Bartók-negyed: a kreatív ökoszisztéma

A novemberi képviselő-testületi ülés elfogadta a Barabás Richárd alpolgármester szakmai vezetése alatt megszületett Bartók-negyed-akciótervet, a terület fenntartható fejlesztéséről és menedzseléséről szóló koncepciót. A stratégia jövőbeli célokat és funkciókat határoz meg a negyed fejlesztésére vonatkozóan, az önkormányzat pedig őszintén elkötelezett abban, hogy a kis közösségekkel, a szolgáltatókkal és a civilekkel együtt alakítsa tovább ezt a koncepciót.

• A most létrejött Bartók-negyed-stratégia egy hosszú távú városfejlesztési koncepció következő, jelentős lépése. Mi a jelenlegi fejlesztés célja?

Minden városnak megvan a maga fejlődési pályája. A lakókörnyezet fejlődésével párhuzamosan egyszer csak egyre több üzlet, szolgáltató jelenik meg, a hely felkapottabb és felkapottabb lesz. Ha pedig a városvezetés nem figyel, nem kertészkedik, könnyen kicsúszhat a kezéből az irányítás, és a környék az egyre nagyobb forgalomtól, az egyre több vendéglátóhelytól, szórakozóhelytől bulinegyeddé válhat. Ettől elszaladnak az üzlethelyiségek bérleti árai, sokasodnak a turisták, a helyiek kiszorulnak a fogyasztásból. Egy világvárosban, mint Budapest természetesen szükség van bulinegyedre. Az önkormányzat partnereinek, a lakosoknak, a vendéglátó szektornak és a kulturális élet szereplőinek azonban az egyöntetű véleménye az, hogy védeni és támogatni kell a Bartók-negyed jelenlegi szerepét a város rendszerén belül. A Bartók-negyed egy kulturális és közösségi erőtér, ahol vigyáznunk kell a meglévő értékekre. Azt szeretnénk, hogy Újbuda szíve, kulturális központja, azaz a Bartók-negyed új és strukturált keretet kapjon a következő tíz évben.

• Hogy kezdődött a folyamat: egyik napról a másikra leült a városvezetés a lakókkal, a vállalkozókkal?

A politikában és egy város vezetésében nem feltétlenül mennek ilyen gyorsan a dolgok. A Bartók-negyed-akcióterv szakmai előkészítése kilenc hónapig tartott, sok szereplővel közösen, többek között a lakosokkal, a vállalkozókkal, a kapcsolódó szereplőkkel. Számos kutatást készítettünk a területre vonatkozóan. Az ötleteket, véleményeket, kritikákat folyamatosan beépítettük a munkába, kerestük azt a konszenzust, amely által mindenki a sajátjának érezheti a koncepciót. Sarkalatos kérdés volt például a nyitvatartás. A szűk utcákban a lakókat gyakran zavarja, ha a vendégek egy-egy sör és unicum után hajnalban hangosabban beszélgetnek, nevetnek. Ám a vendéglátósok érdekét is figyelembe kell venni. Nem szerencsés feltétlenül szankcionálni őket. A jelenlegi szabályozás célja az volt, hogy az eredmény mindenkinek jó legyen: a mellékutcákban a teraszok este 10 órakor zárnak, így nem zavarják a lakók éjszakai nyugalmát, a főutcákon viszont, ahol a hangot kevésbé erősítik fel az egymáshoz közeli épületek, kicsit tovább nyitva maradhatnak.

• Mekkora területről van szó a Bartók-negyed esetében?

Sokkal nagyobbról, mint a korábbi kulturális városközpont volt, amelynek gondolata 2008 körül fogalmazódott meg. A Szent Gellért térről indul a Gellért-hegyen át, érintve a Ménesi utat és a Mányoki utat. Végigszalad a Villányi úton, magába foglalja a Feneketlen-tavat és környékét, a Törőcsik Mari parkot. A negyedhez tartozik a Tranzit, az Allee és Lágymányos egy része.

• Milyen konkrét ötletek érkeztek a lakosoktól a stratégia kialakításához?

Azt kérték, hogy hosszú távon csökkentsük a Bartók-negyed közlekedési terhelését. Azt sem szeretnénk, ha a Bartókot elárasztanák a söröző angol turisták, így a negyed az újbudaiaké maradhat. A fő cél, hogy a kerület ezen része is élhető maradjon. A javaslatok alapján kulturális és közösségi tereket alakítunk ki. Abban is segítünk az újbudaiaknak, hogy közvetlenül kapcsolódni tudjanak az innovációs fejlődési lehetőségekhez. Erre ad lehetőséget a hamarosan megnyíló Adaptér. Ezzel párhuzamosan fejlesztjük az Insert platformot, amelynek segítségével közösségi programokat lehet szervezni. Igyekszünk felpezsdíteni azt a fajta kulturális és kreatív ökoszisztémát, amely egyébként nemcsak a Bartók-negyedre, hanem egész Újbudára jellemző.

Ha már programokról van szó. A minden évben megrendezett kulturális eseményeken túl, mint például az Eleven Ősz, illetve az Eleven Tavasz, idén először volt Bartók Feszt. Lesznek még hasonló alkalmak?

A városvezetés nagy mértékben támogatja a kis, akár utcaközösségek programjait. Erre jó példa a Szabad a tér pályázat. Ennek segítségével valósult meg a Ménesi úti utcabál is. Fontos, hogy a figyelmünket ne csak a nagy dolgokra – intézményfelújításra, -átadásra – irányítsuk. Nemrég olvastam egy kutatást, amely szerint az emberek átlagos életszínvonalát nem feltétlenül a keresetük határozza meg. Rendkívül káros rájuk nézve a gyenge szociális kapcsolati háló. Az emberek sokkal otthonosabban érzik magukat saját környezetükben, ha a szomszéddal is váltanak három kedves szót, az eladóval a fizetésnél kicsit beszélgetnek. Az önkormányzat elkötelezett abban, hogy támogassa a kis közösségek fejlődését: a Bartók-negyed-koncepció zászlóshajója ennek a folyamatnak.

• Hogyan tud mindehhez a szolgáltatói szféra hozzájárulni? Mit jelent a Bartók-negyed-koncepcióban megfogalmazott kultúraorientált gazdaság?

Elsősorban azok a szektorok jelennek meg, amelyek ilyen-olyan módon a kulturális vagy a kreatív ipari tevékenységekhez kapcsolódnak. A kultúra nem feltétlenül csak művészeti tevékenységet jelent. Egy dizájner cég vagy építésziroda szintén könnyedén kapcsolódhat a kulturális ökoszisztémához.

• Hogyan lehet a terület fejlesztésével párhuzamosan környezet- és klímavédelmi szempontokat is érvényesíteni?

Az önkormányzat mindent megtesz, hogy egyre több helyen csillapodjon a forgalom gyorsasága, kevesebb legyen az autó, nyugodtabb legyen a környék. Tapasztalatok szerint, ha kicsit szűkebb az útfelület, akkor az autók lassabban mennek. Így szélesebbek lehetnek viszont a járdák, nő a zöldfelület. Ezzel gyalogosbarátabb, lakóbarátabb Újbudát tudunk építeni. Emellett egyre több fát igyekszünk telepíteni. Hangsúlyoznám, hogy nem a sávok csökkentéséről beszélek. A hatékonysági beruházások, mint például a szigetelési programok is igen hasznosak ebben a folyamatban.

• A beszélgetés elején tízéves koncepcióról volt szó. Mire számíthatunk húsz-harminc esztendő múlva?

Optimista vagyok. Nagyon jelentős lépéseket tettünk, hogy megoldjuk azt az ökológiai válságot, amelyben jelenleg élünk. A Bartók-negyed már régóta elismert kulturális központ. Emellett kölcsönösen előnyös kapcsolatot építettünk ki a Műegyetemmel, a kollégiumokkal. Ők rendelkeznek azzal a fiatalos, innovációs potenciállal, amely folyamatosan új ötletekkel rukkol elő, egyúttal Újbuda hírét is elviszi a nagyvilágba. A Bartók-negyed kapcsán minden évben le fogunk ülni az érintettekkel, hogy megnézzük, merre és hogyan fejlődött. A megfelelő korrekciókat, új ötleteket pedig be fogjuk építeni.

Tóth Kata

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support