Az emlékezés kövei

Az újbudai botlatóköveknél emlékezett meg az önkormányzat vezetése a holokauszt áldozatairól április 16-án. 2001-től ez a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja: 1944-ben, nyolcvan esztendővel ezelőtt, ekkor kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A jelenlévők mécsest, egy-egy szál virágot és zsidó szokás szerint a lélek örökkévalóságát szimbolizáló kavicsot helyeztek el a mementóknál, az összesen 500–600 ezer elpusztított magyarországi zsidóra emlékezve.

„Áldor János László, született 1895-ben, munkaszolgálatosként megölték 1945 áprilisában” – olvasható az egyik újbudai botlatókövön, amely arra készteti a járókelőt, hogy megálljon és eltűnődjön. A városszerte látható botlatókövek, azaz a járdába süllyesztett kis réztáblák elhurcolt zsidók lakóhelyét jelölik meg, születési dátumuk, és ha tudható, akkor haláluk helyének és idejének rögzítésével.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support