Kész a park, jöhet a bölcsődeépítés a Saroktelken

– Ötvenhat férőhelyes bölcsődét épít az önkormányzat az Ulászló utcai Saroktelken – jelentette be az első ütemben elkészült park átadó ünnepségén dr. László Imre polgármester. A hosszú évek óta elhanyagolt területen tavaly októberben zúgtak fel először a munkagépek, a park és a bölcsőde mellett háziorvosi rendelő is lesz itt. A kerület vezetése azt ígéri, a helyiek féltve őrzött zöld oázisa hiánypótló funkciókkal kel új életre.

– Örülök, hogy a két hatszintes ház helyett az itt élők kérésére egy közösségi kert létesült, így nem kellett kivágni az értékes fákat – fogalmazott a park átadásakor dr. László Imre, Újbuda polgármestere. A Saroktelket ugyanis egészen más célra szánta az előző önkormányzati vezetés. A fákkal és változatos növényekkel sűrűn benőtt telekre korábban egy hatemeletes, 46 lakásos társasház építéséről szóló tervet fogadtak el, amire heves tiltakozással válaszoltak környéken lakók. A civilek legfontosabb célja az volt, hogy ne vágják ki a dús növényzetet, és az évek óta lezárt területet végre pihenőparkként használhassák. Ezért az önkormányzat a civilekkel szoros együttműködésben alakította ki az új koncepciót. A Saroktelek rehabilitációja során 80 millió forintból alakítottak ki egy közel 1000 négyzetméteres közparkot, nemrég pedig 837 millió forintos pályázati forrást nyert el a kerület arra, hogy a romos ÁNTSZ-barakk helyén bölcsődét hozhasson létre négy csoportszobával, 56 férőhellyel. A tervek arról is szólnak, hogy a védőnői szolgálat egykori épületéből később gyermekháziorvosi rendelő lesz.

A fejlesztés eddig kormányzati ellenszélben zajlott. A telek egy része ugyanis állami tulajdon: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő már többször számon kérte az önkormányzattól, miért nem épülnek meg a tervezett lakások. László Imre elmondta, őszintén reméli, az állam le fog mondani a kilátásba helyezett több tízmillió forintos büntetésről, hiszen egy egyedülálló zöld ökoszisztémát sikerült megmenteni. – Pezseg az élet, a könyvszekrényt is sokan használják – mondta el tapasztalatait a parkról Simonyi Balázs, a Saroktelek 2.0 Facebook-csoport civil képviselője, aki szerint a zöldfelület megőrzése nemcsak esztétikai ügy, hanem egy város fontos mutatója, a jövőnk záloga. – Egy kerületnek így kellene működnie, ahogy ez a projekt is: áskálódás helyett egy jó ügy érdekében konszenzusra jutni – tette hozzá a civilek képviselője. A Saroktelek parkjába a megőrzött növényzet mellett az árnyékos részekre 2427 cserjét és évelőt ültettek, míg a naposabb területeket biodiverz növényágyás és gyepfelület borítja. A kerten kényelmes, fakockával és kockakővel burkolt ösvény vezet végig, amit padok és ülőkék szegélyeznek, a pihenni vágyók rendelkezésre áll ivókút, közösségi könyvszekrény és okospad is.

T. D.

Köszönet azoknak, akik tettek ezért
– A 2017-ben elkészült tervek, amelyekről elődeink elfelejtették tájékoztatni az itt élőket, egészen másról szóltak – emlékeztetett a Saroktelken kialakított parkban dr. László Imre, Újbuda polgármestere. – Egy 46 lakásos társasházat akartak ide építeni, miközben a civilek legfontosabb célja az volt, hogy pihenőhelyként használhassák a területet. Így nekünk döntenünk kellett, hogy fenntartjuk-e az előző vezetés által kötött szerződést, vagy azokat szolgáljuk, akik 2019-ben megválasztottak bennünket. Most itt, az akkor halálra ítélt fák árnyékában állva, azt hiszem, jól döntöttünk. Bízunk abban, hogy ez a kis kert, ami több ezer cserje és több ezer növény befogadásával otthonossá vált, jól fogja szolgálni a főváros zöld területben nemigen dúskáló körzetét, ki lehet majd ülni az árnyékot adó fák alá – tette hozzá a városvezető. Simonyi Balázs, a Saroktelek 2.0 Facebook-csoport létrehozója így fogalmazott: „köszönjük azoknak, akik tettek ezért, tiltakoztak, kérdeztek, kiálltak, tárgyaltak, döntöttek, megoldották, megtervezték, felépítették. Ez egy tök jó összefogás volt, ami segített abban, hogy minden a legjobb forgatókönyv szerint valósuljon meg”.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support