Újbuda Önkormányzata a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése érdekében új programot indított el a Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal együttműködve. A projekt keretében két újbudai iskola – a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium és a Mechatronikai Technikum – 60-60 diákja különböző tevékenységeken keresztül szerezhet gyakorlati tapasztalatokat a fenntartható étkezés terén.
A nyitórendezvényre február 22-én került sor a Mechatronikai Technikumban, ahol a részt vevő tanulók megismerték a projektet, és a bevezető előadás közben fenntartható és egészséges nassolnivalókat – céklából, zabból, csicseriborsóból készült chipseket – kóstoltak meg.
A projekt további részeként a diákok ellátogatnak egy Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező étterembe, ahol otthon is hasznosítható ismereteket szerezhetnek egy ilyen típusú vendéglátóhely törekvéseiről – mint az anyag- és energiatakarékos, hulladékszegény működés, a helyi termelők kínálatának és a bio alapanyagoknak az előnyben részesítése, a környezetbarát tisztítószerek használata és a változatos, húsmentes ételek menüsorban történő szerepeltetése. Mindeközben lehetőségük nyílik egészséges, szezonális harapnivalók megkóstolására is. Egy újabb alkalommal ellátogatnak az Őrmezei Közösségi Kertbe, ahol beszélgetnek a hely termelőivel, akik megosztják tapasztalataikat a városi környezetben való növénytermesztés lehetőségeiről, problémáiról és egy városi termelői közösség formálódásáról. Egy másik nap játékokon keresztül ismerkednek majd meg olyan témákkal, mint a húsfogyasztás helyi fenntartható hagyományai, a hazai superfoodok, a házilag termeszthető gyógynövények, vagy Magyarország szezonális és helyi terményei. A projekt egy újabb állomásán szakácsokkal együttműködve készítenek el egyszerűen előállítható, fenntartható, szezonális ételeket, azzal a céllal, hogy a receptek elsajátításával maguk is egészséges tízórait vigyenek az iskolába. A mikrozöld műhelyfoglalkozáson pedig szakértőktől tanulhatják meg a saját mikrozöldjük vagy csírájuk nevelését először az iskolában, majd otthon, hogy friss zöldekhez juthassanak a téli, tavasz eleji szezonban.
Minden programelem tartalmaz edukációt, nem csak „valaminek az elkészítését”. Azaz szó esik arról, hogy az aktuálisan végzett tevékenységek miért fontosak az egészséges és fenntartható táplálkozás szempontjából. A megfelelő minőségű, összetételű és tápértékű élelmiszereken kívül hangsúlyozásra kerül azok megfelelő arányban történő fogyasztása is, tekintettel a résztvevők életkori sajátosságaira.
A fentiekben bemutatásra került, április végén záruló projektet az a meggyőződés hívta életre, hogy a tartós szemléletformálás érdekében a középiskolásoknak gyakorlati tapasztalatra van szükségük a fenntartható étkezés terén. Ebben a tudásmegosztásban nagy segítséget nyújt a Felelős Gasztrohős Alapítvány, mely civil szervezet a környezettudatos táplálkozás és az egyszerűen alkalmazható ötletek, receptek bemutatása területén szerzett több éves szakmai tapasztalataira alapozva szervezi és bonyolítja le a projektet.
A civil szervezet célja a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek támogatása. Lakossági kampányokkal ösztönzi a lakosságot a környezettudatos táplálkozásra, egyszerűen alkalmazható tippekkel, receptekkel mutatja meg az ehhez vezető lépéseket. Sokrétű szakmai tevékenységgel segíti a felelősen gondolkodó vendéglátóhelyeken a környezetbarát intézkedések bevezetését, és a fenntarthatósági törekvések kommunikációját a vendégek felé.
Az Újbuda Önkormányzata Köznevelési és Ifjúsági Osztályának és Környezetvédelmi Osztályának irányításával megvalósuló és a Kerületi Környezetvédelmi Alapból finanszírozott kezdeményezés szorosan kapcsolódik Újbuda Klímastratégiájához, hiszen olyan célokat képvisel, mint az élelmiszerek szállítási útjának és a műanyag csomagolóanyagok felhasználásának csökkentése, a húsfogyasztás mérséklése, a városi közösségi kertek népszerűsítése, az élelmiszerpazarlás visszaszorítása, melyek mind-mind hozzájárulnak a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak csökkentéséhez és a megváltozott körülményekhez történő alkalmazkodáshoz.
A projektet kísérleti jelleggel indította el az Önkormányzat, amely sikeres megvalósulása esetén újabb középiskolák bevonásával fog folytatódni.