Rezsifórum a támogatásokról

A XI. kerületi, illetve a fővárosi önkormányzat a hiperinfláció és az elszálló rezsiárak miatt kialakult szociális krízis megoldására vezetett be új támogatási formákat, melyekről Karácsony Gergely főpolgármester, Dr. László Imre, Újbuda polgármestere, valamint Bakai-Nagy Zita alpolgármester tájékoztatta az érdeklődőket a Villányi úti Konferenciaközpontban.

A fórumon elhangzott, hogy mindkét önkormányzat az állam nettó befizetőjévé vált, azaz több adót fizetnek, mint amennyi támogatást kapnak az államtól. Így a lehetőségeik szűkösek, de hosszú távra szólnak.

Az október 1-től indított fővárosi rezsitámogatási rendszerbe a főpolgármester szerint kb. 100 ezer háztartás fog bekapcsolódni, melyeket két támogatottsági körre osztottak fel: a létminimum alatt, tehát a 100 ezer forint alatti nyugdíjból élők évi 48.000 Ft, a 100-170 ezer Ft közötti járadékban részesülők pedig évente 24.000 Ft támogatást kaphatnak. Mivel a rászorulók a fővárosi támogatás mellett az önkormányzati támogatásokat is megkaphatják, számottevő segítségben részesülhetnek. Ezzel a két önkormányzat elejét venné annak, hogy a 10 ezer forintos rezsitartozásból milliós adósságok halmozódjanak fel.

Dr. László Imre polgármester elmondta: az állami egészségügyi intézmények fenntartásából egyre inkább kivonul az állam, ezért fontos, hogy az önkormányzatnál maradhasson a szakrendelő. Újbuda évente 180 millió forint egészségügyi pótlékot fizet az egészségügyben dolgozóknak, az elmúlt 3 évben pedig 2 milliárd forintot fordított a rendelőintézet gépvásárlására, felújítására.

Bakai-Nagy Zita alpolgármester a minimálbérhez kötött kerületi szociális támogatási formákat (rezsi, élelmiszer, gyógyszer, lakásfenntartási, krízis, nyelvismereti, életkezdési, tartozásrendezési, CO-érzékelő) ismertette.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support