Újbuda a fiatalok városa

Az önkormányzat szeretné élhetőbbé tenni a kerületben élő fiatalok mindennapjait, jelenleg is dolgozik egy ifjúsági stratégia kidolgozásán a Demokratikus Ifjúságért Alapítvánnyal közösen – derült ki a legutóbbi szakfórumon január 24-én.

– Újbuda Önkormányzata egyszerre van könnyű és nehéz helyzetben, amikor ifjúsági stratégiát kell készítenie – mondta Erhardt Attila alpolgármester az Újbuda Ifjúsági Stratégiájáról szóló fórumon. – Könnyű, hiszen Újbuda a fiatalok városa, nincs még egy kerület, ahol ilyen sok felsőoktatási intézmény, kollégium, ifjúsági szervezet lenne, mint itt. Kihívást jelent ugyanakkor, hogy olyan korosztályt kell megszólítani, amelyet még a multinacionális cégeknek is nehéz elérni – tette hozzá.

Az önkormányzat középtávú stratégiájának célja, hogy a kerülethez kötődő fiatalok számára Újbuda még vonzóbb kerület legyen. A 21 városrészben lakó vagy tanuló 15–29 év közöttiek egy online kérdőívre adott válaszaikkal segíthettek az élhető környezet megteremtésében, legyen szó tanulásról, szórakozásról, munkáról vagy családról; a felmérésben háromszázan vettek részt, a kitöltési határidő január 13. volt. Ezt követően az önkormányzat szakemberei január 24-én, egy fórumon tárgyalták meg az érintettekkel az eddigi javaslatokat, tapasztalatokat, ezen előzetes regisztráció után bárki részt vehetett. A személyes találkozón a koncepció készítői és kedvezményezettjei közösen vitatkozhattak a részletekről.

A stratégia pillérei az aktív társadalmi részvétel, az esélyegyenlőség, a nemzetközi lehetőségek, a környezetvédelem és a fenntarthatóság. A végső koncepciót vélhetően tavasszal tárgyalja a képviselő-testület, ekkor már az első éves cselekvési tervet is benyújthatják. A projektre Újbuda a Demokratikus Ifjúságért Alapítvánnyal (DIA) együttműködve pályázott az Európai Bizottság Erasmus+ programjában.

T. K.

A ROVATBÓL