Újbuda és a Duna

A mai Újbuda területének fejlődését már a kerület létrejötte előtt nagymértékben befolyásolta a Duna, amely nemcsak Magyarország, de Európa egyik szimbolikus folyója is. Tíz országon halad át, vízgyűjtő területe további hetet érint, partjain ma négy főváros emelkedik: Bécs, Pozsony, Budapest és Belgrád.

Fontos kereskedelmi útvonalként, illetve vízkészlete és élővilága révén évszázadokon keresztül meghatározta a térség gazdaságát, településeinek életét. Újbuda mai városképét a 19. század végén kezdődött mederszabályozási munkák alakították ki. Lágymányos Budapest létrejöttekor, 1873-ban még mocsaras terület volt, a mai Műegyetem helyén a Duna hullámzott. A szabályozás után lakóépületek, gyárépületek és egyetemek sora talált otthonra a partszakaszon.

Egy szeszélyes folyam

A Duna kiszámíthatatlan voltát sokszor megtapasztalhatták a part mentén élők, a 11. század elejétől 1838-ig 54 nagy árvízről van írásos említés. A folyó szabályozása előtt a mai Lágymányosnál volt a Kopaszi- és a Nyúlfutási-zátony, amelyek a Csepel-szigettel együtt gátolták a tavaszi jégvonulást, így rendszeresek voltak a jeges árvizek. Már 1694-ben kísérletet tettek a meder keresztmetszetének megállapítására az árvízvédelem előkészületeként, ám mint az 1838-as jégár is bizonyította, a megvalósítás nem haladt előre. Az 1876-os áradás a mai Újbudát és Óbudát sújtotta legjobban, de még a 20. században is többször szenvedett a város árvizektől.
Budapest árvízvédelmét mára megoldották, de a várható vízmennyiség még okoz meglepetéseket, miután a Duna teljes vízgyűjtő területe 817 000 négyzetkilométer. A vízügyi előrejelzés alapvető fontosságú a hajózás, a lakosság és a gazdálkodók számára. Sokáig a mellékfolyók vízhozama alapján készültek a prognózisok, ma már matematikai modelleket használnak, figyelembe véve a csapadék mennyiségét, állapotát, a hőmérsékletet, a szelet, az emberi tevékenységet.
A Duna vízszintjének ingadozása meghaladhatja a nyolc métert, a 24 órás áradás nagysága a két métert is elérheti. A túl sok, illetve túl kevés víz egyaránt gondot okozhat a hajósoknak. Ha túl alacsony a szint, akkor a hajók zátonyra futnak; ha túl magas, nem férnek át a hidak alatt (több emelhető vagy billenthető hidat is terveztek már a budapesti szakaszra).


Az Ínség-szikla zátonya
Újbuda északi határán, a Szabadság hídnál van a Dunában az Ínség-szikla, amely csak 95 centiméternél kisebb vízállás mellett bukkan felszínre (legutóbb 2018 augusztusában volt erre példa). A homokkőzátony valaha a hajósok réme volt, ma is bóják figyelmeztetnek rá. Nevét onnan kapta, hogy ha az emberek meglátták, akkor tudták, aszályos, ínséges idők következnek. A szikla egy zátonysor része volt, amelynek legtöbb tagját a rakpart 1900-as kiépítésekor felrobbantották; 1941-ben ezt is el akarták bontani, de a munka nem indult meg, és 1945–46-ban, a folyó akna- és bombamentesítésekor sem valósult meg.
A Szabadság híd építésénél felhasználták az Ínség-szikla meder alatti folytatását: arra épült a budai pillér. A 4-es metró tervezőinek azonban fejfájást okozott a sziklazátony, utána ugyanis a folyó felgyorsul és kimélyíti medrét, ami megnehezítette a biztonságos fúrást a területen.


Az Ördögároktól a Hosszúréti-patakig
A Dunát leszámítva a XI. kerület szegény felszíni vizekben, az Ördögárok és a Hosszúréti-patak közt alig akad élő vízfolyás. Ez nem volt mindig így, sőt, ma is folyik a víz Újbudán, csak éppen többnyire a föld alatt, mint például az Ördögárokban, amely a kerület északi határán éri el a Dunát.
A budai hegyek vizét levezető Teufelsgraben nem véletlenül kapta nevét az ördögről: tudott veszélyes lenni. Szabályozása, lefedése a 19. században vált égetően szükségessé, mind az áradások, mind a patakba ömlő szennyvíz bűze miatt. A közmunkatanács 1873-ban indította el a munkálatokat, az Ördögárok azonban még két évvel később is megmutatta erejét: 1875 júniusában házakat sodort el az ár, miután az elkészült boltozatok több helyen beszakadtak. Azóta nem volt katasztrófa, de 2013-ig, a csepeli szennyvíztisztító munkába állásáig rengeteg budai szenny­víz került a patakon át a Dunába.
A Hosszúréti-patak (más néven Kőérberki-patak) a torbágyi erdőben fakad, és Biatorbágy, Budakeszi, Budaörs, Törökbálint, Diósd esővizét felvéve éri el a Dunát. Élővilága az utóbbi években megújult, megjelentek a bütykös hattyúk, gyakori a tőkés réce. Régen a halállomány is gazdag volt, mára azonban nagyrészt eltűnt, miután 1975-ben a Fehérvári úti szakaszt 400 méter hosszan lefedték, hogy itt vezessék el a gazdagréti lakótelep csapadékvizét.
A mai Villányi út és Bartók Béla út vonalában valamikor időszakos vízfolyás húzódott, ezt a dél-budai várostengely megépítését szolgáló 1911-es tervek alapján számolták fel.


Hajómalmok Dél-Budán
Régen a városok és falvak képéhez szervesen hozzátartoztak a malmok, és a gőzerő elterjedéséig Magyarországon leggyakrabban a vízfolyások lendületét használták fel a malomkövek forgatására. Kisebb esésnél a malomkereket alulról hajtották, hegyi patakoknál lehetőség volt a felülről való „megcsapatásra” is.
Valamikor Budán az Ördögárok, a pesti oldalon pedig a Rákos-patak mentén sorakoztak malmok, de a növekvő lakosság ellátásához többre volt szükség. Megoldásként kínálkozott a Duna, miután a 15. században kifejlesztették a vízre építhető malmokat. A hajómalmok szerkezete az évszázadok során alig változott. Általában a part felőli oldalon volt a gerendákból ácsolt házhajó: ebben helyezkedett el egy vagy több malommű, kőből faragott kerekekkel. A másik elem a völgyhajó volt, ez egyensúlyozta ki a szerkezetet. A két részt erős gerendák kötötték össze, köztük forgott a lapátkerék, amelynek energiáját fából faragott szerkezet adta át a malomköveknek. A búzát, majd az őrleményt csónakokon vagy pallón vitték a malomhoz, illetve onnan a partra.
A hajómalmokat kötéllel, ritkábban lánccal rögzítették, olykor vasmacskához, de általában inkább a mederbe, a víz­sodorral szemben levert karóhoz, a tönkhöz. Ennek elvileg a víz színe fölé kellett nyúlni, rajta nappal színes rongy, éjjel lámpa figyelmeztette a hajósokat. Ám a Duna vízállása erősen ingadozott, így a karó vége gyakran a víz színe alá került. A lejtmenetben haladó hajók könnyen ráúszhattak – vagyis tönkre futottak, tönkre mentek.
A 19. század második felében gyorsan gyarapodó Pest és Buda kiváló megélhetést nyújtott a hajómolnároknak. Az 1873-ban egyesült Budapest gazdasági fellendülése nyomán azonban egyre fokozódott a gőzhajó- és az uszályforgalom. A hajótulajdonosok lobbija erősebbnek bizonyult a malomtulajdonosokénál, és 1888-ban a közmunka- és közlekedésügyi miniszter nem engedélyezte új hajómalmok felállítását. A jogszabály előkészítésekor készült felmérés szerint a déli Duna-szakaszon összesen 102 hajómalom volt – 1912-re kilenc maradt meg.
A fogyatkozásban nagy szerepet játszottak a Soroksári úti gőzmalmok is. Ezekben már nem malomkövekkel, hanem a Mechwart András által tökéletesített, acélhengerekkel dolgozó hengerszékekkel őröltek, sokkal egységesebb, finomabb lisztet adtak. Ez lett a hajómalmok végzete: az I. világháború elejére eltűntek a város képét sokáig meghatározó szerkezetek.


A bőgőshajótól a tolóbárkáig
Újbudának az ókor óta van „hatsávos országútja”, igaz, nem szárazföldön, hanem vízen. A Dunán már a rómaiak is közlekedtek: kiváló, kövezett útjaikon a gyalogosok és a lovasok jártak, az árut jobbára vízen szállították, állatokkal vagy rabszolgákkal vontatott hajókon. A Duna később is elsőrendű szállítási útvonal maradt. A 17–18. századra alakult ki egy jellegzetes dunai-tiszai hajótípus, amelyet sajátos orrdíszítése miatt bőgőshajónak hívtak, másik neve fedeles hajó volt, ugyanis zárt tetővel készült, hogy megóvják a gabonát a nedvességtől. A 200–250 tonna befogadóképességű, lapos fenekű, fából készült bárkákat Komáromban, Óbudán vagy Szegeden építették, és általában a hajós mester egész életében kitartottak, családja otthonául is szolgáltak. A bőgőshajók alkonyát a vasuszályok hozták el, azok élettartama ugyanis jóval nagyobb volt.
Mára a Dunán motoros hajó is alig akad a belváros alatti szakaszon. Olykor egy-egy szállodahajó tart a Duna-delta felé, feltűnnek önjáró uszályok, de a régi forgalom, amikor még a rádió is bemondta, hogy „hajóvonták találkozása tilos”, úgy tűnik, a múlté.


Szőlők és gyümölcsösök emlékezete
A Duna-parti területeken a robbanásszerű városfejlődésig a mezőgazdaság dominált. A 19. század végi filoxéravészig szőlóművelésből, borászatból élt Buda, ezen belül a Gellért-hegy, a Sas-hegy és a mai újbudai Duna-part lakóinak jó része. Fontos volt a rozstermelés is, elsősorban nem a gabonáért, hanem a szalmáért. A szegényebb nők és gyerekek egész télen fonták a szőlő kötözésére használt rozsszalma kötelet, amelynek kötegeit tavasszal vitték le a borospincékbe, hogy a nedves levegőben megpuhuljanak.
A filoxéra okozta pusztulással párhuzamosan terjeszkedett a dél-budai iparnegyed, a szőlők helyét gyárak és műhelyek vették át. Hamarosan feledésbe merült a Weinmesser (oltókés, kacorkés), a Spiess (ültetőfúró), a főfás, kősúlyos pampresszek (Baumpresse), azaz a mustsajtók emléke. (A német neveket az magyarázza, hogy a budai szőlősgazdák jellemzően azoknak a szászországi telepeseknek a leszármazottai voltak, akiket Mária Terézia és II. József hívott Magyarországra.)
Jelentős szerepet játszott a gyümölcs- és zöldségter­mesztés is, Albertfalva mellett például egy 42 holdas gyümölcsészet volt. A bolgár kertészek Dél-Budán a 19. században építették ki kertjeiket, ezek a vízrendezés, később az ipar kiépülése nyomán húzódtak mindinkább vissza, végül a mezőgazdaság kollektivizálása és államosítása végzett velük.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support