Szeretettel a gyűlölet ellen

Január 17-én este az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH – Magyar Zsidó Szövetség) megemlékezést tartott a pesti nagy gettó felszabadulásának 77. évfordulóján.

A parlament közelében lévő Cipők a Duna-parton emlékmű az 1944–45-ben, a Szálasi-kormány alatt a nyilasok által a Dunába lőtt magyar zsidóknak állít emléket. A rendezvényen Köves Slomórabbi a holokauszt veszteségeiről beszélt.

A megemlékezésen, amelyen László Imre, Újbuda polgármestere is részt vett, arra a több tízezer emberre emlékeztek, aki 77 esztendővel ezelőtt a budapesti gettókban várta a véget. A tömeges kivégzések során az áldozatokat sorba állították a Duna partján, majd a folyóba lőtték őket.

– A cipők emlékeztetnek az 550 ezer magyar áldozatra, akiknek legnagyobb részét haláltáborban gyilkolták le. De azokra az embermentőkre és áldozatokra is emlékezünk, akik megpróbáltak tenni valamit a gonoszság, a gyűlölet ellen – mondta beszédében Köves Slomó. Az EMIH vezetőrabbija egy régi zsidó tanítást idézett: aki egy ember életét megmenti, az egész világot megmentette. – Ma, 77 évvel később, látjuk, hogy a holokauszt túlélői rengeteget adtak a világnak, és mennyivel lennénk gazdagabbak, ha a holokauszt hatmillió áldozata és leszármazottaik ma is velünk élnének. Ez a nap felhívás, hogy az értelmetlen gyűlöletre ok nélküli szeretettel válaszoljunk – zárta gondolatait a rabbi.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support