Nem adják fel a tanárok és a diákok

Újbudai oktatási intézmények is csatlakoztak ahhoz a tiltakozó mozgalomhoz, amely a pedagógusokat és rajtuk keresztül a tanulókat sújtó újabb kormányzati megtorló intézkedések után kapott erőre a múlt héten.

Lapzártánkig a Kelenvölgyi Általános Iskola, az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola, az Újbudai József Attila Gimnázium, valamint a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanárai, illetve diákjai jelezték, hogy polgári engedetlenséggel, ülősztrájkkal vállalnak szolidaritást azokkal, akiket a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó munkáltatók elbocsátottak vagy megfenyegettek.

December 1-jével három fővárosi gimnáziumban mondtak fel azonnali hatállyal összesen nyolc tanárnak, másodikáig pedig csaknem 40 pedagógust értesítettek arról, hogy elveszítheti állását, ha polgári engedetlenségben vesz részt. Több tucat iskola, több száz tanár és rengeteg diák azonnali szolidaritási demonstrációkkal reagált erre; lapzártánkkor közel 80 iskola – köztük 20 vidéki –  és több mint 730 tanár részvételéről számoltak be.

A munkabeszüntetési jogukban radikálisan korlátozott pedagógusok méltatlan béreik emelése mellett az oktatási rendszer reformját is követelik a kormányzattól. Megmozdulásaikat folytatják: a pedagógus szakszervezetek december 8-ára tűzték ki a gördülő sztrájk újabb időpontját, az Egységes Diákfront három szervezete pedig országos ülősztrájkot hirdetett ugyanerre a napra. (A diákfront már korábban közölte, hogy másnap az MTVA székházához vonulva akarják elérni követeléseik ismertetését a közmédiában.)

Polgármesteri döntés keretében Újbuda összesen 5 millió forintot fordít a tiltakozásokban részt vevő kerületi pedagógusok kieső munkabérének pótlására. László Imre polgármester a múlt heti események kapcsán közölte: szolidaritást vállal minden elbocsátott tanárral és minden pedagógussal, aki kiáll az alapvető emberi és munkavállalói jogaiért. – Újbudán több intézmény csatlakozott az országos méretű demonstrációhoz – emelte ki a polgármester, aki külön örömét fejezte ki azért, hogy a tanáraikért aggódó diákok akciókat, ülősztrájkot, néma virrasztást szerveztek.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support