Új önkormányzati képviselők Újbudán

Átvette mandátumát a XI. kerület két új önkormányzati képviselője, miután szeptember 18-án időközi választást tartottak Újbudán. Az 5. és a 14. egyéni választókerület eddigi képviselője, Orosz Anna, illetve Bedő Dávid országgyűlési képviselő lett az áprilisi országos választáson, és a két tisztség összeférhetetlen.


A 14. választókörzetben ketten indultak, itt a 7224 választópolgár 34,87 százaléka jelent meg a szavazáson. A győztes az ellenzéki összefogás pártjai által támogatott Lados Tamás, 30 éves történész lett, a gazdagréti, sasadi és sashegyi szavazók voksainak 52,01 százalékával, 1305 szavazattal. A Fidesz–KDNP színeiben induló Elekes Tamás 1201 szavazatot kapott.
Az 5. választókerületben öten szálltak harcba a képviselői posztért, itt az összesen 5753 lágymányosi jogosult 29,03 százaléka vett részt a szavazásban. A nyertes Jankó István (Fidesz–KDNP) az érvényes voksok 51,67 százalékát szerezte meg, összesen 880-at. Második helyen végzett az ellenzéki összefogás jelöltje, Devecseri Mátyás 704 szavazattal (41,34 százalék). Öt százalék fölötti eredményt ért el Tamics Rita, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje (92 szavazat, 5,4 százalék.)
A gyógypedagógus végzettségű Jankó István eddig is tagja volt Újbuda Önkormányzata képviselő-testületének, ahová listán került be a 2019. őszi választáson. Listás helyére a közeljövőben mást jelölhet a Fidesz–KDNP, így a kormánypárti frakció nyolctagú lesz. Az ellenzéki összefogást 15-en képviselik majd (László Imre polgármester nélkül számolva), a Mi Hazánk pedig egy mandátummal rendelkezik.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support