Apró esések, súlyos balesetek – hogyan óvjuk meg nyáron gyermekeinket?

A gyerekek nagyon szeretnek nyáron homokozni, kismotorozni, futni, szaladni. Ilyenkor gyakran éri őket kisebb-nagyobb baleset. Mit kell tennie a szülőnek, mikor hívjon orvost? Gyermekorvosi tanácsadás 3. rész.

Rendkívül népszerű, mégis az egyik legveszélyesebb játék a műanyag motor, a kisgyerekek egyensúlyérzéke kevésbé fejlett, így könnyen eleshetnek vele. – Fontos, hogy az általában két-három évesek által hajtott eszközzel egyenes felületen közlekedjenek, bukkanóknál ugyanis fejjel előre eshetnek, ami horzsolással, fogsérüléssel járhat – mondta dr. Fodor Marianna gyermekorvos. (A tejfogak sérülése általában csak esztétikai problémát okoz, a mögötte lévő csontfogcsírák töbnyire nem sérülnek.) A kisebb sebek kezelése házilag könnyen megoldható, noha a fej rendkívül vérbő, ezért egy horzsolás is ijesztő lehet. A gyermekorvos szerint ilyenkor nem szabad pánikba esni. Langyos vagy hideg vízzel kell a sérült felületet lemosni, azután a patikákban vény nélkül kapható fertőtlenítővel lekenni. Utóbbira nagy szükség van, és nem csíp.
Ha a közelben nincs víz, és a test egyéb részein keletkezett sebbe beleszárad a ruha, tilos letépni, egyrészt mert fájdalmas, másrészt a vágást is elmélyítjük így. Nyílt seb esetén orvoshoz kell fordulni, nem feltétlenül varrás céljából, hiszen ma már több olyan módszer van, ami maradandó heg nélkül húzza össze a felrepedt bőrréteget.
A hintázás, fára mászás szintén okozhat súlyos baleseteket, extrém esetben csonttörést. Törés, ficam esetén a legfontosabb, hogy a kezet, lábat ne mozdítsák. A hatévesnél kisebbek leggyakrabban „csak” zöldgallytörést szenvednek, ami a csont repedését jelenti. Ezt a súlyosabb esetekhez hasonlóan gipszelni kell.
Nyáron gyakoriak az égési sérülések, nemcsak a napon éghet le a bőr, akár egy forró csúszdán is súlyosan károsodhat. Tévhit, hogy a sérült réteget tejföllel, krémmel, olajjal kellene kezelni: a legjobb, ha a sebesült felületet legalább húsz percig hideg folyó vízzel hűtik. A hólyagosra égett bőrön a hólyagokat tilos kiszúrni, érdemes megvárni, míg a felgyülemlett folyadék magától felszívódik, vagy szakorvoshoz kell fordulni.
– A strandolás nem csupán vízparton, akár egy kis medencében is rejt veszélyeket – tette hozzá az orvos. A gyerekek akár tízcentis vízben is megfulladhatnak, ezért egy percre sem szabad őket egyedül hagyni. Ha a szülőnek feltétlenül el kell mennie, akár rövid időre is, a gyereket vigye magával. Rendkívül hasznos, ha a pancsolás előtt némi ismeretet szereznek az újraélesztésről.
A melegben népszerű a homokozás is, a gyerekek nagyon szeretnek a homokba vizet önteni, „sarazni”. Hazaérve mindig alaposan meg kell mosni a kezüket, mert a játszótérről akár súlyosabb kórokozókat is magukkal vihetnek.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support