Mozgásszervi állapotfelmérés

Szeptemberben új szolgáltatás indul az Újbudai Önkéntes Koordinációs és Módszertani Központban. Az érdeklődők komplex mozgásszervi állapotfelmérésen vehetnek részt. A dietetikai tanácsadás is hasonló projekttel bővül ki.

Az önkormányzat 60+ programja ősztől új szolgáltatást biztosít érdeklődő ügyfeleinek. A komplex mozgásszervi állapotfelmérés célja, hogy rámutasson milyen mozgásszervi problémái vannak a jelentkezőnek, és mit lehet annak érdekében tenni, hogy a probléma ne súlyosbodjon, a tünetek csökkenhessenek, megszűnhessenek. A felmérés végén az eredményeket és a megoldásra vonatkozó javaslatokat tapasztalt gyógytornásztól kapják az érdeklődők.
Az egészségmegőrző program részeként nyújtandó szolgáltatás asszisztensei a XI. kerület és a SOTE Egészségtudományi Kara 2016-ban kötött együttműködési szerződése alapján végezték el a képzést, és aktívan részt vehetnek a felmérésben egy vezető gyógytornász mellett. Ez a hallgatók szakmai fejlődéséhez is hozzájárul.
– A Covid-járvány után Újbuda és a Semmelweis Egyetem ismét felvette a kapcsolatot: az országban kizárólag a XI. kerületben indul el ez a szolgáltatás a 60 évnél idősebbek számára. A komplex mozgásszervi állapotfelmérést oktató tanfolyamon az egyetemi hallgatók gyakorlati és elméleti órákon tanulhatták meg, hogy egy idős ember állapotát miként lehet megvizsgálni, és azután milyen tanácsokat érdemes adni a mindennapok megkönnyítése érdekében – mondta Toldi Tamás, az önkormányzat idősügyi referense. Az utolsó gyakorlati órán Bernárd Jánost, a Pro Urbe Budapest díjas veterán triatlonost vizsgálták. A Budapesti Szabadidősport Szövetség és a Budai XI. Sport­egyesület elnöke pár hónapja ízületi gyulladásban szenvedett, de lassan újrakezdheti az edzéseket. Különböző feladatok, illetve gyakorlatok révén a vezetőoktató a képzés résztvevőivel együtt mérte fel Bernárd János mozgásrendszerének állapotát: váll- és csípőizületi hajlékonyságát, egyensúlyi, koordinációs képességét az elesés megelőzését stb. Az egészségügyi szakember ez­után elmondta, hogy mire érdemes figyelnie, min kellene javítania és milyen módszerrel, hogy tünetei megszűnjenek, csökkenjenek. (A szeptembertől induló szolgáltatást természetesen nem csak aktívan sportoló szeniorok vehetik igénybe.)
A táplálkozás témájában is készül egy állapotfelmérésre és tanácsadásra épülő projekt a SOTE Dietetika szakembereivel közösen, amelybe dietetikus hallgatók mellett várhatóan az önkormányzat támogatásával elindult Dietrend szakembereit is bevonják. (A SOTE-val kötött együttműködés, valamint az uniós támogatású NewGeneration Skills 2018-ban zárult projektje részeként a Dietrend annak idején a kerületi startup verseny egyik nyertese volt.)
– Az idősebbeknél egyre gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség, ezért a gyümölcsfogyasztás mindenképpen ajánlott, ám fontos tudni, mikor és hogyan. A gyümölcsöket érdemes inkább délután enni, kis mennyiségben, lassan felszívódó szénhidráttal együtt – ez lehet egy szelet teljes kiőrlésű vagy magvas kenyér, illetve keksz. A kombináció garantáltan nem repíti a kliens cukrát az egekbe. Nyáron nem kell vitamint szedni, ilyenkor sokféle gyümölcs terem, azok hasznosabbak. Az idősebb generáció hajlamos kevés folyadékot inni. A dinnye víztartalma magas, de jó választás a sárgabarack, az őszibarack és a szilva is – mondta Ecsedi Noémi, a Dietrend dietetikusa. Utóbbiak héjában sok a rost, ami az emésztésre is jó hatással van. Mindezek mellett nagyon fontos a rendszeres mozgás.
A nehezebben emészthető ételeket, sertéspörkölteket, olajban sült tésztákat kerülni kell. A fehér húsból készült ebéd és vacsora, a rizsköret egészségesebb. Az időseket azonban nehéz leszoktatni a hagyományos magyar konyháról, így a szemléletváltás lenne az első lépés. A dietetikus feladata, hogy olyan opciókat mutasson, amelyek a kliens számára is elfogadhatók. – Sok mindent megkóstolni, az alapanyagokat le kell cserélni. Itt kezdődik az egészségmegőrzés – tette hozzá Ecsedi Noémi.


T. K.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support