Így alakult át a magyar ingatlanpiac 2021-ben

2020-ban, a világjárvány kitörését követő bizonytalan időszakban senki sem gondolta volna, hogy 2021-ben ellentétes irányú fordulatot vesz a hazai ingatlanpiac. A statisztikák az első negyedévben még a korrekció jeleit mutatták, ám a második negyedévre már látható volt, hogy a kínálati árak folyamatosan emelkedő tendenciát mutatnak.

Az év második felét követően már 5% felett járt az eladó lakóingatlanok esetén regisztrált áremelkedés országosan. Most már biztosan állíthatjuk, 2021 nem az ingatlanárak korrekciójáról, hanem azok rekord mértékű drágulásáról szólt – derül ki egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál friss ingatlanpiaci elemzéséből.

Az ingatlanpiaci előrejelzéseken is túlmutat a drágulás mértéke

2020 elején az ingatlanpiaci előrejelzések -2 és +4% közötti változást prognosztizáltak áltagosan a hazai ingatlanpiacon. Az ingatlannet.hu 2021-es első negyedéves statisztikáiban már ezen túlmutató, 5,3%-os áremelkedés rajzolódott ki országos szinten a lakóingatlanok esetén. A második negyedévben nem emelkedtek a kínálati árak számottevő mértékben, ám az ősz – és a pandémia újabb hullámának – beköszöntével az országos négyzetméterár újabb 5,4%-kal emelkedett átlagosan. 2021 októberében az országos átlagár meghaladta a lélektani határt, azaz a négyzetméterenkénti átlagár több, mint félmillió forint volt.

A 2021-es növekvő négyzetméter árak esetén több gazdasági tényező is szerepet játszott. Egyrészt a módosított lakossági otthonteremtési csomag lendületet adott a piacnak, és ez felhajtóerőként jelent meg a kínálati árak esetén is, másrészt számos tranzakció halasztódott a tavalyi évre a pandémiának köszönhetően, amely szintén az árak emelkedésében mutatkozott meg. A támogatások közül az egyik legnépszerűbb a falusi csok volt, melynek ösztönző hatására a vidéken rekord mértékű, átlagosan 15%-ot meghaladó áremelkedés ment végbe, ellentétben a budapesti ingatlanpiac tendenciájával.

Lassított a fővárosi ingatlanpiac

2021-ben az új építésű ingatlanok népszerűsége és a vidék térnyerése jellemezte a hazai ingatlanpiacot. A főváros térségében egyfajta kiköltözési hullám volt megfigyelhető a tavalyi évben, így az agglomerációban regisztrált átlagos áremelkedés meghaladta a 16%-ot. Ezzel szemben a budapesti ingatlanpiacon az országos átlagtól elmaradt az áremelkedés, átlagosan 8%-kal nőtt a fővárosi négyzetméterár. Az eladó ingatlanok esetén a négyzetméterenkénti átlagár havonta átlagosan 0,7%-kal nőtt, azonban a harmadik negyedévben kiugró, 3,8%-os áremelkedés ment végbe. Míg az év elején 775 ezer forint volt, addig az év végén 838 ezer forint volt a négyzetméterenkénti átlagár a fővárosban.

A XI. kerületben meghirdetett ingatlanok esetén a négyzetméterenkénti átlagár 4,6%-kal nőtt, ám a vizsgált időszakban hullámzó tendenciát mutattak a kínálati árak. Az év végére az átlagos kínálati ár négyzetméterenként meghaladta a 940 ezer forintot. Ez 12,3%-kal volt magasabb, mint a főváros egészére jellemző négyzetméterenkénti átlagár.

ingatlannet.hu

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support