A könyvtáros titkos világa a Karinthyban

Március 19-én nyílt Szikszay Béla műveiből kiállítás a Karinthy Szalonban. A Magyar Nemzeti Galéria egykori könyvtárosa a maga örömére kezdett bele a „rajzolgatásba”, 16–17. századi történelmi képek és metszetek világának újragondolásával, tökéletesen kidolgozott humoros parafrázisokat alkotva. A képeken Balassi Bálint, Wesselényi Ferenc, Esterházy Pál, Zrínyi Miklós és még sok más történelmi alak „lép ki” saját korából, bár ez elsőre szinte fel sem tűnik az aprólékos, korhű ábrázolásban. Szikszay szokatlan, esetenként abszurd helyzetekbe helyezi hőseit: Zrínyi hajója Velencében bukkan fel, Wesselényi nádor egy W monogrammal díszített köntösben kapaszkodik fürdődézsájába, a rommá lőtt egri vár előtt 20. századi katonák Fortepanon fellelt csoportképét idézi meg az alkotó.

A tárlatot megnyitó Bellák Gábor művészettörténész régi kollégájáról elmondta, Szikszay olyan nagy tudású könyvtáros, hogy az MNG muzeológusai is gyakran fordultak hozzá szakmai tanácsért. Ez a tudás, ötvözve Szikszay humorával és fantáziájával, teremti meg ezeket az egyedi képeket. A művész ráadásul minden rajzához szellemes, rövid magyarázatot ír, bemutatva esetenként meglepő elemeiket, mint például „a sövény előtt látható szarka – mert éber madár – természetesen nem várta volna be a lovasokat, de mivel odarajzoltam, maradni kénytelen”. Bellák Gábor szerint Szikszay Béla zseniális amatőr, aki a hozzá hasonló alkotókkal együtt, a humortalan profik és félprofik helyett mentheti meg a művészetet.

A kiállítás április 12-éig tekinthető meg a Karinthy Szalonban, nyitvatartási időben.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support