Újbuda a fiatalok városa

Az önkormányzat szeretné élhetőbbé tenni a kerületben élő fiatalok mindennapjait, jelenleg is dolgozik egy ifjúsági stratégia kidolgozásán a Demokratikus Ifjúságért Alapítvánnyal közösen – derült ki a legutóbbi szakfórumon január 24-én.

– Újbuda Önkormányzata egyszerre van könnyű és nehéz helyzetben, amikor ifjúsági stratégiát kell készítenie – mondta Erhardt Attila alpolgármester az Újbuda Ifjúsági Stratégiájáról szóló fórumon. – Könnyű, hiszen Újbuda a fiatalok városa, nincs még egy kerület, ahol ilyen sok felsőoktatási intézmény, kollégium, ifjúsági szervezet lenne, mint itt. Kihívást jelent ugyanakkor, hogy olyan korosztályt kell megszólítani, amelyet még a multinacionális cégeknek is nehéz elérni – tette hozzá.

Az önkormányzat középtávú stratégiájának célja, hogy a kerülethez kötődő fiatalok számára Újbuda még vonzóbb kerület legyen. A 21 városrészben lakó vagy tanuló 15–29 év közöttiek egy online kérdőívre adott válaszaikkal segíthettek az élhető környezet megteremtésében, legyen szó tanulásról, szórakozásról, munkáról vagy családról; a felmérésben háromszázan vettek részt, a kitöltési határidő január 13. volt. Ezt követően az önkormányzat szakemberei január 24-én, egy fórumon tárgyalták meg az érintettekkel az eddigi javaslatokat, tapasztalatokat, ezen előzetes regisztráció után bárki részt vehetett. A személyes találkozón a koncepció készítői és kedvezményezettjei közösen vitatkozhattak a részletekről.

A stratégia pillérei az aktív társadalmi részvétel, az esélyegyenlőség, a nemzetközi lehetőségek, a környezetvédelem és a fenntarthatóság. A végső koncepciót vélhetően tavasszal tárgyalja a képviselő-testület, ekkor már az első éves cselekvési tervet is benyújthatják. A projektre Újbuda a Demokratikus Ifjúságért Alapítvánnyal (DIA) együttműködve pályázott az Európai Bizottság Erasmus+ programjában.

T. K.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support