyelmi döntését megalapozó előkészítő folyamatot hozzák maradéktalanul nyilvánosságra, hogy egyértelművé váljon, kinek milyen politikai és büntetőjogi felelőssége van a felháborító döntés létrejöttében.

Mivel a kegyelmi döntés alapvetően rengette meg a köztársasági elnök intézményét, illetve az intézménybe vetett közbizalmat, ezért követeljük, hogy a morálisan elfogadhatatlan és a tisztséghez méltatlan ügy miatt a lemondott köztársasági elnökökre ne alkalmazzák a 2011. CX. a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény 18-21. § hatályos rendelkezéseit.

Az elnök alkotmányos feladata kifejezni a nemzet egységét, kijelenthető, hogy a köztársasági elnök intézménye ezt a funkcióját nem tölti be. A rendeltetéséhez szükséges legitimáció visszaszerzése érdekében követeljük, hogy a választópolgárok közvetlenül dönthessenek az új köztársasági elnök személyéről”

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support