test

Különleges graffitik az Adaptérben

Halat, tévémacit, a nagy ho-ho-horgászt ábrázolják azok a graffitik, amelyeket a Bercsényi utca 10.-ben, az Adaptérben és annak utcára néző ablakaiban lehet megtekinteni május 22-étől. Az általában falakat díszítő rajzokat digitális környezetben, különböző képernyőkön is láthatják az érdeklődők Újbuda kreatív technológiai tudásbázisán. Kovács Rebeka kurátor nemcsak a graffiti esztétikai értékei és társadalmi kontextusa szerint válogatta ki a bemutatott műveket, hanem a technológiai innovációt is szem előtt tartotta.

A kiállítást megnyitó dr. László Imre, Újbuda polgármestere beszédében hangsúlyozta, a graffiti esetében fontos felismerni és elismerni az esztétikai értéket, a street artban rejlő lehetőséget – meggyőződése, hogy a street art gazdagabbá teszi a művészetet.
– Az animációs eljárások és a virtuális valóság technológiája lehetővé teszik a graffitis szubkultúra alkotóinak, hogy utcai művészetüket kiterjesszék, és digitális dimenzióban gondolják tovább – mondta Kovács Rebeka. A kiterjesztett valósággal kiegészített műalkotások izgalma, hogy a mesterséges és a tényleges valóságból fakadó élményeket képes ötvözni. – Kiléphetünk a fizikai térből, és egy újban találhatjuk magunkat – tette hozzá a kurátor.

Az Adaptér látogatói felület nélkül is graffitizhetnek: bárki megtapasztalhatja, milyen egy fényforrás és egy kamera segítségével a levegőbe rajzolni. A színes graffitik készítését is ki lehet próbálni VR-szemüvegek segítségével.

A tárlat apropóját egy korábbi, XI. kerületi rendezvény adta: a LUGO kiállítás Lugosi László fotós graffitikről készült munkáit mutatta be a Móricz Zsigmond körtéren felállított interaktív LED-falon.

T. K.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support