Uniós forrásból újít meg természetvédelmi területeket a főváros

Budapest természeti értékeinek megőrzésére nyert el 1,4 milliárd forint támogatást a főváros az Európai Unió Life pályázatán. Karácsony Gergely főpolgármester ezt a Kamaraerdő melletti Tétényi-fennsíkon jelentette be; ez egyike annak a három természetvédelmi területnek, ahol visszaállítják a természetes környezet eredeti állapotát. Budapest ezzel rekordmagas összeget költhet el természetvédelemre.

Az uniós forrásból a tervek szerint megoldják az óbudai Mocsáros-dűlő vízellátását, és megtisztítják az invazív fajoktól az őshonos ökoszisztémát. A rekultivációra kijelölt területek két másik beavatkozási pontja a XI. kerület és a XXII. kerület határán húzódik. A gyógyvízkitermeléséről is ismert Kőérberki szikes réten a védett növények és állatok életkörülményeinek javítása mellett az elsőrendű feladat szintén az egyenletes vízellátottság fenntartása, hiszen a vizes élőhelyek egyre nagyobb veszélyben vannak a kiszámíthatatlan időjárás miatt. A Tétényi-fennsík pedig uralkodó növénytakarója, a sztyeppére jellemző, szárazságtűrő fűfélékkel, főként szigorúan védett árvalányhajjal tarkított gyep miatt különleges: az itt kialakult flóra és fauna Magyarországon egyedülálló természeti kincs. A területen több mint 400, többségében védett, illetve fokozottan védett növényfajt és 80 feletti állatfajt azonosítottak. A fennsíkon él a poszáta, a tövisszúró gébics és az igen ritka pannon gyík, de itt honos egy orchideafaj is.

– A fennsíkot meg kell tisztítani az olyan invazív növényektől, mint a különböző cserjék és bálványfák, a rekultiváció során pedig rendszeres kaszálással és birkalegeltetéssel fogják megerősíteni a rét gazdag aljnövényzetét – mondta el a bejelentés alkalmával Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. – A fejlesztés visszaadja a természetnek azt, ami az övé volt – tette hozzá Karácsony Gergely főpolgármester, aki szerint az elmúlt évtizedekben Budapest nem költött el ennyi pénzt kifejezetten természetvédelmi célokra.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support