Körzetről körzetre: interjú Lados Tamással

Sorozatunkban Újbuda egyéni önkormányzati képviselői beszélnek munkájukról, eredményeikről, prioritásaikról és céljaikról. Ezúttal Lados Tamás, a 14. egyéni választókerület képviselője válaszolt kérdéseinkre.

A Nagyszeben téren vagyunk. Miért pont itt találkoztunk? 
A Nagyszeben tér Gazdagrét két főtere közül az egyik, a városrész déli kapujaként szolgál a nagy parkolóval és az Eleven Center környékével. Amikor 2022-ben az időközi választáson képviselői helyet nyertem el, a legfőbb – szimbolikus – kampányígéretem az volt, hogy ez a tér megújul. A 2010-es években egyszer már felújították, az itt lakók szerint azonban kifejezetten rossz koncepció mentén: valóságos térkőtengerré változtatták a környéket, ami nyaranta elképesztő forróságot okozott. Ezért szorgalmaztam, hogy amennyire csak lehet, zöldítsük ki a teret, ez tavaly több szakaszban meg is valósult. A korábbi két zöld parcella helyett most négy van, az egyiket jelentősen kibővítettük. Ezeket évelő és szárazságtűrő növényekkel ültettük be, hogy hűteni tudják a nyári klímát. Ezzel mintegy 320 négyzetméternyi új zöldfelület keletkezett. A tér alatt nagyon sűrű a közműhálózat, ami megnehezíti a faültetést, de öt fának így is találtunk helyet, amely pár év múlva már nagy lombot ereszthet.

Szerinted mitől értékes a körzeted? Miért jó itt lakni? 
Ez a választókörzet kifejezetten sokszínű régiója Újbudának. Ide tartozik a gazdagréti lakótelep déli része, a Regős utca, a Regős köz, a Nagyszeben tér, valamint a Sasadliget lakópark is, ami valójában a körzet egyik szíve. Beletartozik Sasad kertvárosa, és azon túl az északkeleti pont, a Sashegy, amely megint teljesen más zónája ennek a vidéknek. Ezt a kérdést én is rendszeresen felteszem a környékbelieknek. A válaszok visszatérő eleme pedig a nyugalom. Az, hogy mindenki szeret kellemes, zöld, nyugodt lakókörnyezetben élni, és ezt szeretnék megőrizni a jövőben is. Én magam is ezt tartom képviselői munkám legfontosabb küldetésének, de az értékekhez sorolom az itt lakókat is. Akár Gazdagréten, akár Sasadligeten rengeteg olyan lokálpatrióta él, aki gyakran keres meg engem, és proaktívan kutatja a lehetőségeket, hogyan lehetne jobbá tenni a környéküket. Van néhány képviselőtársam, akik mindig emlegetik, hogy ilyen embereket élmény képviselni. A helyiek szerveznek nekem például Sasadligetben brainstorming sétákat, szemétszedéseket, mindenféle közösségi tevékenységet. Én ezt a magam részéről fantasztikusnak dolognak tartom.

Amikor 2022-ben csatlakoztál a képviselő-testülethez, mi volt az az ügy, amiről azt gondoltad, na, ezen mindenképpen változtatnék? 
A legelső választói megkeresésem a Beregszász útról érkezett arról, hogy kényelmetlen és veszélyes a közlekedés a nagy ámenő forgalom miatt. Azóta is ez az egyik legnagyobb kihívásom, a legfontosabb projektem. Az önkormányzat itt elindított egy komplex közösségi közlekedési felülvizsgálatot. Ez egy 150 ember részvételével zajló lakossági igényfelméréssel indult, amelynek köszönhetően mintegy 500 különféle javaslat, kérdés, észrevétel érkezett a közlekedési osztályhoz. Ezekből összeállt Délnyugat-Sasad közlekedési problématérképe, amiből tervjavaslatok is születtek – erről tartottunk nemrég lakossági fórumot. Öröm volt látni, hogy sikerül olyan kompromisszumos megoldásokat találni, amelyek mindenki számára kényelmesebb és biztonságosabb közlekedést tesznek lehetővé a környéken. Szintén nagy öröm, hogy az itt található Bohócos játszótér is gyönyörűen megújult; mindig tömve van, rengeteg kisgyerekes családnak jelenti a legfontosabb közösségi teret. 

Választási évet írunk, itt a számvetés ideje. Mi volt a legjelentősebb változás 
a kerület életében? 

Rengeteg dolog történt az elmúlt öt évben, én mégis kiemelnék valamit, amire a városvezetés különösen büszke lehet. 2019-ben azzal szembesült a csapat, hogy a legnagyobb kihívás, amivel Újbudának szembe kell néznie, az a túlépítés. Az önkormányzatok kezéből kivették azokat az eszközöket, amivel korábban az ingatlanberuházói, építői tőkét keretek közé tudták szorítani. Rengeteg új lakópark nőtt ki a földből, amit nem követett a szükséges humán infrastruktúra. A helyzet orvoslására fogadta el a képviselő-testület a változtatási tilalomról szóló rendeletet, ami szerintem Magyarország talán legnagyobb ilyen jogszabálya. Ezzel az önkormányzat valamennyi kezdeményező erőt vissza tudott venni magának, hogy olyan észszerű keretek közé szorítsa a jövőbeli beépítéseket, amelyek az itt élők érdekeit szolgálják. 

Ha a júniusi választásokon bizalmat kapsz a szavazóktól, mivel folytatnád a munkát? 
Amit szerintem egy önkormányzati képviselő leginkább tenni tud a körzetéért, az a különféle közösségi területek fejlesztése. Én magam is ezért dolgoztam a Nagyszeben tér, a Regős utcai kis park és a Bohócos játszótér megújulásáért. Emellett jócskán van tennivaló például az Eleven Center melletti, Gazdagrétet és Sasadligetet összekötő Olthíd utcában, amely jelentős újragondolásra és megújításra szorul, de a Sasadliget parkot is szeretném pihenőparkká fejleszteni.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support