Kána 3D

A Budapesti Történeti Múzeum munkatársai 2003 és 2005 között Budapest XI. kerületében-egy lakópark építési munkálatainak megkezdése előtt- kivételes, az egész Kárpát-medencében egyedülálló lelet-együttest tártak fel. Az ásatás során 10 korszak 8000 objektuma látott itt napvilágot és ez a falu hazánk eddig feltárt legnagyobb és egyik leggazdagabb Árpád-kori falusi települése. A feltárás eredményeiről számos szakmai és ismeretterjesztő folyóiratban jelentek meg publikációk, közel száz előadás alkalmával hallhattak róla az érdeklődők.

A Kána Alapítvány a kezdetek-kezdetén hagyományos kiállító teremben, kisebb programokkal és előadásokkal színesítve igyekezte átadni a rendelkezésére álló ismeretanyagot, bemutatni a feltárások nagyszerű leleteit. Majd az élet úgy hozta, hogy a kiállítótermet fel kellett számolni, és a több ládányi régészeti anyag visszakerült a Budapesti Történeti Múzeumba.

A Kána Alapítvány tagjaink a fejében már évekkel ezelőtt megszületett a gondolat, hogy egy olyan kiállítóteret kellene létrehozni, mely nem nyitva tartás alapú, nem kell egy helyiséget és apparátust fenntartani az üzemeltetéséhez. Követve a technológia fejlődését, egy olyan térről álmodoztak, mely a fizikai távolságokat is áthidalva, bárki számára elérhetővé teszi ennek a nagyszerű lelet-együttesnek a megismerését.

A 2021-es évben egy a Városi Civil Alap által kiírt pályázatra az Alapítvány benyújtotta pályázati anyagát, egy egyedülálló 3D technológiát alkalmazó virtuális kiállítótér megvalósítására. A pályázatban elnyert összeg segítségével valóra váltották elképzelésüket, melynek eredményét most már Önök is megtekinthetik az alapítvány honlapján.

https://kanaalapitvany.hu/3d-virtualis-kiallitoterem/

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support