Hogyan lett Újbuda triatlon-nagyhatalom

Igazi sikersztori Kuttor Csaba és társainak története: öt-hat elszánt sportoló összeállt, hogy létrehozzák az ország egyik legjobb triatloncsapatát. Újbuda Önkormányzata mindig mögöttük állt, amióta a kerületben működnek.

A triatlon sokunk számára az a sport, amiről biztosan hallottunk, egyszer láttuk a tévében, a három sportágból egyet talán rendszeresen űzünk is. Azt valószínűleg kevesebben tudják, hány kilométert kell teljesíteni az egyes sportágakban, azt pedig még kevesebben, hogy ez becsapós kérdés, hiszen a távok sok mindentől függnek, és állandóan változnak. Kuttor Csaba neve viszont sokaknak ismerős lehet: a magyar triatlonista háromszor is kvalifikálta magát nyári olimpiára. Mára visszavonult a versenyzéstől, ám a sporttól képtelen elszakadni, jelenleg a jövő generációját edzi.

Élvonalban már az első naptól
Kuttor Csaba triatlonos karrierjének első éveiben Kaposvár színeiben indult. 2002-ben még két év volt hátra az athéni olimpiáig, de ő már nagyban készült rá, méghozzá majdhogynem saját zsebből. Egyértelmű lett számára, hogy szüksége van egy profi csapatra, ami segít a menedzselésben. – Huszonévvel ezelőtt még nem nagyon támogatták a triatlont – mondta lapunknak. – Ha megjelent valaki mint ifjúsági világbajnok, az pont nulla forintot ért bármilyen szponzornál. Ha viszont egy nagyon domináns csapatot mögé teszünk, arról nem is beszélve, hogy annak többi tagja ugyanúgy letarolja a saját kategóriáját a sportágban, az már támogathatóbb – emlékezett a felismerésre. 2002-ben meg is alakult az eleinte csak Kuttor Csabából és több válogatott szintű sportoló barátjából álló kvázi profi csapat. A sors fintora, hogy ő maga végül tüszős mandulagyulladással az olimpiai faluban lábadozott, és rajthoz sem tudott állni Athénban.

Óbuda vagy Újbuda?
Az eleinte öt-hat fős csapat létszáma 2008-ra már meghaladta a húszat, miközben a közösség egyik fele Óbudán edzett, a másik Újbudán. Adta magát a kérdés: akkor most hová? A választás egyértelműen Újbudára esett, több okból kifolyólag. Az akkori városvezetés szívesen látta és támogatta is a csapatot, valamint ahogy Csaba fogalmazott: „elég nagy triatlonos őrület volt itt délen, és azt összefogtuk”. Ez úgy nézett ki, hogy a Lágymányosi Torna Klubban, illetve a Nyéki Imre Uszodában már amúgy is aktívan versenyre készülőket beépítették a csapatba, valamint sokan keresték meg őket, hogy szeretnének csatlakozni.

2008-tól Uniqa Team Újbuda néven folytatták az edzéseket. A későbbiek során ugyan többször is változott a kerület vezetése, de a triatloncsapat mindig megkapta a figyelmet. – A kerület pártállástól függetlenül mindig mögöttünk volt. És ezt próbáltuk mindig meghálálni – emelte ki a triatlonos. – Csak hogy egy példát mondjak: 2010-ben Dudás Eszter révén volt egy váltó aranyérmünk az Ifjúsági olimpián. De később is minden esztendőben hozott haza valaki valamit – tette hozzá.

Boldog békeidők
2008-tól 2015-ig, ahogy Csaba fogalmazott, „igazából minden jó volt, szépen nőttünk”. A csapat létszáma elérte a 100–120 főt – ami már megkövetelte extra edzők felvételét –, a profik mellett sokan voltak ott pusztán a sport szeretetéből. Akármennyire örült azonban a sikernek, Kuttor Csaba a minőséget sokkal fontosabbnak tartotta a mennyiségnél. – Ahogy nőtt a létszám, vele együtt megjelentek kisebb-nagyobb repedések – írta le a helyzetet. Mindennek nyomán végül kettévált a társaság, 2015-ben megalakult a Megathlon SE, amely elsősorban azokat szolgálta ki, akik nem feltétlenül a legnagyobb versenyekre szeretnének felkészülni, sokkal inkább a sport szerelmesei. Ezek után Kuttor Csaba nyugodt szívvel tudott azokra a triatlonozókra koncentrálni, akik a legtöbbet akarták kihozni magukból. Ugyan sosem volt konkrét terve, hogy a semmiből teremtsen több, egymástól külön álló sport­egyesületet, mégis sikerült megvalósítania. A Megathlon SE mellett a később szintén belőlük kivált Castor SE is máig meghatározó egyesülete az újbudai sportéletnek.

Covidtól rezsigondokig

Mind a Covid-járvány, mind a tavaly bekövetkezett robbanásszerű energiadrágulás miatt rengeteg középületet fenyegetett a bezárás veszélye. A járvány idején a fertőzéseket akarták megakadályozni az uszodai korlátozásokkal, az energiaárak elszabadulásakor viszont maga az üzemeltetés került veszélybe, egyszerűen nem lehetett finanszírozni. – Mi szerencsére jó helyzetben voltunk, mert a kiemelt uszodákat nem zárták be – számolt be az edző. – Persze így is voltak olyan edzések, amelyeket félbehagytunk, de a legkomolyabb sportolóink továbbedzhettek – tette hozzá.

Nincs megállás
Kuttor Csaba több évtized után sem érzi úgy, hogy vége a karrierjének. Mint mondta: „sok megszállott van a sportban, ezt mindenki halálig nyomja”. Egy sportoló életpályáján teljesen normális az a váltás, hogy előbb-utóbb felhagy a versenyzéssel, és edző lesz belőle. Neki egyértelmű volt a 2008-as pekingi olimpián, hogy ezt meg kell lépnie. Azóta számtalan válogatott sportolót és korosztályos bajnokot adott a triatlonnak és a kerületnek. Király Kristóf például harmadik lett a 2009-es világbajnokságon, egy évre rá Dudás Eszter ifjúsági olimpiai bajnok lett Szingapúrban, több tanítványa is egymást váltva vezette az európai juniorok ranglistáját. Mindemellett amióta létezik egyesületi összevetés, azóta a Team Újbuda folyamatosan az elsők között van – még ha mindig más néven is –, a Tiszaújvárosi TK-val holtversenyben ötször-ötször diadalmaskodtak az elmúlt húsz évben. De van egy másik, kicsit nehezebben mérhető eredmény is: a teremtő munka olyan új színfoltokat hozott létre a triatlon magyarországi vásznán, mint a már említett három egyesület, sok olyan szakember, edző van, aki náluk kezdte a triatlont, még sportolóként.

Kuttor Csaba a jövőben sem áll meg, még csak nem is lassít az edzői pályán. – Nincs megállás! Szépen lassan növelni szeretném a csoportom létszámát. Kicsit a fitneszesebb irányba elvinni, de közben a legjobbakra extra figyelmet fordítani. Szeretnék az edzések szakmai színvonalán még tovább emelni. Jó látni, hogy ehhez megvannak a megfelelő tanítványaim. Rengeteg a lehetőség – hangsúlyozta. Csapatával együtt várja a 2023-tól már Ganzair Team Újbuda néven működő klubba azokat, akik úgy gondolják, megvan bennük az elszántság ahhoz, hogy a legjobbak közé kerüljenek a triatlonsportágban.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support