Minden erejével a feljutásért küzd az Újbuda MAFC – Interjú Lakits Andrással

A kerület nagy múltú kosárlabdaklubja, a MAFC elnöke, Garai Péter már augusztusban leszögezte: az idei szezon célja feljutni az NB I A csoportjába, amihez hatalmas segítség lehet, hogy sikerült megtartani Lakits András vezetőedzőt. A csapat irányítója maga is az utánpótlás-nevelésben megkerülhetetlen MAFC Akadémiáról indult, most pedig az újbudai klub kilátásairól számolt be.

Tőről metszett MAFC-játékos vagy, miben segíti ez az edzői munkád?
Hétévesen kezdtem itt kosarazni, közel az egész eddigi pályafutásomat a MAFC-ban töltöttem. Húszévesen indult edzői karrierem az akadémián, ahol végigjártam az összes utánpótláscsapatot. A tavalyi szezon elején vettem át a felnőttek irányítását, miután felhagytam aktív játékosi karrieremmel. Sokat segít, hogy jól ismerem a gárdát, az embereket, és hogy miben kell fejlődnünk.

Harmincegy évesen vezetőedző lettél. Mit jelent ez számodra?
Óriási megtiszteltetésnek tartom, hiszen a klub sokat adott nekem egész életemben, de egyben nagy felelősség is.

Az Újbuda MAFC speciális szerepet tölt be a hazai kosárlabdában: utánpótlást termel, fiatal játékosokra épít, akiket gyakran elvisznek nagyobb, tőkeerős csapatok, amelyekkel fel akarja venni a versenyt. Lehetséges ez?
Szerintem megvannak az eszközök arra, hogy áthidalhatók legyenek ezek a különbségek. Arra próbálunk építeni, hogy MAFC-os kötődésű edzőkkel dolgozzunk. Sok olyan edzőnk van, mint én, aki játékosként itt kezdte, és ezer szállal kötődik a klubhoz. Ez még nagyobb szenvedélyt, ambíciót ad a munkához, és lelkesíti a fiatalokat. Szerintem fel tudjuk venni a versenyt a nagyobb büdzsével dolgozó klubokkal, nekünk ez a fegyverünk. Nekünk is sikerült például felnőtt válogatott játékost nevelni: Mócsán Bálint nálunk kosarazott 18 esztendős koráig, ma pedig már nemcsak válogatott, de a Debrecen csapatkapitánya is.

Mi az edzői filozófiád? Milyen koncepcióra építed fel a csapatot és a játékot?
A MAFC-os feelingre építünk, ez szabadelvű, baráti hozzáállást takar. Partnerként kezeljük egymást, próbálunk családias légkört kialakítani, ami a pályán nagy erővé képes alakulni. Ebben a kötetlen hangulatban a srácok sokkal vagányabb, magabiztosabb játékot tudnak produkálni. Ennek persze lehet hátránya is, ha nem sül el jól egy akció, de úgy érzem, ez a mi utunk, és ez illik a korosztályhoz: a csapattagok két kivétellel 25 év alattiak.

A lazaság miatt nem sérül a fegyelem?
Próbálunk olyan karaktereket beválogatni a gárdába, akik képesek felelősen bánni a szabadságukkal, akik nem élnek vissza a lehetőségekkel, hanem kiaknázzák azok előnyeit.

Előnyt jelent-e, hogy korban közel állsz a játékosokhoz, ahhoz képest, hogy máshol gyakran idősebb, külföldi edző igazgatja a csapatokat?
Az biztos, hogy jobban értem a szükségleteiket, a problémáikat, legyen az magánéleti vagy sportbeli, hiszen jól ismerem őket, a legtöbbjükkel játszottam együtt. Ez számomra azért előny, mert pontosan tudom, mik az erősségeik és gyengeségeik, amelyeken dolgozni kell.

Mit vársz az idei szezontól?
Nagyon nehéz lesz, az biztos. Már most, a felkészülésünk során is előfordul bukdácsolás. Nem rutinos társaságról beszélünk, ezért rengeteg munka áll előttünk, de hiszek abban, hogy a koruknál fogva jól terhelhetők a fiúk, a sok munka pedig be fog érni, erre számos jel utal. Olyan nagy klubokkal kell felvennünk a versenyt, mint a pécsi PVSK, a Vasas, az újonnan feltörő Cegléd, de az A csoportból frissen kieső nyíregyháziak is igen veszélyesek ránk nézve. Nagyon kiegyensúlyozott az idei bajnokság, sűrű a mezőny, bárki megverhet bárkit.

A MAFC évek óta a feljutás küszöbén egyensúlyozik, hol felette, hol alatta végez. Mi kell az áttöréshez?

Egyértelműen a feljutás a cél, nem akarunk „majdnem” sikeresek lenni. Arra hajtunk, hogy jövőre újra első osztályú kosármeccsek legyenek Újbudán, ehhez alakítottuk a keretet. Abban hiszek, hogy a sok befektetett munka az év végére meghozza a gyümölcsét.

A focival ellentétben a kosárlabdában a vidéki csapatok sikeresebbek a fővárosiaknál. El tudod képzelni, hogy az arány Budapest javára mozduljon el?

Vitathatatlan a vidéki gárdák előnye, ám nem mehetünk el amellett, hogy az anyagi hátterük is jóval komolyabb. Egy vidéki topcsapat körülbelül ötször annyi pénzből gazdálkodik, mint egy fővárosi, például a MAFC. Most viszont azt látom, Budapest láthatóan előretör, a Honvéd már első osztályú együttes. Óriási eredmény lenne, ha jövőre két budapesti csapat játszhatna az első osztályban. Ugyanakkor a vidéki kosárlabda-fellegvárak továbbra is bivalyerősek, elég, ha a szombathelyi Falcóra gondolunk, ők már a Bajnokok Ligájában játszanak. Tehát erősödünk, de nem lehet elvárni, hogy egy 15-20 éves tendencia egyik napról a másikra megváltozzon.

A siker két alapvető hozzávalója a pénz és a tudás. Szerinted melyik a fontosabb?
Ha az a cél, hogy valaki feljusson az első osztályba, ahhoz mindkettő kell. Ha már a jövő építése vagy az utánpótlás-nevelés a fontosabb, kisebb szerepe lesz a pénznek. De az első osztályú kosárlabdához mindkettő egyformán kell, egyik sincs meg a másik nélkül.

T. D.

A 2023/24-es szezonban Újbuda MAFC néven indult a hétszeres bajnok, miután a XI. kerületi önkormányzat a klub kiemelt támogatójává lépett elő.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support