Elindultak a fővárosi szűrőbuszok

– Ingyenes szűrőbuszprogramot szervez a főváros május 2.–június 16. között Budapest 24 helyszínén – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester a jelentős részben fővárosi forrásból épülő Gyermekegészségügyi Centrum előtt. Dr. László Imre, Újbuda polgármestere arra emlékeztetett, hogy a kerületben kiemelkedően sok egészségügyi beruházás zajlik, a főpolgármester pedig megerősítette, senki nem kér a szakrendelők államosításából.

– A 2019-ben újraindított Egészséges Budapest program során a fővárosi önkormányzat 23 milliárd forint értékben javította az egészségügyi ellátást, ez az elmúlt évtizedek legnagyobb, leginkább összehangolt fejlesztése – jelentette ki Karácsony Gergely. A szűrőbuszprogram célja, hogy növelje a lakosság egészségben eltöltött éveinek számát, amire a városvezető szerint óriási szükség van, hiszen a budapestiek öt esztendővel rövidebb ideig élnek, mint az európai nagyvárosok lakói. A több tízezer forint értékű vizsgálatsor a legjellemzőbb egészségügyi kockázatokra fókuszál, egyebek között olyan, komolyabb hátteret igénylő vizsgálatokat is el lehet végeztetni, mint a tüdőszűrés, a labor- vagy az ultrahangvizsgálat, de melanóma- és demenciaszűrés is kérhető. A XI. kerületben május közepéig két helyszínen, a Móricz Zsigmond körtéren és az Albertfalva téren is elérhetők lesznek egy-egy napig a szűrőbuszok.

– Budapesten belül kiemelkedő számú és jelentőségű egészségügyi beruházás zajlik Újbudán – hangsúlyozta László Imre. Ilyen a 60–80 ezer pácienst ellátó, a XI. és a XXII. kerület mellett az agglomerációból érkezőket is fogadó Gyermekegészségügyi Centrum és Egynapos Sebészet, a már átadott Diabétesz Központ és a 3 milliárd forint saját forrásból épülő Madárhegyi Gyermekliget. A polgármester kitért a háziorvosoknak nyújott eszköztámogatásokra és rezsikompenzációra is, illetve arra, hogy az önkormányzat ezer szemészeti és újabb ezer ultrahangvizsgálatot vásárol magánegészségügyi vállalkozásoktól a várólisták csökkentése érdekében.
– Magyarország egész Európában a legrosszabb helyen áll a daganatos betegségek terén, ezért a korai felismerés érdekében a főváros onkológiai programot indított – mondta el Rékassy Balázs, a főváros egészségügyi tanácsadója. Összesen 12 ezer CT-, illetve MR-vizsgálatot vásároltak, hogy a rák gyanújával érintettek hét napon belül kapjanak időpontot, és három napon belül leletet. Hozzátette, várják az önkormányzatok csatlakozását az onkológiai diagnosztikai betegút menedzsment programhoz, amelynek célja, hogy legyen, aki személyesen kíséri a beteget az ellátórendszer útvesztőjében.

– A kerületi önkormányzatok pártállástól függetlenül nem partnerek abban, hogy az állam átvegye a szakrendelők üzemeltetését. Minden, ami az önkormányzatoktól az államhoz került, rosszabb állapotba került – jelentette ki a főpolgármester, hozzátéve: a júniusi választások fontos tétje lesz, hogy a legjobb helyen, a kerületek fenntartásában marad-e az alapellátás és a járóbeteg-ellátás, hiszen ez ma Budapest legjobb minőségű egészségügyi szolgáltatása. Az ingyenes szűrőbuszprogramra a budapest.hu/egészség oldalon lehet regisztrálni.

T. D.

A szűrőbusz helyszínei május 8–17. között:
Május 8. XVIII., Havanna lakótelep
Május 9. VIII., Teleki tér
Május 10. IX., József Attila lakótelep
Május 13. XVI., Jókai Mór utca 3/C
Május 14. XI., Móricz Zsigmond körtér
Május 15. XIX., Templom tér (Ady Endre út)
Május 16. XI., Albertfalva tér
Május 17. VI., Hunyadi tér (Szófia utca)

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support