Elfogult ajánló

Néhány jó programot, könyvet, koncertet, színházi előadást ajánlunk – kizárólag elfogultan. Olyat, amit mi szeretünk, és bízunk benne, hogy másnak is legalább akkora örömet okoz.

Saját élet
Eljött az idő, hogy a ’60-as években született korosztály szerzői – tehát kortársaim, a mai hatvan körüliek – összegezzék eddigi életüket. Ennek a törekvésnek izgalmas darabja Szilasi László új regénye, a Saját élet. Persze a sokat tapasztalt szerző tudja, az ő életét nem lehet a szülei, nagyszülei életének ismertetése nélkül értelmezni. Mindaz, amit a felmenőinktől, a felmenőinkról tudunk, valamiképpen meghatározza az életünket. Regény – írtam az előbb, de nem úgy regény semmiképpen, ahogy a szokásos regények. Apró, néha csak féloldalas sztorik sorakoznak egymás után, első pillanatra meglehetősen lazán kapcsolódva egymáshoz, de a végére mégis csak kikanyarodik ebből egy történet, egy valódi családregény.

A Szegeden élő irodalomtörténész műve talán Temesi Ferenc Por című, szintén jelentős részben Szegeden játszódó könyvéhez hasonlít. Ott szócikkek a rövidke részek, mintha egy furcsa szótárat olvasnánk, itt gyors fejezetcímek adnak eligazítást, mi is következik. Egymáshoz tehát lazán kötődnek – kipróbáltam, mi lenne, ha nem sorban olvasom őket, hanem összevissza. Lehet, így is érdekes, valahogy mégis úgy van az egész kitalálva, hogy lapról lapra érdemes haladni, ahogy a „valódi” regényeknél szoktuk.

A rövid sztorikon átzúg a történelem, a szász, szlovák, valamint görög zsidó felmenők élete. Ez utóbbiaknak téglagyáruk volt Szarvason, minden téglán ott a Dávid-csillag, amit aztán ’45 után könnyen át lehetett alakítani ötágúra, „s a számukra oly fontos vörös szín már eleve megvolt”. Vagy a magántörténelem: miként nem sikerül felszedni a kis szép arcú, szomorú lányt a nevezetes szegedi mulatóban, a Retróban egy táncos éjszakán. A kötet második fele – Egy nap (alföldi történetek) – már hagyományosabb szerkesztésű, de a helyszínek, a világ, a szereplők között igazán nagy az átfedés. Ez tulajdonképpen maga a szerző, Szilasi László.
(Szilasi László: Saját élet, Magvető 2023.)

Az örök Tartuffe
Tartuffe örök – jól eltalált alakja, ha a színpadon látjuk, rögtön eszünkbe juttatja azokat a hasonló figurákat, akikkel a mindennapjainkban kénytelenek vagyunk találkozni. Bagossy László rendezése ráadásul Parti Nagy Lajos zseniális szabad fordításán alapul, úgyhogy már meg is érkeztünk a mi korunkba. Remek színészi alakítások: Nagy Zsolt, Znamenák István, Pogány Judit, Kerekes Éva, Csuja Imre és a többiek teszik valóban jó szórakozássá ezt az előadást. Azt, hogy Molière mit szólna egy efféle adaptációhoz, persze nem tudjuk, de mindegy is. A nagy művek azért jelentősek, azért játsszák őket évszázadokon át sikerrel, mert a néző nem afféle múzeumi darabot lát, hanem értő kezek feldolgozásban valami mait, mához szólót. A tárgyak, a ruhák, a bútorok változnak körülöttünk, de az emberi természet úgy fest, nem sokat. Akkor meg miért kellene a régi világ rekvizítumai között, régi nyelven előadni az effélét?

Két és fél óra, de fogadjunk, egyszer sem kapsz a telefonod után, hogy megnézd, mennyi van még hátra belőle.
(Molière: Tartuffe, rendezte Bagossy László, Örkény Színház)

D. J.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support