A ruhák új élete

Nincs olyan ember, akinek ne volna felesleges ruhája. Erre az egyszerű tételre építette vállalkozását egy építőiparban megcsömörlött közgazdász, aki Reruha nevű újrahasznosító üzletével nemcsak a feketeöves impulzusvásárlók, turkálómániások és shoppingolással vigasztalódók tömegének ad reményt, de a holmik körforgásban tartásáért a Föld is hálás lehet.

– A barátnőmmel mi is küzdöttünk azzal, hogy tele a szekrényünk szoknyákkal, nyári ruhákkal, felsőkkel, már a barátokkal cserélt ruháinkat is meguntuk – emlékszik vissza a kezdetekre Juhász Ágnes, aki azért mondott búcsút építőipari karrierjének, hogy valami jót tegyen a világgal. A Kosztolányi Dezső téren 2019 őszén indított vállalkozás abban különbözik egy hagyományos turkálótól, hogy ide a vevők hozzák be saját jó állapotú, szezonális ruháikat, nem pedig külföldről érkező bálás textíliák közül lehet válogatni. – Mindegyik ruhának lelke van, hiszen aki hordta, szerette őket. A csereberére épülő rendszerben kialakul egy személyes kapcsolat a vevők között, ami családiassá teszi az egész vásárlást – mondta a boltvezető, aki szerint emiatt az ide betérők jelentős része törzsvásárlóvá válik.

Ha adsz is, kapsz is
A Reruha egyszerű elvre épül: ha beviszed a használt ruhád, ellenőrzik a minőségét, majd pontot adnak érte, amiért vásárolni lehet. Ha megtetszik valami, a felét pontban, a felét forintban tudod kifizetni. Így a vásárlók kedvező áron jutnak jó minőségű használt ruhákhoz, és a minőségi követelményt sem nehéz teljesíteni. Csupán annyit kérnek, ne legyen a ruha lyukas, foltos vagy túl bolyhos.

Pusztító göncök
A ruhák körforgásban tartására Juhász Ágnes szerint égető szükség van, mert a ruhaipar a világon a második legnagyobb vízigényű iparág, teljes környezeti terhelését tekintve a legkárosabb emberi tevékenységek egyike. Egy pamutpóló elkészítéséhez 2700 liter vízre van szükség, ami nagyjából megegyezik egy felnőtt 2,5 éves folyadékszükségletével. Abban, hogy a ruhaipar ökolábnyoma óriásira nőtt, jelentős szerepe van a fast fashion üzletláncok futótűzszerű terjedésének. A hamar tönkremenő termékek gyors gyártására, olcsóságára, magas forgalomra épülő modell magában hordozza a túlfogyasztást. A fast fashion az impulzusvásárlásra épít: a rendkívül alacsony ár olyan holmik megvételébe hajszolja bele az embereket, amelyekre valójában nincs szükségük.
A fast fashion azonban nemcsak felgyorsítja a ruhaneműk szeméttelepre kerülését, de több más szempontból is környezetpusztító. A költségek alacsonyan tartása miatt hosszú ellátási láncban készülnek a termékek, gyakran az előállítás minden fázisa más országban zajlik, így a ruhák akár többször is körbejárják a Földet – rengeteg károsanyag-kibocsátással –, mire eljutnak a vásárlóhoz. Ha mindez nem lenne elég, egy kiló textil előállításához fél kiló, az emberre és a környezetre is káros vegyszert használnak a gyapotter­mesztésben és a gyártásban. Az előállítás során jellemzően a legkárosabb energiaforrást, a szén­energiát veszik igénybe a szektorban.
A divatcikkek növekvő fogyasztása és rövidülő élettartama miatt jóval több hulladék keletkezik, mint néhány évtizede. Az újrahasznosítás azonban elenyésző mértékű: a világon előállított ruhafélék mindössze egy százalékából lesz ismét ruha. Egy 2015-ös adat szerint az előállított textilek 73 százaléka végzi szeméttelepeken. A túltermelés is megrendítő: 2015-ben Hollandiában 21 millió ruhadarabot nem tudtak eladni, a teljes kínálat 6,5 százalékát. A H&M 2018-ban azt közölte, hogy 4,3 milliárd dollár (1315 milliárd forint) értékben maradtak eladatlan ruhái. A svéd lánc ezeket részben erőművekben égeti el, 2017-ben például 15 tonna jutott erre a sorsra.

Szemét helyett újjászületés
Juhász Ágnes legfontosabb célkitűzése az volt, hogy az üzletében kapható holmik semmiképp se kerüljenek idő előtt a szeméttelepre. Ezért azokat a darabokat, amelyeket nem tud értékesíteni, adományként adja tovább. Az elmúlt évben több alkalommal küldtek ruhát a Szent Imre Kórház Traumatológiai Osztályára, a Bolyai Gyermekotthoni Központ kerületi gyermekeinek, a Magyar Református Szeretetszolgálatnak pedig kiemelt támogatóivá váltak, sőt, önkormányzati dolgozóknak is adtak már ruhákat.
– Támogatunk egy kaposvári anyaotthont, de azoknak a balesetet elszenvedett betegeknek is kínálunk fel öltözéket, akikről beszállításuk során le kell vágni a ruhát, és nincs hozzátartozójuk, aki pótolná azokat – számolt be a tulajdonos. Az, hogy nem tudtak eladni egy darabot, nem jelenti azt, hogy gyengébb minőségű: sokszor az eredeti címke is ott lóg rajtuk. Az újrahasznosítást maximálisan kiaknázó Reruha vezetője takarékosságra és környezetvédelemre szeretné nevelni a budapestieket, akik sokszor el sem tudják képzelni, hogy az ország peremvidékein milyen döbbenetes nélkülözésben élnek az emberek. – Van, aki már csak ezért is vásárol itt szívesen. Jönnek szkeptikusok is, akik többségéből aztán rendszeres vevő lesz – mondja Ágnes, aki félre is teszi vásárlóinak, ha olyasmi érkezik, amit korábban kerestek. A vevő- és környezetközpontú szemlélet pedig minden jel szerint kedvet csinál a „reruházkodáshoz”.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support