Fontos fejlesztésekről döntött a képviselő-testület

Idén utoljára ülésezett december 16-án az önkormányzat képviselő-testülete, 24 előterjesztésről szavaztak. Döntés született egyebek közt a Duna-parti sétány bérbeadásáról szóló pályázat érvénytelenségéről, a Bogyó utcai beruházás településrendezési szerződéséről, a Madárhegyi Gyermekcentrumról, a Diagnosztikai és Terápiás Központ előkészítéséről.

Négyórás vita után az eredeti határozatot fogadta el a képviselő-testület december 16-án, amely szerint érvénytelen a Duna-part be nem épített részének 15 évre szóló bérbeadására és az ezzel kapcsolatos 300 millió forintos beruházásra kiírt nyertes pályázat. Ennek oka egyebek közt az, hogy Újbuda Önkormányzata egyeztetéseket folytat a Budapest Fejlesztési Központtal és a Fővárosi Önkormányzattal arról, miként lehetne kialakítani egy egységes Duna-parti sétányt a Kopaszi-gáttól délre egészen a Hosszúréti-patakig. Egységes koncepció nélkül Újbuda nem köteleződik el komoly változásokat előidéző pályázó felé – állt az előterjesztésben.
Elhárult az akadály a Diószegi úti BudaGardens irodaház építési munkálatai elől, miután a képviselő-testület rábólintott a vonatkozó kerületi építési szabályzat módosítására, egységesítve az ingatlan két telekrészének korábban eltérő övezeti besorolását.
A képviselők megszavazták a Bogyó utcai beruházással kapcsolatos településrendezési szerződést, amelyet az önkormányzat a Proform Zrt.-vel kötött. Az ingatlanfejlesztő két ütemben összesen 260 lakást épít, ezen kívül irodát, szálláshelyet és üzleteket is létrehoz. A szerződésben a beruházó vállalta, hogy gyermekorvosi és fogorvosi rendelés, valamint egészségügyi tanácsadás céljára egy, legalább 200 négyzetméteres helyiséget bocsát az önkormányzat rendelkezésére 15 évre meghatározott alacsony bérleti díj ellenében. A cég ezen túlmenően 75 millió forinttal támogatja a Csóka utca–Bartók Béla út–Bogyó utca találkozásánál lévő park, valamint a Bogyó utca és a Bartók Béla út közötti útszakasz felújítását.
A Madárhegyi Gyermekcentrum létrehozása érdekében az önkormányzat a százszázalékos tulajdonában lévő Buda-Hold Kft.-nek ad át több mint 5000 négyzetméternyi építési telket, a cég törzstőkéjét annak nettó forgalmi értékével, 369 millió forinttal megemelik.
A képviselő-testület arról is határozott, hogy az önkormányzat 60 millió forinttal járul hozzá a Kána-tó fenntartásához és revitalizálásához. A munkálatokat a településrendezési szerződés értelmében a tó környezetébe épülő lakópark beruházója, a Lake Greens Kft. bonyolítja le saját költségére, összesen legfeljebb 1 350 000 euró (csaknem 500 millió forint) értékben.
A Szent Kristóf Szakrendelő mellett épülő Gyermek­egészségügyi Központ és Egynapos Sebészet (GYEK) Diagnosztikai és Terápiás Központjának szakmai előkészítéséről és tervezési folyamatairól is döntött a testület. A beruházáshoz a kormány 2017-ben 1,95 milliárd forint támogatást ítélt meg, az önkormányzat 475 milliós hozzájárulást vállalt. Idén nyáron megszületett a kormányhatározat további 1,4 milliárd forint odaítéléséről, ebből fedezhető a diagnosztikai központ megépítése. (Az összeg abból az ötéves keretből származik, amelyet a kormány 2020-ban ígért meg a fővárosnak egészségügyi fejlesztésekre, évente 10 milliárd forint erejéig. Ez volt az egyik feltétele annak, hogy a Fővárosi Önkormányzat támogassa a 2023-as atlétikai világbajnokság stadionjának megépítését.)
Az idén született 1600 újbudai gyermek családja a járvány miatt nem kapott babaköszöntő csomagot, az önkormányzat ezt 10 ezer forintos ajándékutalvánnyal pótolja. A családok érdekeit szolgálja az a rendeletmódosítás is, amelynek értelmében az óvodakezdési, illetve a beiskolázási támogatást a jövőben nem számítják be a négy alkalommal igénybe vehető rendkívüli újbudai támogatások közé. (Korábban gyakran a leginkább rászorulók estek el a fenti hozzájárulásoktól, mert szeptemberre már kimerítették a négy lehetőséget.)
A zöldfelületek, parkok védelme érdekében jövő februártól szigorúbban szabályozzák a közterületek használatát filmforgatások, ideiglenes pavilonok, árusító helyek céljára.
A nemzetközi tenisztornák megrendezése kapcsán a Nemzeti Sportközpontok, az önkormányzat és az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. megállapodott abban, hogy az önkormányzat 146,9 millió forintért átveszi a Kána úti teniszpályán zajló munkálatok vagyonelemeit.
Újbuda 3 millió forinttal támogatja a Göncz Árpád Alapítványt, amely rendezvénysorozatot szervez a volt köztársasági elnök születésének 100. évfordulójára, továbbá javaslatot tesz a Fővárosi Közgyűlésnek arra, hogy egy nyilvános lakossági szavazás után Újbuda egyik közterülete vegye fel a kerület díszpolgára, Törőcsik Mari nevét.
A képviselő-testület elfogadta a 2021. évi költségvetés módosítását, eszerint a kiadási és bevételi főösszeg csaknem 32,9 milliárd forint lesz, a hiány 5,1 milliárd forint körül alakul.

Nem döntenek a lakosság megkérdezése nélkül
A kelenföldi városközpont területére vonatkozó kerületi építési szabályzat módosításába intenzíven vonják be a lakosságot, a terület a jelenleginél kisebb mértékben lesz beépíthető, a szolgáltatások továbbra is elérhetőek lesznek – hangzott el a képviselők december 10-i rendkívüli ülésén. A testület a Fidesz kezdeményezésére ült össze, az ellenzék ugyanis az Etele út és a Tétényi út kereszteződésénél lévő, 12 ezer négyzetméteren fővárosi, kétezer négyzetméteren XI. kerületi tulajdonban lévő területre kiírt értékesítési pályázat visszavonását kezdeményezte. A pályázaton heten vettek részt.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support