Elszabadult árak: újra ünnep lesz a kenyér az asztalon

Az élelmiszerek rekorddrágulását mindenki érzi a saját bőrén, közülük is a pékáru viszi a prímet: az augusztusi adatok szerint egy év alatt 64,3 százalékkal nőtt a kenyér ára. Egy Bartók Béla úti pékség elárulta, miért válik lassan luxussá legalapvetőbb ételünk.

A Pékműhely cégére ugyan nem szúrja ki a járókelő szemét, de az üzlet neve és a „kovászos kenyér” tábla jelzi, nem egy szokásos látványpékséggel van dolgunk. Itt hagyományos eljárással, élesztő helyett kovásszal készül az adalékmentes kenyér az eladótér melletti kis helyiségben; egy nagy üvegtáblán át a vásárlók is nyomon követhetik a liszt és a víz metamorfózisát. A kovászos kenyér az emésztőrendszer számára sokkal kedvezőbb, ám idő- és munkaigényes elkészítése miatt drágább. Ők is kénytelenek voltak árat emelni, és az egymást érő negatív piaci hatások miatt a drágulás jó ideig nem áll meg.
– Ez csupán a kezdet. Óriási aszály sújtja Európát, az energiaárak még ennél is feljebb fognak kúszni, a gazdákra pedig nehéz idők várnak, ha nem esik ősszel elég eső, mert elmaradhat a vetés – sorolja a csapásokat a pékséget vezető Vajda József. Az üzlet nem terheli a költségeket egy az egyben a vásárlókra, inkább visszavett a nyereségből, de úgy látják, eljöhet az az idő, amikor olyan magasra szöknek a költségek, hogy azt már nem lehet kigazdálkodni.
A Magyar Pékszövetség szerint is elkerülhetetlen a kenyér további jelentős drágulása a rezsiköltségek, a munkabérek és az alapanyagárak emelkedése miatt. A pékségek különböző energiaforrásokra támaszodnak: van, aki gázzal, van, aki árammal fűti kemencéjét. A Pékműhely ugyan csak áramot használ, ám így sem jár jól: ötszörösét fizetik a korábbinak. Vajda József úgy látja, a brutális rezsiemelés már csak azért is tarthatatlan, mert minden másnak is nő az ára, mindent pedig nem lehet a vásárlókkal megfizettetni. Azt sem lehet mondani, hogy a háború miatt drága a kenyér Magyarországon, hiszen elsősorban hazai búzából készül. Árfelhajtó hatást vált ki azonban a gazdák taktikázása: visszatartják a gabonakészleteket, hogy minél többért tudják eladni, hiszen folyamatosan emelkedik a búza ára. – Olyan spirálba kerültünk, ahonnan nem lehet kiszállni – mondja a Pékműhely vezetője, aki szerint olyan mértékű drágulás várható, hogy az állam részéről megfontolandó lesz a kenyérjegy bevezetése, ami alanyi jogon biztosítaná a fontos élelmiszert.
– Az is gond, hogy sokan nem péknél, hanem a multiknál vesznek kenyeret, ahol megfizetik a kereskedő hasznát is – mondja a vállalkozó. A forgalomcsökkenés már elkezdődött, a vevők a kevésbé szükséges édes, sós péksüteményekből vásárolnak kevesebbet. – Hamarosan újra ünnep lesz a kenyér az asztalon – tette hozzá Vajda József.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support