A gyermekek védelméről nyilatkozott a kerület

A képviselő-testület februári ülésén a bicskei pedofilügyhöz kapcsolódó köztársasági elnöki kegyelem kapcsán adott ki politikai állásfoglalást Újbuda Önkormányzata, amely többek között szorgalmazza a gyermekek valódi védelmét szolgáló intézkedéseket és a lemondott köztársasági elnökök javadalmazásának megszüntetését.

„Magyarországnak minden arra alkalmas intézkedést meg kell tennie, hogy megvédje a gyermekeket a nemi erőszak, a fizikai és lelki bántalmazás bármilyen formájától”. Ezzel a mondattal indul az a politikai nyilatkozat, amelyet Újbuda vezetése első napirendi pontként javasolt elfogadásra a februári testületi ülésen. A szimbolikus kiállás az elmúlt hetekben kirobbant ügyre reagál, amelyben kiderült: Novák Katalin köztársasági elnök tavaly kegyelmet adott a Bicskei Gyermekotthon lakóit tíz éven át szexuálisan zaklató igazgató bűntársának, K. Endre igazgatóhelyettesnek, aki vallomások visszavonására kényszerített áldozatul esett gyerekeket.

A nyilatkozat egyúttal követeli: a kegyelmi döntést megalapozó előkészítő folyamatot hozzák nyilvánosságra, hogy kiderüljön, kinek milyen politikai és büntetőjogi felelőssége van az ügyben. Mivel a döntés alapjaiban rengette meg a köztársasági elnök intézményébe vetett közbizalmat, a szöveg arra is felszólít, hogy a morálisan elfogadhatatlan, a tisztséghez méltatlan ügyek miatt lemondott köztársasági elnökök ne kapják meg a törvény szerint élethosszig járó, jelenleg havi 4,6 millió forintos államfői fizetést, autót és sofőrt, kiemelt egészségügyi ellátást, első osztályú repülőjegyeket, valamint az igény szerinti rezidenciát. A felhívás azt is követeli, hogy a választópolgárok közvetlenül dönthessenek az új köztársasági elnök személyéről. A nyilatkozatot név szerinti szavazáson 16 igennel megszavazta a képviselő-testület; a Fidesz–KDNP-frakció tagjai a szavazás idejére kivonultak a teremből.

A testületi ülésen döntöttek arról, hogy havi bruttó 30–70 ezer forintra emelik a fiatal sportolók érvényesülését segítő Papp László Sportolói ösztöndíj összegét, a kerület túlépítésének megakadályozása érdekében pedig módosították a Kerületi Építési Szabályzatot (KÉSZ). A képviselők módosították a fakivágások szabályozását is, hogy minél kevesebb fát kelljen kivágni, és minél többet lehessen pótolni.

Kegyelmi botrány: lecserélik a köztársasági elnököt
A botrányossá dagadt kegyelmi ügy miatt február 10-én tévébeszédben jelentette be lemondását Novák Katalin köztársasági elnök. Novák tavaly elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, akit az intézményben elkövetett pedofil bűncselekmények eltussolása miatt ítéltek el. Novák Katalin mellett a kegyelmi kérelmet elé terjesztő Varga Judit volt igazságügyi miniszter is távozott a közéletből, lemondva parlamenti mandátumáról, illetve az európai parlamenti választásra összeállítandó Fidesz-lista korábban neki ígért vezető helyéről. A botrányra reagálva több ellenzéki párt aláírásgyűjtésbe kezdett amellett, hogy az új államfőt ne az Országgyűlés válassza meg, hanem közvetlenül a választópolgárok. A kormánypártok azóta bejelentették, hogy Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik a megüresedett köztársasági elnök pozícióra. A parlamenti szavazás várhatóan lapzártánk után zajlik le.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support