Elfogult ajánló

Néhány jó programot, könyvet, koncertet, színházi előadást ajánlunk – kizárólag elfogultan. Olyat, amit mi szeretünk, és bízunk benne, hogy másnak is legalább akkora örömet okoz.

Barokk világunk
Ha némi vidámságra van szükségem, akkor gyakran keresgélek üzembiztosan működő könyvet a polcomon. S miután nem lehet mindig Péhowardot vagy Svejket forgatni, rendszeresen kötök ki Dés Mihály Pesti barokk című köteténél. Nem sokkal a megjelenése után, 2013 kora nyarán dedikálta nekem egy jóízű beszélgetés végeztével, szemmel láthatóan igen büszkén. Dés addigra már komoly irodalmi karriert tudhatott maga mögött – nem itt, hanem spanyol nyelvterületen, ahol többek között az egyik legfontosabb irodalmi folyóiratot szerkesztette évtizedekig. De nagyon szeretett volna magyar író is lenni. A Pesti barokkal nemcsak Budapestre tért vissza, hanem azokba a ’70-es, ’80-as évekbe is, amelyek addigra már kedélyes nosztalgiába burkolóztak korosztálya számára. A kádári kor szegénysége, mégis a bohém élet adta lehetőségek, a bulihelyek, koncertek, csajok, pasik barátsággal megrajzolt, ironikus képei. Főhőse, Koszta János távoli leszármazottja Fülig Jimmynek, Svejknek, de Szerb Antal Bátky Jánosának is éppen úgy, mint Heltai Jenő hőseinek. És persze folytatása a ’60-as, ’70-es évek magyar irodalmának, a Hajnóczy–Temesi–Bólya Péter–Császár István vonalnak. Csak míg azon művekben ki sem tudjuk húzni a fejünket a reménytelenségből, ebben a könyvben a szerző már a jelen reménytelenségéből tér vissza a kor vidámmá csiszolódott történeteihez. Viccek, anekdoták, sztorik, titkosszolgálati jelentések, néhány kabarétréfának is beillő epizód (nagymamával a temetőben) teszi barokkossá ezt az alkotást. Amelyben persze megjelennek a kor valóban élt, legendásan kisszerű szereplői (kis kor – kis hősök). Mégis, nem nosztalgikus mű ez, a régi történetek, a mára letűnő kor fiai inkább, mint egy bábjáték szereplői adják elő nekünk azt a időt, amikor sokan és joggal érezhették úgy, hogy az uralkodó kisszerűség nem nyit nekik teret egyfelől. Másfelől megpróbálhatnak teremteni e falak szorításában is egy világot maguknak, amely az övék, még akkor is, ha a WC-jüket a házke­ze­lőség összebontja a szomszéd WC-jével, és úgy hagyja.
Dés regénye – amely javított verzióban is megjelent, de mint általában, itt is jobb az eredeti – komoly közönségsikert aratott. Ám kollégái egy része képtelen volt a fikciót és a valóságot szétválasztani. Ezért amikor Dés jelentkezett egy írószövetségbe (Szépírók Társasága),  többen számonkérték rajta főszereplője világról, nőkről alkotott véleményét, és nem vették fel a szerzőt. Persze az izgalmasan induló magyar írói pálya nem ezért tört meg, hanem Dés Mihály korai (2017), megbocsáthatatlan halála miatt.

Pedig megígérte a következő dedikált könyveket is.
(Dés Mihály: Pesti barokk, Magvető Kiadó)

Pótszínházból eSzínház
Az eSzínházat a kényszer szülte a Covid-járvány idején, amikor nem lehetett színházba (se) menni. Ám a közönség éhezte az előadásokat, és bizony a színészek és a színházak is rászorultak a bevételekre. Az eSzínház előadásokat közvetít online, azaz otthon szép kényelmesen nézhetjük meg a darabokat. Persze jegyet kell venni, és legtöbbször csak korlátozott ideig fut egy-egy produkció – nem olyan, mint a YouTube, ahol mindig minden elérhető. Ezért aztán folyton változik a kínálat, néha előkerül újra egy-egy korábbi műsor – mint most Závada Pál Egy piaci nap című, Mohácsi János rendezte remeke a Radnótiból –, és akad néhány fixen elérhető program is, például a pesti Katona József Színházból. A Covid alatt pótszernek tűnt – ma már lehetőség arra, hogy fontos, érdekes, szórakoztató előadásokat akkor is elcsípjünk, ha nem tudunk fizikailag beülni a nézőtérre.
(eszinhaz.hu)

D. J.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support