Stressz és szorongás a digitális világban

– A stresszhormonok pusztító hatással vannak szervezetünkre, ezért ha nem tanuljuk meg kezelni hétköznapi frusztrációinkat, könnyen kivonhatjuk magunkat a forgalomból – figyelmeztetett az Újbudai Pedagógiai Napok nyitó előadásán Bagdy Emőke pszichológus. A március 22-éig tartó pedagógiai konferencián számos neves szakember beszél szorongásról, oktatási innovációkról és a digitális világ káros hatásairól.

A Villányi úti Szent Imre Gimnáziumban tartott kéthetes oktatási konferencián a kiemelt témák között szerepelnek a pedagógusokat érő lelki terhek, a diákok iskolai társas kapcsolatai, a játék és a mese szerepe, a mesterséges intelligencia betörése, valamint a digitális eszközök hatásai a gyerekek mentális fejlődésére. Az eseménysorozaton olyan szakemberek adnak elő, mint Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus; Nahalka István oktatáskutató; Zacher Gábor orvos, oxyológus; Mérő László matematikus, pszichológus; Donauer Nándor neuropszichológus.
– Önök és pályatársaik nélkülözhetetlenek – intézte nyitó gondolatait dr. László Imre polgármester a több mint

145 ezer magyarországi pedagógushoz. Megköszönte munkájukat, hozzátéve, amit az életben elért, azt nekik és a szüleinek köszönheti. Arról is beszélt, hogy ma a tanároknak olyan korban kell helytállniuk, amelyben a fiatalokat minden eddiginél több impulzus éri, ami eltereli a figyelmüket és megnehezíti a tanulást.

Páncélnövesztés stressz ellen
A konferencia nyitó előadását Bagdy Emőke professor emerita, klinikai szakpszichológus tartotta. Szerinte a pedagógustársadalom lelkileg elfáradt, ezért segítenie kell önmagán. – Mi, nők a magánélet és a munka kifeszített kötelén végzünk zsonglőrmutatványokat – érzékeltette a szakmai feszültségekre rátelepedő magánéleti szorongások terhét, amiből csak a tudatos feltöltődés, illetve a lelki immunitás kiépítése jelenthet kiutat. Bagdy Emőke szerint azért betegszik bele annyi ember a stresszbe, mert míg a fejfájás ellen elég lehet egy pirula, addig a stresszel való megküzdéshez nincsenek eszközeink. A felgyülemlő feszültség pedig pszichoszomatikus zavarokat idéz elő, melyek az alvászavartól indulva a súlyos betegségekig terjedhetnek. Az előadó idézte Candace Pert amerikai idegtudós-farmakológust, az endorfin (örömhormon) receptorok felfedezőjét, aki szerint az érzelmi, indulati állapotaink kémiai anyagok formájában képeződnek le szervezetünkben. Ezek a neurohormonok, melyek megfeleltethetők különböző érzelmi helyzeteinknek.

Amikor olyan kihívás ér minket, ami tehetetlenségérzést vált ki, negatív stresszt, azaz distresszt élünk át. – Mivel ezt nem tudjuk kezelni, a „beszorultság” állapotába kerülünk, ami szorongást, bénultságot, feszültséget okoz. A negatív stressz frusztrációhoz, regresszíóhoz vezet, elkezdünk magunkhoz képest alacsonyabb színvonalon gondolkodni és viselkedni. Az egész folyamat adrenalin- és kortizolhormonok felszabadulásával jár, ami rossz fizikai közérzetet okoz. Van, akiből a düh és a tehetetlenség támadás formájában tör ki, más viszont befeszül, elfojtja az indulatát – magyarázta a pszichológus. A szomatikus betegségeket végül az váltja ki, hogy a neurohormon lerakódik a sejthártyára, a sejt működése meggyengül, a szervezet megbetegszik. A feloldatlan szorongást a szív sínyli meg leginkább; a szakember szerint ezért élnek át gyakrabban infarktust az érzéseiket nehezebben ventiláló férfiak. A stresszhormonok általában a szervezet leggyengébb pontját „találják meg”.

Ezzel szemben a pozitív érzések és az általuk kiváltott hormonok (oxytocin, endorfin, ösztrogén) képesek gyógyítani is. – Ha van, aki szeret, akiben bízol, akinek fontos vagy, a teherbíró képességed is megnő – hangsúlyozta Bagdy Emőke. A pozitív életszemlélet elsajátítása azonban nem megy egyik napról a másikra: gyakorolni kell az örömérzést. – Próbáljuk nem megoldani, hanem kezelni a konfliktusokat, törődjünk magunkkal és keressünk örömszerző élményeket – tanácsolta a professzor, majd azokra a pozitív neurohormonokról is beszélt, amelyek olykor gondokat okozhatnak. A szerotonin és a dopamin ugyan kedélyjavító, motiváló hatású, ám a fiatalok digitális függésében és az általa okozott, akár súlyos idegrendszeri betegségek kialakulásában is szerepet játszik. A képernyőhasználat és a digitális játékok azzal váltanak ki addikciót, hogy túlgerjesztik a dopamin termelődését, ami az átélt élmény ismétlésére ösztönzi az embert. – Ne maradj a vesztes térfélen! – javasolta a pszichológus arra utalva, hogy lelki jólétünk érdekében érdemes változtatni a múlthoz való hozzáállásunkon. – A rossz emlékek helyett inkább szedjük elő a pozitív élményeket, amikor minden szép volt, ez ugyanis eláraszt minket jó érzésekkel – tette hozzá.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support