Fergeteges hangulatot teremtett a Bartók Feszt’

Színes programkavalkáddal várta a Műegyetem rakpartra látogatókat szeptember 2-án a második alkalommal megrendezett Bartók Feszt’. Délelőtt sok család érdeklődött a gyermekprogramok iránt, később „bulisabb” volt a hangulat. 

Újbuda egész napos zenei és civil fesztiválján többek között olyan előadók szórakoztatták az érdeklődőket, mint Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, Hrutka Róbert és Udvaros Dorottya, az Analog Balaton, a 4Bards, az Ivan & The Parazol és a Bohemian Betyars. A koncertek sorát Barkóczi Noémi fellépése zárta. A kulináris élvezetek sem maradhattak el: a tavalyi rendezvényhez képest újdonságként a Bartók Bisztró étlapjáról lehetett választani, a magyaros mellett a reformkonyha jellegzetes ízeit is meg lehetett kóstolni. 

A délutáni programsorozatot Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, László Imre, Újbuda polgármestere és Barabás Richárd kultúráért felelős alpolgármester nyitotta meg egy színpadi beszélgetéssel, amelyet Bosznai Tibor, a Hadik Kávéház újbudai Pro Cultura díjas vezetője moderált. 

László Imre megragadta az alkalmat, hogy köszönetet mondjon a főpolgármesternek azért a fővárosi tőkeinjekcióért, amely felpörgette a Gyermek­egészségügyi Centrum építését. A Bartók Feszt’ pedig szerinte tökéletes példája annak, amit a város kulturális célkitűzései egyebek között magukba foglalnak. 

– Újbuda csodás hely, talán nem túlzás azt mondani, hogy a főváros legszebb kerülete. Szeretettel várja a fiatalokat; nemcsak a fesztiválokra érkezőket, hanem az  itt élőket, itt családot alapítókat is. Ezt a célt szolgálják az önkormányzat olyan fejlesztései, mint a Gyermekegészségügyi Centrum, amelyhez a Egészséges Budapest program részeként 710 millió forintot kapunk Budapesttől – mondta el a kerület polgármestere.

Karácsony Gergely
Mit jelent a Bartók Feszt’ Budapest kulturális életének egészére nézve?
A Bartók-negyed egyre fontosabb szereplője a fővárosi kulturális életnek. A Bartók Feszt’ erre vetett reflektorfényt, főképp azoknak, akik kevésbé ismerik a környéket. A fesztivál sokat adott hozzá Budapest utcáinak kulturális pezsgéséhez. Fontos, hogy a kultúra mindent átjárjon egy városban; ne zárjuk be intézményekbe. Amikor csak lehet, nyissuk ki, az utcákat is töltsük meg vele. Nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, és ahogy Barabás Richárd alpolgármester is mondta, remélem, jövőre már kétnapos lesz.

Budapest 150. születésnapját ünnepeljük idén. Mennyire tud egy ilyen fesztivál az egész évet átfogó ünnepségsorozatba integrálódni?
A Bartók Feszt’ része a Budapest 150. emlékévnek, de az évforduló nem csak a különféle rendezvényekről szól. Idén számos kerületben szerveztek kulturális programokat, Budapest egészét azonban nem lehet egyetlen fesztivállal megragadni, éppen a sokszínűség a lényege. Amikor a főváros születésnapját ünnepeljük, akkor a sokszínűség előtt is tisztelgünk. Az egyik legszebb szín valóban a Bartók Feszt’.

A Bartók Boulevard egyebek között a szolgáltatások, a kultúra és a városi lakosság szintézisét próbálja megvalósítani. Van erre máshol is példa?
Van egy barátom, aki megveszekedett pesti, eléggé lenézi a budai oldalt. Egyszer azt mondta, hogy a Bartók Boulevard majdnem olyan, mintha Pesten lenne. A város szövete nem csupán a közlekedésről szól, hanem az életről, a kultúráról, a vendéglátásról, az emberi beszélgetésekről. Az a fordulat, amit mi is akarunk, nagyon jól tetten érhető a Bartók-negyed programban. Megpróbálunk újra életet vinni a közterületekre. Ha valaki végigsétál a Bartók Béla úton, láthatja, hogy tele vannak a teraszok, zajlik az élet. Ilyen Budapestet szeretnék mindenhol.

dr. László Imre polgármester
Újbuda egy csodás hely, sőt talán nem túlzás azt mondtani, hogy a főváros legszebb kerülete, ami szeretettel várja a fiatalokat, nemcsak a Bartók Feszt’-hez hasonló fesztiválokra, hanem itt élő, itt családot alapító lakosként is. Ezt a célt szolgálják az önkormányzat olyan fejlesztései is, mint a Gyermekegészségügyi Centrum is.

Barabás Richárd
Milyen funkciót tölt be a Bartók Feszt’ Újbuda életében?
Több fontos dolgot üzen. Jó Újbudán és Budapesten élni, a köztereink élhetőek, jó és szép a környezet. Jók a közösségeink, amelyekhez szeretünk tartozni. A kulturális pezsgés inspiráló, ami folyamatosan arra sarkall minket, hogy újabb dolgokat ismerjünk meg, újabb emberekhez kapcsolódjunk. Úgy látom, a Bartók Feszt’ mindennek kimagasló szimbóluma.

Mennyire járul hozzá a Bartók Feszt’ a Bartók-negyed elképzeléshez?
Maximálisan. Már önmagában arra irányítja a figyelmet, hogy van itt egy pezsgő városrész, Budapest szerintem legmenőbb kulturális városnegyede. Az sem véletlen, hogy huszonkét olyan helyi és országos civil szervezetet hívtunk meg a fesztiválra, amelynek kapcsolódása van kerületünkhöz. Azt akartuk, hogy megjelenítése és hangja legyen annak, kik és hogyan dolgoznak ezekért a közösségekért. Ez önmagában nagyon erős kulturális hívó szó, ez maga a Bartók. A rendezvénnyel egy napon megmutatjuk, hogy milyen a Bartók-negyed egész évben.

Hogyan lehet megteremteni a kultúra, a lakosság, illetve a szolgáltatási szektor együttműködését? 
Remek példa volt erre a Bartók Feszt’ alkalmával a Bartók Bisztró. Tavaly még fast foodot lehetett kapni, gondoltuk, idén jobb lenne, ha ezt valahogy „bartókosítanánk”. A Bartók Bisztróban a helyi vendéglátósok kétóránként váltották egymást, helyi ízekkel szolgálva. Fenntartható módon nem volt műanyag pohár, papírtányér – porcelántányéron fém evőeszközökkel lehetett enni, és azokat lehetett visszavinni. Ez egy kísérlet, tanulás. A mi dolgunk, hogy tanuljunk, és megoldást találjunk korunk kihívásaira.

Milyen tanulságokkal szolgált az idén másodjára megrendezett Bartók Feszt’? 
Nagyon fontos a jó idő. A tavalyi hideg, szürkeség és eső miatt a fesztivál nem tudta megmutatni igazi, pezsgő arcát. Idén egyértelműen kiderült, mekkora igény van rá. Akár arra is, hogy a következő már kétnapos legyen.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support