Stabil volt az év, folytatódtak a beruházások – Interjú László Imre polgármesterrel

Megnyitott az országban egyedülálló Diabétesz Központ, épül a Saroktelek, pótlékot kapnak az otthoni ápolást végzők, az értelmetlen betonfelületeket száműzik a közterületekről. A dr. László Imre polgármesterrel készült interjúnk kivonatában az elmúlt hónapok eredményeiről olvashatnak.

Egyedülálló ellátást kapnak a cukorbetegek
– Az ellátást mindig a szükséglethez kell igazítani – utalt a polgármester arra, hogy a cukorbetegség a magyarok 10-12 százalékát érinti, a betegek száma emelkedő tendenciát mutat. Az önkormányzati forrásból létrehozott Diabétesz Központ a Szent Kristóf Szakrendelő részeként egyedülálló szolgáltatást nyújt: felnőtt- és gyermekdiabetológia, endokrinológiai és nephrológiai szakrendelések várják a pácienseket, akiket dietetikai és életmód-tanácsadók segítenek abban, hogy teljes életet élhessenek. A 129 ezer lakosú Újbudán nagyjából 12 900 cukorbeteg él, őket a központ ezentúl egymagában is képes lesz ellátni, hiszen évente 20 ezresnél is nagyobb betegforgalomra számít. Az új centrum a szakemberhiányon is enyhít, már két orvos jelentkezett a központ pozícióira. – Az orvosokat ma már az is érdekli, milyen körülmények között dolgozhatnak, a magas betegszám ugyanis megköveteli, hogy több és jobban felszerelt helyiség álljon rendelkezésre az ellátáshoz. Ezt ez a 21. századi központ biztosítja – jelentette ki László Imre.

Karácsonykor már sétálni lehet a Saroktelek kertjében
Megkezdődtek a munkálatok a Kökörcsin–Zsombolyai–Ulászló utcák által határolt Saroktelken. Elsőként a közparkot alakítják ki: fákat, cserjéket, évelőket, valamint biodiverz növényeket ültetnek a meglévő ökoszisztémába, a kertet kockaköves és fakockás ösvényeken lehet bebarangolni. A jövőben bölcsődével és háziorvosi rendelővel is gazdagodó terület fejlesztése kezdettől fogva az önkormányzat ígéreteinek listáján szerepel, „de a pandémia és az energiaválság hátráltatta a beruházásokat, hiszen ezek kompenzálására semmilyen állami segítséget nem kaptunk, miközben az elvonások nagyot nőttek: 2019-ben 440 millió, idén 3,1 milliárd forint szolidaritási adót szedett be a kormány” – emlékeztetett a polgármester, majd hozzátette, idén minden akadály elhárult a beruházások megkezdése elől.

Zölddel a beton ellen
A ’70-es években teljesen értelmetlenül betonoztak le közterületeket, parkos részeket, akár több száz négyzetméteren. Ezek a betonplaccok nemcsak elcsúfítják a lakónegyedeket, de nyáron átforrósodva növelik az éjszakai forróságot. Az önkormányzat „Beton helyett zöld” programja részeként törték fel a funkció nélküli betont a Fegyvernek utcában, hogy a helyén nagy méretű park jöhessen létre. Az önkormányzat három ütemben 12 helyszínen mintegy 5000 négyzetméteren változtatja zölddé a betont. „A lakók örülnek, mert újra vannak padok, van árnyék, tehát közösségi életre alkalmas terek alakulnak.”

Otthonápolási pótlék
A kerületben 118 olyan ember él, aki nem tud munkát vállalni, mert napi 24 órában a hét minden napján a beteg rokonáról gondoskodik. – Számukra az állam havi 68 ezer forint megélhetést biztosít. Azt, hogy ez mire elég, mindannyian tudjuk – fogalmazott László Imre. Az önkormányzat ezért havi 15 ezer forintos otthonápolási pótlékot készül megszavazni novemberben (lásd cikkünket az 1. oldalon), ami közel 25 millió forintos kiadást jelent a költségvetésben. A polgármester arról is beszélt, évekkel ezelőtt parlamenti képviselők is küzdöttek, hogy ezek az emberek nyugdíjat kaphassanak, a hatalomból azonban úgy tűnik, nemcsak szociális érzékenység hiányzik, de racionálisan sem gondolja át a helyzetet. – A gondozásra szoruló betegek egy része, ha a család nem tud róluk gondoskodni, kórházak krónikus osztályaira kerül. Így az ellátásuk havi 200–300 ezer forintba kerül. Ez sokkal több kiadás az államnak, mintha mondjuk egy 150 ezer forintos minimálbért adna, és a tevékenységet elismerné munkaviszonyként – fejtette ki véleményét László Imre.

Menzareform
– Szeptember óta Újbudán A és B menüsorból lehet választani az iskolai menzán, illetve a szociális intézményekben – emelte ki a közétkeztetési reform egyik fő elemét a polgármester. (A változások további részleteiről lásd írásunkat a 3. oldalon.) Az ételek mennyiségét és minőségét az önkormányzat megbízottai folyamatosan kontrollálják, és ebben a polgármester is részt vesz. – Megígérem, hogy személyesen fogom ellenőrizni a minőséget, mégpedig úgy, hogy az érintettek nem fogják tudni, mikor érkezem – mondta László Imre.  

Számvetés
„Ahogy elterveztük, úgy vittük végig ezt az évet. Szerencsére idén nem kaptunk pluszelvonást, ami megnyirbálta volna a költségvetésünket, így gazdaságilag stabil évet tudhatunk magunk mögött. Ennek megfelelően fel tudtuk gyorsítani beruházásainkat, melyek kivitelezése jövőre folytatódik.”

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support