Kutyakötelességek kutyásoknak

Újbudán több ezer kutyatulajdonos van. Kedvenceik érdekében és saját érdekükben is be kell tartani néhány alapszabályt, hogy békében éljenek környezetükkel.

Az egyetlen hely, ahol a kutyákat szabadon, póráz nélkül el lehet engedni, az a kutyafuttató, ezekből több tucat van a kerületben. A felelős állattartás aranyszabálya, hogy a kedvencek a zárt, bekerített területig kizárólag vezetőszáron sétáltathatók, így elkerülhető, hogy egymásra vagy emberekre támadjanak.

Ha megtörtént a baj
Az ebek gyakran „összeszagolnak”. Testbeszédük öröm és félelem esetén is árulkodó, így ha az agresszió jeleit mutatják, azonnal el kell távolítani őket egymástól. Verekedéskor a másik pofájába haraphatnak, és az adrenalin hatása alatt még a leghatározottabb utasításra sem engedik el. Ha megtörtént a baj, a támadó háta mögé kerülve, hátsó lábait a levegőbe emelve kell várni – néha hosszú perceket. A kutyák testsúlyának 80 százaléka a hátsó lábakra terhelődik, azokat megemelve a mellsők „elfáradnak”, a száj kinyílik, és elengedi a másikat. Tilos a pórázt rángatni, a hirtelen és gyors mozdulatok következtében ugyanis az egymás állkapcsába akaszkodott állatok bőre szakadhat, repedhet.
A szökést is csak a pórázzal lehet elkerülni. Bármelyik kutya bármikor, bármitől megijedhet. Az életét féltő állat világgá fut, ösztönösen menekülve nem hallgat a „megállj”, a „vissza” parancsra.
Szigorú előírás, amit minden gazdának be kell tartania, a kutyapiszok összegyűjtése. A sétáltató köteles az erre a célra Újbuda több pontján kihelyezett zacskókba gyűjteni az ürüléket, aztán a legközelebbi gyűjtőbe kidobni.

Toklászveszély
A kötelezettségek mellett jó pár tanácsot is érdemes megfogadni, amelyek nyáron megkönnyítik, akár meg is menthetik a kedvencek életét. Kánikula idején úton-útfélen látható a kutyás berkekben csak toklásznak nevezett gyomnövény (rendes nevén egér­árpa). Ez az egyik fő ellenség: kalászos feje az állatok fülébe, mancsába, a lágy bőrrészek alá fúrja magát, és súlyos, gyulladásos sebeket okoz. A növény – struktúrája miatt – csak befelé tud haladni, nyílszerű vége fájdalmas sérüléseket idéz elő, amelyek bakteriális fertőzésekkel járhatnak. A gyulladt részből a kalászos fejet legtöbbször altatásban vagy bódításban lehet eltávolítani.
Dr. Papp Antal állatorvos, a Talpas Állatorvosi Rendelő vezetője elmondta, rendkívül nehéz a toklász ellen küzdeni, a baleseteket célszerűbb megelőzni. A séták során érdemes a toklászos helyeket kerülni, ha ez lehetséges. Rövid szőrbe a növény nehezebben fúrja be magát, nyáron a meleg mellett ezért is jobb levágni a „frizurát”. A hosszú fülű állatoknak lehet sapkát varrni vagy vásárolni, de zokniból, kendőből is készíthető fejfedő. Hazaérve a gazdának alaposan meg kell vizsgálnia kutyája tappancsát, a lábainál, hasánál található lágyabb bőrrészeket, a fülét és a nyakát.

Csepp, nyakörv, tabletta
– A kullancs- és szúnyogszezon veszélyeire is figyelni kell – hangsúlyozta az állatorvos. A csípés okozta viszketés mellett mindkét ízeltlábú súlyos betegségeket terjeszthet. A kullancs például a Lyme-kór mellett babéziát okozhat, késői diagnózis esetén ebbe az állat pár nap alatt belehalhat. A szúnyogok több hónapos lappangási idejű férges megbetegedéseket idézhetnek elő, amelyek többsége szintén tragikus kimenetelű. Mindkét támadó ellen lehet azonban védekezni. A cseppek, nyakörvek és tabletták abban segítenek, hogy a paraziták még a méreganyag belövése előtt elpusztuljanak, ha a vegyszeres ellenszerek dacára eljutnak az állat bőréig.

T. K.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support