test

Putyinról, Politkovszkajáról, háborúról a B32-ben

Különleges színházi élményben volt részük azoknak, akik május 15-én a B32 Galéria és Kultúrtérbe látogattak. Több mint nyolcszáz napja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megindította az általa „különleges hadműveletnek” titulált háborút Ukrajna ellen. A háborúra, a borzalmakat kézzelfogható közelségbe hozó tudósításokra, valamint Alekszej Navalnij ellenzéki politikus közelmúltbeli halálára reagálva került most színpadra az eredetileg a Katona József Színházban, Pelsőczy Réka rendezésében bemutatott, Az átnevelhetetlen című monodráma Fullajtár Andrea szereplésével.

A darabot az olasz Stefano Massini írta, nem sokkal Anna Politkovszkaja újságíró 2006. október 7-i halála után. Politkovszkaját Putyin születésnapján lőtték le, annak a moszkvai háznak a liftjében, ahol lakott. A jogvédőként is tevékenykedő újságírónő a 2000-es évek fordulóján élesen bírálta a moszkvai vezetést az antidemokratikus kormányzás, a csecsen–orosz háború, a csecsen terrorakciókra adott embertelen válaszlépések miatt. Soha egy pillanatra sem adta fel a küzdelmet egy demokratikusabb országért.

Fullajtár Andrea lapunknak hangsúlyozta, az a munka, amelyet az oknyomozó újságíró végzett, megkerülhetetlen volt. Politkovszkaja halála az akkor már halódó oroszországi sajtószabadság és demokrácia fontosságára is felhívta a figyelmet. Az átnevelhetetlen még jóval az ukrán–orosz háború kitörése előtt született, de az első harcok idején az előadásokat különös atmoszféra hatotta át. – Ugyanúgy, mint Navalnij halálakor – tette hozzá a színésznő. A darab azonban mindig erős és mély hatásokat generál.
A B32-ben az újbudaiak ingyen nézhették meg az előadást. Az önkormányzat ezzel is az Ukrajnában zajló tragikus eseményekre és az emlékezés fontosságára akarta felhívni a figyelmet.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support