Megemelték az önkormányzati dolgozók juttatásait

Bruttó százezer forinttal nő az önkormányzati fenntartású intézményeknél és a Polgármesteri Hivatalban dolgozók cafetéria juttatása, több orvos részesülhet praxisvásárlási támogatásban, a nyáron pedig elindul a három ütemre tervezett parkolásizóna-bővítés. Egyebek mellett ezekről döntött Újbuda Önkormányzatának képviselő-testülete a májusi rendes ülésén, amely képviselői búcsúnak és eskünek is helyet adott.

A napirendi pontok megszavazása előtt a Novák Elődöt váltó Szecsődi Patrik, a Mi Hazánk Mozgalom új képviselője tette le hivatali esküjét. Ezután a tavaszi országgyűlési választásokon képviselői mandátumot szerzett Bedő Dávid (Momentum), majd Orosz Anna alpolgármester (Momentum) búcsúzott el a testülettől. Orosz Anna utolsó alpolgármesteri megszólalásában kifejtette, tisztában van vele, hogy a negyedik fideszes kétharmad árnyékában nehéz dolga lesz a parlamentben, de küzdeni fog olyan fontos kerületi ügyekért, mint a Budai Arborétum és a Hamzsabégi sétány megmentése, a Lágymányosi-öböl hozzáférhetősége vagy a beépítések mérséklése.

Béren kívül többet kapnak
László Imre polgármester arra kérte a munkájukat az Országházban folytató Bedő Dávid, Tóth Endre, Orosz Anna és Novák Előd képviselőket, hogy legjobb tudásuk szerint képviseljék a kerület érdekeit. Később kitért arra is, hogy a 2021-es pandémiás év rendkívüli gazdálkodási időszakában rengeteg többletfeladat és fokozott stressz hárult az önkormányzati dolgozókra. Munkájuk elismeréseként és az inflációs hatások mérséklése érdekében a testület megszavazta, hogy idén bruttó 100 ezer forinttal megemeljék az önkormányzati fenntartású intézményekben és a Polgármesteri Hivatalban dolgozók cafetéria juttatását, amely ezzel – megduplázva a korábbi esztendők összegét – évi bruttó 400 ezer forintra nő. A döntés több mint 1600 embert érint.

Ösztöndíjtól lakhatásig
A testület közalkalmazottakat érintő támogatási csomag bevezetéséről is döntött azzal a céllal, hogy az önkormányzat vonzóvá tegye pozícióit, és megtartsa munkavállalóit. Támogatásokra jogosultak az önkormányzati intézményben dolgozók, az önkormányzattal szerződéses viszonyt ápoló egészségügyi szolgáltatók – például a háziorvosok –, valamint a praxisukban dolgozó kollégák is. A támogatások többségében a leendő és a meglévő munkatársak is részesülhetnek.
– A háziorvoshiány országos probléma, de egyre kevesebb van óvodapedagógusból és szociális szakemberből is – mondta el lapunknak Bakai-Nagy Zita alpolgármester, aki szerint az idei költségvetésben helyet kapó új szolgáltatási rendszer jó eszköz arra, hogy munkaerőt vonzzon a XI. kerületbe. A három támogatási forma közül az egyik a havi 100 ezer forintos újbudai ösztöndíj, amely azoknak a szociális területen, óvodapedagógus, orvos, védőnő vagy gyógytornász szakon végző hallgatóknak adható, akik vállalják, hogy tanulmányaik befejezése után Újbudán helyezkednek el. A másik, a lakhatási támogatás a magas albérleti árakkal veszi fel a harcot azzal, hogy a lakásbérleti díj 50 százalékát (maximum 80 ezer forintot) megtéríti a dolgozónak. Ez öt évig jár, és egyszer meghosszabbítható, így az önkormányzat akár tíz esztendeig is segítheti a kerületi munkavégzést. A rekreációs támogatás részeként pedig éves uszodabérleteket kapnak az önkormányzati intézmények, amelyeket a dolgozók a Sport 11, illetve a Kondorosi uszodában használhatnak fel.
Az újbudai ösztöndíj első körére májusban lejárt a jelentkezési határidő, a rekreációs támogatásokat már igénybe vehetik a dolgozók, a lakhatási támogatás igénylését pedig őszig lehet benyújtani.

Tartalék is maradt tavalyról
A testületi ülés egyik leghosszabban tárgyalt témája az önkormányzat 2021. évi zárszámadása volt, amely az előző évi költségvetés kiemelt feladatait és azok teljesítését nyugtázta. Elhangzott, hogy a járvánnyal és központi elvonásokkal terhelt 2021-es költségvetési év tervezése visszafogott volt a bizonytalanságok és a kockázati tényezők miatt. Az önkormányzati vezetés a rossz pénzügyi kilátások miatt óvatosságból zárolt előirányzatokat, a beruházásokat később indította el. Mindennek köszönhetően 2022-ben 2,7 milliárd forint szabadon felhasználható maradványösszeggel gazdálkodhat az önkormányzat, ebből fedezi például az emelt cafetéria juttatásokat is.
Hintsch György alpolgármester arról számolt be, hogy a fenti összegből 700 millió forintot különítettek el az Ulászló utcai elhanyagolt saroktelek fejlesztésére. Az Ulászló–Kökörcsin–Zsombolyai utcák által közrefogott telek előzetes hasznosítási elképzelése szerint a meglévő két romos épület területén gyermekorvosi rendelő, védőnői szolgálat és bölcsőde kapna helyet, a telek jelentős részét képező zöldfelületen pedig közparkot is kialakítanának. A tervek azonban kizárólag az ott élőkkel folytatott egyeztetéseket követően válnak majd véglegessé.

Könnyebb lesz a praxisvásárlás
A 12. napirendi pontban az orvoshiány kezelése érdekében a praxisvásárlások támogatásáról szóló önkormányzati rendeletet módosították. A képviselők megszavazták a praxist eladók életkori korlátjának eltörlését, így támogatásra jogosult az a háziorvos is, aki 65 évesnél fiatalabb kollégájától vesz át praxist.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support