A 45. Tour de Hongrie Újbudán is áthalad majd – a tervezett program és forgalomkorlátozások

Kevesebb, mint két hét múlva kezdetét veszi a 45. Tour de Hongrie, a Magyar Kerékpáros Körverseny. Idén is a világ legjobb csapatai érkeznek hazánk legrangosabb országúti kerékpárversenyére.

A legjobb versenyzők idén is Magyarországon készülnek fel a világ leghíresebb kerékpárversenyére, a Tour de France-ra. A mezőnyben olyan világsztárokkal találkozhatunk, mint a 34-szeres Tour de France szakaszgyőztes Mark Cavendish, vagy a háromszoros világbajnok Peter Sagan. De nem hiányozhatnak természetesen a legkiválóbb magyar versenyzők sem.

A verseny és maga a fővárosi szakasz is igazi látványosságot ígér és az újbudaiaknak is részük lehet majd a nívós verseny egy részének megtekintésében.

A negyedik, május 11-i (szombati) szakasz Budapestről, a Hősök teréről rajtol el és Etyeken ér célba, ez az etap pedig a XI. kerületet is érinti majd. A látványos lassúrajt után az élesrajtra a Budafoki úton kerül sor, emiatt a Budafoki út-6-os főút vonalán, Érd irányába forgalomkorlátozásokra kerül sor május 11-én, 12 és 13 óra között.

A szervezők készítettek egy zárási térképet is, amelyen láthatóak, pontosan mely fővárosi útvonalakat érintenek majd a korlátozások a Tour de Hongrie idején.

Amatőr túra is lesz a Hősök terétől a Bikás parkig

Az esemény és a budapesti kerékpáros közlekedés népszerűsítése érdekében a Hősök teréről 12:10-kor elrajtoló 120 versenyzőből álló mezőnyt követően egy amatőr szurkolói túrát is szerveznek AmaTour – Budapest néven.

A rajtterületre érkező kerékpáros szurkolók 12:30-kor indulhatnak el átgurulva a Tour de Hongrie rajtkapuja alatt. A Budafoki út-Hengermalom út kereszteződésig a verseny lezárt útvonalán tekerhetnek a résztvevők, ahonnan a túra leágazik és az Etele útról megérkezik a Bikás parkban felállított szurkolói pontra, ahol ledfalról követhetik a verseny történéseit.

A gyakorlott bringásoknak a szurkolói pontról kijelölnek egy javasolt útvonalat a Budapest-Balaton kerékpárúton, melyen haladva Etyekre, a befutó helyszínére érkezhetnek, hogy személyesen éljék át a versenyzők célba érkezését a Korda Stúdiónál.

A szervezők bíznak abban, hogy a fővárosi, így az újbudai lakosság számára emlékezetes élményeket tudnak szerezni, és hogy az érintett helyszínekre minél több szurkoló, illetve néző látogat majd ki.

A 45. Tour de Hongrie Budapest-Etyek szakaszának (május 11., szombat) tervezett áthaladási időrendje:

Rajt (lassú rajt): 12:20, Hősök tere

A kb. 130 profi versenyzőből álló mezőny és az őket felvezető/kísérő 100-110 járműből (70-80 autó, 35-40 motor) álló versenykaraván 20-25 km/h-s tempóban végighalad a lassúrajt útvonalán.

Ez az áthaladás egy adott ponton kb. 3-5 percet vesz igénybe.

Érintett kerületek: XIV., VI., V., I., XI., XXII. Lassú rajt útvonala: Hősök tere (rajtterület) – Andrássy út – József Attila utca – Széchenyi István tér – Széchenyi Lánchíd – Clark Ádám tér – Fő utca – Halász utca – Halász utcai lehajtó – Sztehlo Gábor rakpart – Friedrich Born rakpart – Raoul Wallenberg rakpart – Valdemar és Nina Langlet rakpart – Budai alsórakpart – Henryk Slawik rakpart – Dombóvári út – Budafoki út – Hunyadi János út – 6-os számú főút

A budapesti útvonal hosszirányban a rajt előtt 0,5-1 órával kerül zárásra, a keresztirányú forgalom a lehetséges utolsó pillanatig történő fenntartásával. A rajt után az útvonal zárása az amatőr túra miatt még kb. 1-1,5 óráig.

Éles rajt: kb. 12:40, Budafoki út (Hauszmann Alajos utca)

Optimális esetben a mezőny itt nem áll meg, csupán a felvezető járművek eltávolodnak a mezőnytől, és a versenyzők által diktált tempóban haladnak tovább. A éles rajt helyszínén az út két oldalára 1-1 totem oszlop kerül kihelyezésre km0 felirattal.

Amatőr túra

– A túra célja: kerékpáros szurkolók eljutása Etyekre, a befutó helyszínére a Budapest-Balaton kerékpárúton, BuBa népszerűsítése
– Rajt: Hősök tere, TdH verseny mezőny elhaladása után, 12:30
– A túra útvonala megegyezik a TdH verseny útvonalával a Budafoki út-Hengermalom útig, innen Hengermalom út – Etele út – Bikás park
– Kiszálló pont (szurkolói pihenőzóna): Bikás park, LED-falas közvetítés a versenyről
– A Bikás parktól egyéni túra, melynek útvonalát ideiglenes táblázással jelölik majd a szervezők

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support