Újbuda reális tervekkel készül a jövőre

Nagyot javult tavaly a kerületben a közbiztonság – derült ki az önkormányzati választások előtti utolsó képviselő-testületi ülésen, amelyen a helyi rendőrkapitány és a polgármester is eredménybeszámolót tartott.

Dr. László Imre beszámolójában kiemelte: Újbuda zöld ígéretei nem maradtak papíron, az egy hónapja átadott Ulászló utcai Saroktelken parkot alakítottak ki, de háziorvosi rendelő és bölcsőde is épül a zöld területen. A Beton helyett zöld program jegyében pedig a kerület számos pontján ültetnek fákat, bokrokat, növényeket. Kijelentette, csak a lakossággal közösen végzett munkában hisz, majd tájékoztatta a képviselőket a Medián közvélemény-kutató intézet friss felméréséről, amely szerint az újbudaiak kétharmada elégedett az önkormányzat munkájával. – Azon dolgozunk, hogy elégedettséget okozzunk az egyharmad számára is – tette hozzá. – Újbuda gazdálkodása stabil, nem álmodozunk, reális tervekkel készülünk a jövőre – fogalmazott Újbuda polgármestere, kiemelve, hogy a stabilitást a Covid-járvány, az energiaválság és a jelentős állami elvonások ellenére sikerült elérni. Szerinte a többi kerület példaként tekint Újbudára az olyan, saját erőből megvalósuló egészségügyi fejlesztéseknek köszönhetően, mint a komplex szolgáltatásokat nyújtó Madárhegyi Gyermekliget vagy a Diabétesz Központ. Az eredmények között említette a tízmilliós gyermekvédelmi alap létrehozását, valamint azt, hogy a bíróság első fokon elítél­te és helyreigazításra kötelezte a Magyar Nemzetet és az Origót az önkormányzattal és a polgármesterrel szemben megfogalmazott, pedofíliát érintő állításaik miatt.  – Újbudát biztonságos helynek tartják az itt élők, a felmérés szerint a lakosság elégedettségi listáján második helyen szerepel a közbiztonság, a rendőrség támogatását pedig idén 70 millió forinttal növeli az önkormányzat. Az öt éve indult felívelő korszakban felelős gazdálkodást folytattunk, amelyben a kultúra fejlődését, a környezet védelmét és a gondoskodó Újbudát a tények igazolják – zárta beszámolóját a polgármester.

Erősödött a közbiztonság
A testületi ülésen Jáger István ezredes, rendőrkapitány számolt be a XI. kerületi rendőrkapitányság 2023-ban végzett tevékenységéről. – A számok párját ritkítók, a kapitányság „békeidőben” nem produkált még ennyire jól. A rendőrség törvényes és szakszerű intézkedések során, áldozatközpontú szemlélettel és kellő toleranciával végezte munkáját – összegzett a vezető, majd megköszönte az önkormányzatnak, hogy a válságok alatt is mellettük álltak erkölcsileg és anyagilag.

Másképp bűnöző bűnözők
A regisztrált bűncselekmények számát tekintve folytatódott az elmúlt évek csökkenő tendenciája, a tavalyi 2402 eset 26,7 százalékos visszaesést jelent 2022-hez képest, és különösen jó érték 100 ezer lakosra vetítve, az ugyanis 1662 eset, ami 627-tel kevesebb, mint az előző esztendőben. A kiemeltbűncselekmény-típusok, mint a garázdaság, lopás, lakásbetörés, autófeltörés, rablás mindegyike releváns mérséklődést mutat. A személygépkocsi-lopások például szinte megszűntek, a vizsgált időszakban kilencről ötre csökkent zámuk a kerületben, rablásból pedig összesen nyolc történt tavaly. Javult a kiemelt bűncselekmények felderítési mutatója és a lakosság szubjektív biztonságérzete is. A jelentés arra is rávilágít, hogy a kapitányság megelőző-felderítő munkája mellett a megváltozott bűnözői szokások is szerepet játszottak a statisztika alakulásában. Újbudán is rengeteg online csalást regisztráltak, jellemzően a magukat banki ügyintézőnek kiadó trükkös csalók által elkövetett esetek száma ugrott meg.

Trükkös tolvajt fogtak
A rendőrkapitány említést tett egy nagy érdeklődést kiváltó ügyről is, amelyben egy 38 éves nő 65 éves bűntársával együtt gyanútlan idősek lakását fosztogatta. A nő különböző ürügyekkel jutott be legalább öt kerületi lakásba, és amíg elterelte az idős lakók figyelmét, társa pénzt és ékszereket lopott el, több millió forintos kárt okozva a sértetteknek. Az újbudai rendőrök a nyomozás során azonosították az elkövetőt, akit a XV. kerületben fogtak el. A nő beismerő vallomást tett, egyúttal kiderült, előző évben szabadult az unokázós csalások miatt kiszabott börtönbüntetéséből. A bűntársát még keresik.

A balesetek oka főleg a figyelmetlenség
Kevesebb személyi sérüléses közlekedési baleset volt – ezek gyors­hajtás, előzési és kanyarodási szabályok megszegése miatt következtek be –, míg az anyagi kárral járó balesetek a követési távolság be nem tartása, a sávváltás, a hátrameneti, illetve elsőbbségadási szabályok megszegése következtében fordultak elő. A rendőrök hetente hatszor hét órában mértek sebességet az utakon, az Iskola rendőre program részeként pedig általános iskolákban és óvodákban tartanak balesetmegelőzési foglalkozásokat. Emellett fokozott közúti ellenőrzéseket tartottak az ittas vezetés kiszűrése, valamint a közlekedési szabályok betartása érdekében.

Szigorúan ellenőrzött közterek
A lágymányosi bulinegyed rendjére, a bűncselekmények visszaszorítására tavaly szintén fokozott figyelmet fordított a rendőrség, a vendéglátóhelyek hétvégi nyitvatartása, a közlekedésbiztonság és a térfigyelés okozta túlszolgálatra az önkormányzat 50 millió forint támogatást nyújtott a rendőrkapitányságnak. 2023-ban sikerült növelni a közterületi jelenlétet; a rendőrök összesen 25 264 órában teljesítettek utcai szolgálatot, kiemelten kezelve a frekventált, idegenforgalom által érintett területeket, a körözött bűnözők elfogását. A 43 körzetben szolgálatot teljesítő Körzeti Megbízotti Alosztály (KMB) sikeresen vizsgálta ki a lakossági bejelentéseket, és fogott el elkövetőket. Az emberkereskedelem elleni küzdelem jegyében látható volt a kerületben is az ORFK szervezte, Kiállok érted című színházi előadás, amely az általános és középiskolai bűnmegelőzési órákkal egyetemben a külföldi munkavállalás és az idegenekkel való ismerkedés veszélyeit, a segítségkérés lehetőségeit mutatja be az áldozattá válás megakadályozása érdekében. Az újbudai rendőrkapitányság ifjúságvédelmi programjában drogprevenciós és kiberbiztonsági előadásokat is tart a kerületi diákoknak.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support