Gellért-hegy – a természet menedékhelye

A Gellért-hegy Újbuda idegenforgalmának sűrűn látogatott helyszíne az év minden szakában. Bár úgy tűnik, hogy „csupán” egy szép közparkról van szó, olyan őshonos növényzet is megtalálható itt, amely miatt a terület országos természetvédelem alatt áll a Duna-Ipoly Nemzeti Park kezelésében.

Magyarországon kizárólag a Gellért-hegyen él meg a sárgás habszegfű, a botanikusok próbálkozásai ellenére máshol nem maradt meg. Közvetlen szomszédja a fokozottan védett csikófark, amely kétlaki: hím- és nőivarú virágai külön egyedeken fejlődnek. Mivel a növény szélbeporzású, ide csak a „lányok” költöztek, a „fiúk” ott laknak, ahonnan a szél fúj, vagyis a Sas-hegyen. Egy délutáni sétán azonban ezeket kisebb eséllyel tudjuk megcsodálni, mint a nemesített virágokkal beültetett ágyásokat, hiszen a sziklás hegyoldalban bújtak meg. Ennek oka nem pusztán személyes igényeikben keresendő, hanem a Gellért-hegy évszázadok óta tartó emberi hasznosításában is.
Szőlőtermesztéssel már az 1200-as években foglalkoztak a déli lejtőkön, majd a törökök  ültettek itt gyümölcsfákat, például fügét. Ebben az időben a hegytetőn fellegvár állt, utána a helyén csillagvizsgáló működött, az 1848–49-es szabadságharc leverését követően pedig az osztrákok megépítették a Citadellát, amely később a főváros közkedvelt látványossága és kirándulási célpontja lett (jelenleg felújítás alatt áll).

A Gellért-hegyre a történelmi mementók miatt is érdemes kilátogatni, de olyan dolgokra is felfigyelhetünk, hogy nincs mindenhol lekaszálva a fű és a mezei virágok. – Méhlegelőket hagynak, hogy ne járjunk úgy, ahogy Kína egyes területein, ahol embereknek kell beporozni a gyümölcsfákat – mondta Mocsári Vazul, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálat-vezetője. A vegyszerezés és a nagyüzemi mezőgazdasági módszerek következtében eltűntek a méhek, pedig ha nincs beporzás, nincs termés, ha nincs termés, nincs mit enni, vagyis az emberiség léte múlik a beporzókon.

Azon túl tehát, hogy gyönyörű panoráma tárul elénk a hegyről – ami 235 méteres magasságával földrajzi értelemben domb –, és túl azon, hogy árnyat adó fái alatt jólesik a séta, a Gellért-hegy menedékhely a természet számára. Itt megélnek a madarak, mókusok, gyíkok, rovarok, és itt-ott felbukkan az őshonos növényzet is. Az ember felelőssége pedig az, hogy ha már (ki)használja a területet, vigyázzon arra is, ami már előtte is ott volt.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support