Versmaraton és domborműavatás a költészet napján

Mi a közös Zelk Zoltánban, Kálnoky Lászlóban és Kormos Istvánban? Azon kívül, hogy a költészet, az irodalom összekötötte őket az, hogy mindannyian Őrmezőn töltötték életük utolsó szakaszát. Róluk kapta a nevét az ott található Költők parkja is, ahol egy-egy dombormű hirdeti, hogy itt éltek és alkottak ezek az irodalmi nagyságok. Hozzájuk csatlakozott idén a költészet napja alkalmából felavatott két új alkotás: a közelmúltban elhunyt Zelei Miklós költő, író, újságíró, illetve Újbuda díszpolgára, Kalász Márton költő, író, műfordító domborműve.

A költészet napi programsorozat a XIV. Versmaratonon belül a Katáng zenekar koncertjével kezdődött, ahol magyar gyerekverseket adtak elő, délután pedig Nyílt Szín – szavalatok napestig címmel szavalók, slammerek, hangszeres előadók produkcióit láthatták az érdeklődők.

A rendezvény során a kerület vezetői megkoszorúzták a meglévő domborműveket, a két újat pedig leleplezték. Dr. László Imre polgármester köszöntőjében a versek jelentőségét méltatta, József Attila szavaival hívta fel a figyelmet a költészet és a tudomány hasonlóságára. Barabás Richárd kultúráért felelős alpolgármester beszédében a szavak fontosságát hangsúlyozta, Junghausz Rajmund önkormányzati képviselő pedig Zelei Miklós és Kalász Márton emberi arcát elevenítette fel.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support