Krízisvonal, lelki és fizikai segély a rászorulóknak

Egy idős házaspár Lecke utcai otthonában akart véget vetni életének, de ezt csak részben sikerült végrehajtani. A 77 éves férj felvágta 79 éves felesége ereit, majd magával is végezni akart, ám életben maradt. Az eset rávilágít arra, hogy sokan nem ismerik az akár életmentő segítséget nyújtó szociális ellátórendszer lehetőségeit, ezért megkérdeztük a kerületben működő intézményeket, milyen támogatást tudnak adni a krízist átélőknek.

Az idős pár a szomszédokkal is közölte tervét, ők azonban nem érezték úgy, hogy bejelentést kellene tenniük. A házaspár férfi tagja azt mondta, azért akarják eldobni az életüket, hogy tisztességgel halhassanak meg. Egyre betegebbek voltak, a feleség mozogni is alig bírt, de nem akartak kórházba kerülni, ezért döntöttek így. Úgy tudni, több ingatlannal is rendelkeztek. A Bogdánfy utcai Újbudai Humánszolgáltató Központ (UHSZK) vezetője, Juhászné Csuka Csilla az eset kapcsán arra szólított fel, hogy akinek tudomása van arról, hogy valaki bajban van, jelentse be a központ telefonszámán. – Ez nem árulkodás. Krízishelyzetben az ember beszűkült tudatállapotba kerül, gyakran képtelen segítséget kérni vagy felmérni a helyzetét. Mi minden bejelentésre házhoz megyünk. A kollégák segítenek az érintettnek tisztán látni, megoldásokat felvázolni, és egy úgynevezett problématérképet rajzolni, amely alapján testre szabott segítséget nyújthatunk a rászorulónak – magyarázta a szakember. 

A krízishelyzet mindenkinek mást jelent: nincs olyan jelentéktelennek értékelt probléma, amivel ne lehetne felhívni őket, ha az illetőnek nagyon nehéz vele megküzdenie. A Bogdánfy utcai központban gyakorlatilag mindenkin segítenek, aki úgy érzi, válsághelyzetbe került.

Szociális vagy mentális problémákkal kapcsolatban személyesen, e-mailben, telefonon is fel lehet venni a kapcsolatot az UHSZK-val, nyitvatartási időn túl pedig a 06/30/459-5090-es készenléti számon nyújtanak segítséget az erre kiképzett  munkatársak. Az itt dolgozó szakemberek számos szakterületet képviselnek: többek között segítő beszélgetések, pszichológiai, mentálhigiénés tanácsadás, ingyenes jogi segítség, családterápia, gyászterápia, válásterápia is elérhető.

Igény esetén a segítő, a pszichológus, de még a családsegítő is házhoz megy. A központnak adósságkezelő programja is van, de abban is közbenjárnak, hogy az ügyfél hozzájusson különböző támogatásokhoz. 

A Keveháza utcai Újbudai Szociális Szolgálat már kifejezetten az időseknek nyújt szolgáltatásokat. Itt nappali ellátást, demens személyek ellátását, házi segítségnyújtást, jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, valamint étkeztetést kínálnak. Mátics Katalin intézményvezető szerint a legutóbbi eset is jól mutatja, hogy sokan nem tudnak az általuk nyújtott lehetőségekről, ezért igyekeznek minél szélesebb körben ismertetni azokat. – Elsősorban közösségeket tudunk kínálni az időseknek. A közösségeknek ugyanis megtartó erejük van: a családnak, a barátoknak a munkatársaknak mind védő szerepük van, ha ezek elkoptak, mi megpróbáljuk pótolni a közösségeinkkel – tájékoztatott a vezető. 

T. D.

A krízishelyzet mindenkinek mást jelent, de nincs olyan probléma, aminek a megoldásához ne lehetne segítséget kérni. Válságos állapotban az emberek tudata beszűkül, felnagyítják a problémákat, és nem találnak kiutat. Ilyenkor a szakértők segíthetnek tisztán látni, megoldásokat felvázolni, feltérképezni az emberi kapcsolatait. Ha bárki azt tapasztalja, hogy környezetében valaki krízissel küzd, telefonáljon, a segélyvonalra érkező bejelentés után a szakemberek kimennek a helyszínre; felmérik, milyen jellegű a probléma, milyen a lakókörnyezet, az érintettnek milyen természetes támaszai vannak, kivel van jóban, illetve haragban, majd meghatározzák a segítségnyújtás módját. 

Az Újbudai Szociális Szolgálat (USZOSZ) nappali ellátást, házi segítséget, valamint étkeztetést nyújt időseknek, bár erről nem mindenki tud eleget. Az idősek gyakran beszűkült életet élnek, beszűkült gondolkodásssal, ezért kilátástalannak látják helyzetüket. A közösségeknek viszont megtartó erejük van – család, barátok, munkatársak hiányában a szociális szolgálat is kínálhatja ezt, olyan szakemberek felügyelete mellett, akik számos problémára fel vannak készülve, igények szerint alakítják a programokat. 

Az esetleges idősotthoni elhelyezésnek nagyon sok az összetevője, de van választási lehetőségük azoknak is, akiknek szűkebb a pénztárcájuk. Ha szakember méri fel az igényeket, szempontokat, akkor ők is találhatnak megfelelő intézményt. És mindig van visszaút – az időseknek nem kell kiszolgáltatottnak érezniük magukat, viszont fontos, hogy tisztában legyenek jogaikkal, lehetőségeikkel.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support