Kána 3D

A Budapesti Történeti Múzeum munkatársai 2003 és 2005 között Budapest XI. kerületében-egy lakópark építési munkálatainak megkezdése előtt- kivételes, az egész Kárpát-medencében egyedülálló lelet-együttest tártak fel. Az ásatás során 10 korszak 8000 objektuma látott itt napvilágot és ez a falu hazánk eddig feltárt legnagyobb és egyik leggazdagabb Árpád-kori falusi települése. A feltárás eredményeiről számos szakmai és ismeretterjesztő folyóiratban jelentek meg publikációk, közel száz előadás alkalmával hallhattak róla az érdeklődők.

A Kána Alapítvány a kezdetek-kezdetén hagyományos kiállító teremben, kisebb programokkal és előadásokkal színesítve igyekezte átadni a rendelkezésére álló ismeretanyagot, bemutatni a feltárások nagyszerű leleteit. Majd az élet úgy hozta, hogy a kiállítótermet fel kellett számolni, és a több ládányi régészeti anyag visszakerült a Budapesti Történeti Múzeumba.

A Kána Alapítvány tagjaink a fejében már évekkel ezelőtt megszületett a gondolat, hogy egy olyan kiállítóteret kellene létrehozni, mely nem nyitva tartás alapú, nem kell egy helyiséget és apparátust fenntartani az üzemeltetéséhez. Követve a technológia fejlődését, egy olyan térről álmodoztak, mely a fizikai távolságokat is áthidalva, bárki számára elérhetővé teszi ennek a nagyszerű lelet-együttesnek a megismerését.

A 2021-es évben egy a Városi Civil Alap által kiírt pályázatra az Alapítvány benyújtotta pályázati anyagát, egy egyedülálló 3D technológiát alkalmazó virtuális kiállítótér megvalósítására. A pályázatban elnyert összeg segítségével valóra váltották elképzelésüket, melynek eredményét most már Önök is megtekinthetik az alapítvány honlapján.

https://kanaalapitvany.hu/3d-virtualis-kiallitoterem/

A ROVATBÓL