Ellátásuk valódi növelését várják el a nyugdíjasok

– A nyugdíjasok már jó ideje kifogásolják, hogy a nyugdíjemelés legfeljebb csak inflációkövető, vagy még az sem, mint az idén – emelte ki Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke az Újbuda TV-nek adott interjújában.

– Korábban a nettó átlag béremelkedést és a pénzromlást fele-fele arányban vették figyelembe a nyugdíjak emelésénél. Az elmúlt években az aktivak jövedelme jóval az infláció fölötti mértékben nőtt, ez viszont már nem húzza magával a nyugdíjakat, mert a mostani indexálási rendszerben csak az infláció számít – hívta fel a figyelmet Orsós Éva. – Így a nyugdíjasok jövedelme mind jobban elmarad az aktív dolgozókétól, 2010 óta megháromszorozódott a nyugdíjas szegénység. Ráadásul az elmúlt több mint egy évtizedben semmilyen intézkedés nem történt az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására. Tetejébe nyakunkon a rekord magas infláció. Azt ugyan törvény rögzíti, hogy a nyugdíjakat az infláció mértékével kell emelni, de ezt nem olyan egyszerű kikalkulálni. Az alapul vett mértéket mindig az előző év közepén határozzák meg, és a költségvetésben rögzítik. Ami azt jelenti, hogy a tárgyévtől meglehetősen távol próbálják megsaccolni. Idén ez különösen súlyos problémát okozott, ugyanis megugrott az infláció, amit jelentősen alábecsültek – tette hozzá.

– Tavaly még úgy tudtuk, hogy az idei nyugdíjemelés mértéke 3 százalék lesz – magyarázta Orsós Éva. De már az év közepén lehetett sejteni, hogy az infláció ennél jóval magasabbra tör. Januárban a nyugdíjakat további 5 százalékkal indexálták, bár már akkor látszott, hogy ez is kevés lesz. Júliusban újabb korrekciót kellett végrehajtani, ekkor 3,9 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, visszamenőleg januárig. Közben mindannyian tapasztalhattuk, hogy az infláció elszabadult, és novemberben újabb 4,5 százalékos nyugdíjemelés történt. Ám az infláció még az összesített pluszoknál is magasabb. – A mi szakértőink azt mondják, hogy a KSH-adatok alapján a 2022-es éves infláció 15-16 százalék között lehet, azaz több, mint amennyivel ellensúlyozni próbálták a pénzromlást – hangsúlyozta az egyeztető tanács elnöke.

– Nincs mechanizmusa annak, hogy ezzel a különbséggel mit lehet kezdeni. Mi azt javasoljuk, hogy januárban, amikor már teljesen világos minden, lezárult az előző költségvetési év, és lehet látni a tényleges infláció mértékét, térjünk vissza erre. Alakítson ki a kormányzat egy olyan mechanizmust, amely megoldja ezt. Rögzítsék törvényben, hogy be lehessen építeni ezt a különbözetet, méghozzá 2022 januárjáig visszamenőleg. Már csak azért is, mert az sem közömbös, hogy a 2023. januári emelés erre érkezik-e, vagy pedig az alacsonyabb, idén mindössze 14 százalékkal növelt nyugdíjakra – jelentette ki Orsós Éva, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke.

D. J.

A ROVATBÓL