Vonó Ignác a Karinthyban

Két katona beszélget a színpadon. Ezzel a jelenettel kezdődik Fejes Endre Vonó Ignác című darabja, amelyet Verebes István rendezett a Karinthy Színházban. A bemutató január közepén volt, a főszerepet Balázs Andrea és Előd Álmos játssza.

– A játék egyszerre keserű korrajz és a kor persziflázsa, egyszerre kemény kritika és nyelvöltögető bohózat – mondta Verebes István rendező, hozzátéve, hogy a munka minden percét élvezte. Balázs Andrea azt hangsúlyozta: nehezen definiálható az a feladat, amit Vonó Ignác és özvegy Mák Lajosné megformálása a színészekre ró.

Reálisan vaskos és költőien példázatos bohóc filozófust kellett teremteni, neki pedig az érzelemdús, ugyanakkor néha kissé rosszindulatú, pletykaéhes özvegyet kellett alakítania. Közösen tudtak dolgozni egy olyan darabon, amely mindkettejük számára örömöt szerzett, emelte ki a címszereplő. – A szívszorító történetet 1970-ben Garas Dezső és Kiss Manyi játszotta, az alkotás azóta sem vesztette aktualitását – tette hozzá Előd Álmos.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support