Újbudai iskolák is kiálltak magukért

Decemberben is kivették a részüket a pedagógusok és diákok országos tiltakozó mozgalmából az újbudai oktatási intézmények. A Tanítanék mozgalomhoz, illetve a Civil Közoktatási Platformhoz (CKP) beérkezett információk alapján hét kerületi iskolából csatlakoztak a december 8-i munkabeszüntetéshez: a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium, a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola, az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola, az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola, az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola, valamint az Újbudai József Attila Gimnázium és az Újbudai Széchenyi István Gimnázium. A két gimnáziumban a tanulók ülősztrájkkal támogatták tanáraik megmozdulását.

A CKP összegzése szerint a 2022/2023-as tanév őszi félévében december második hetéig országszerte legalább 310 település legalább ezer intézményében volt valamilyen tiltakozó akció – sok helyen több alkalommal is –, ezek száma összesen 2650 körül alakult. A következő nagyobb országos megmozdulás rögtön újév után lesz: január 2-án indul Miskolcról Budapestre, és várhatóan 8-án ér véget a Tudásmenet a Pedagógusok Szakszervezete, a Tanítanék és a noÁR mozgalom szervezésében.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence múlt héten közölte, hogy három éven belül – három szakaszban – összesen a mostanihoz képest 73 százalékkal nőhet a pedagógusok átlagbére, így 2025-ben eléri a bruttó 777 ezer forintot. Az államtitkár állítása szerint ezt az teszi lehetővé, hogy megállapodás született a Magyarországnak szóló, részben felfüggesztett európai uniós forrásokkal kapcsolatban. Megjegyzendő, a felfüggesztések korábban sem érintették azt az uniós operatív programot, amelyből a pedagógusok fizetésemelését fedezni lehet.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support