Útnak indultak a kerékpáros közteresek

A tavasz megérkeztével újra szolgálatba állnak a biciklis közterület-felügyelők Újbudán. Az autós és a gyalogos járőrök között tátongó űrt betöltő kerékpárosok idén is gyors és hatékony intézkedéseket ígérnek, a közlekedési szabálysértésekkel, illetve a hajléktalanokkal kapcsolatos intézkedések mellett fontos feladatuk a kerékpársávok megtisztítása is.


A modern kerékpáron, technikai ruházatban és egyenruhában közlekedő biciklis párosokat elsősorban a kerület belső részein, a Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtéren és a Kosztolányi Dezső tér környékén vetik be. A dombosabb részeken szabálytalankodók sem érezhetik magukat biztonságban, hiszen a felügyelők túrakerékpárja jól bírja a füves, lejtős terepet is.
– A gyalogos járőr viszonylag lassú, és kis területet tud csak bejárni. Az autós felügyelő gyors, ám könnyen átsiklik olyan szabálysértések felett, amelyeket egy gépkocsiból képtelenség észlelni – mutatta be a két járőrözési forma hiányosságait Wagenhoffer Attila közterület-felügyelő. A kerékpáros járőr viszont sikeresen tudja pótolni az előző kettő hiányosságait: gyorsabb, nagyobb területet tud bejárni, és közvetlenül, azonnal képes a beavatkozásra. Sokszor előfordult már, hogy egy autós járőrnek azonnali intézkedésnél néhány utcával arrébb kellett parkolóhelyet keresnie, a kerékpár viszont bárhol letámasztható.


Jelenleg a kerületben négy kerékpáros járőr dolgozik váltásban, négy kijelölt zónát tudnak végigjárni hetente több alkalommal. Újbuda Közterület-felügyelete a járőrözés mellett az üzemképtelen, elhagyott autók elszállítására, a lomtalanítási munkálatokra és a hajléktalanokra is kiemelt figyelmet fordít, ezzel is fenntartva a kerület tisztaságát és közbiztonságát.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support